Het meisje en de dood

Maandag 12 november om 20.00 uur in Terneuzen.
Dinsdag 13 november om 14.00 en 19.30 uur in Vlissingen met na afloop een gesprek met Jos Stelling.

De nieuwe film van Jos Stelling met Sylvia Hoeks, Jim van der Woude, Henri Garcin en gerenommeerde Duitse en Russische acteurs.

Winnaar Gouden Kalf Beste Nederlandse Film 2012.

De Russische arts Nicolai Borodinski keert na een halve eeuw terug naar de plek waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. In het oude, verlaten en vervallen hotel beleeft hij opnieuw zijn liefdesgeschiedenis. Omstreeks de eeuwwisseling reist de jonge Nicolai van Moskou naar Parijs om daar medicijnen en de Franse taal te studeren. Hij overnacht in een hotel, bordeel annex
sanatorium in de buurt van Leipzig. Daar ontmoet hij de mooie courtisane Elise. Hevig op haar verliefd verlengt hij zijn verblijf. Na enige dagen blijkt zijn liefde kansloos en wordt hij gedwongen door te reizen: Elise is “eigendom” van de oude Graaf, eigenaar van het hotel. Nicolai doet vijf jaar later, op zijn terugweg naar Moskou opnieuw het hotel aan. De Graaf grijpt nu hardhandig in. Hierop kiest Elise voor de jonge Nicolai en de Graaf stopt zijn betalingen aan haar. Door de hoge rekeningen en schulden wordt het voor Elise onmogelijk het hotel met Nicolai te verlaten. Ook door haar ziekte ontstaat een uitzichtloze situatie. Elise wil dat Nicolai alleen vertrekt. Tevergeefs. Hierop besluit ze zogenaamd voor de Graaf te kiezen. Nicolai keert woedend terug naar Moskou. Enkele jaren later keert de welgestelde Nicolai terug naar het hotel om zich op zijn rivaal te wreken. De Graaf “valt daarbij in zijn eigen zwaard”. Nicolai negeert Elise en gaat “voorgoed” terug naar Moskou. De zieke Elise blijft eenzaam achter in het hotel, dat vanwege de dood van de Graaf wordt gesloten.

Vele jaren later krijgt de oude Nicolai in zijn dokterspraktijk in Moskou bezoek van de oude Nina, ooit courtisane en vriendin van Elise. Ze brengt hem een boekje met Pushkin gedichten met daarin een handgeschreven boodschap van Elise voor Nicolai. Hierop besluit Nicolai voorgoed terug te keren naar het hotel. 

Regie: Jos Stelling Cast: Sylvia Hoeks, Jim van der Woude, Henri Garcin, Leonid Bichevin, Sergey Makovetsky Genre: drama Land: Nederland Lengte: 127 min. Jaar: 2012 Releasedatum: 15-11-2012 Distributeur: Benelux Film Distributors

Direct kaarten kopen.


 

 

Film en literatuur

Film by the Sea is hét filmfestival voor film en boek.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste Film by the Sea nieuws? Meldt u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Word vriend van Film by the Sea!

Als vriend van het festival ontvang je flinke kortingen gedurende het festival, maar ook gedurende de rest van het jaar heb je recht op korting (50%) tijdens de voorstellingen van Film by the Sea door het Jaar.