Dioraphte Film- en Literatuuraward voor Shadow Dancer

gepubliceerd op: vrijdag 21 september 2012

poster shadow dancerDe Dioraphte Film- & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan Shadow Dancer van James Marsh naar het gelijknamige boek van Tom Bradby (scenario Tom Bradby). De jury gaf een eervolle vermelding aan In the Fog van Sergei Loznitsa. Aan de Dioraphte Film- en Literatuur Award is een bedrag van € 5.000,- euro verbonden. De film is sinds deze week in tien Nederlandse bioscopen te zien.

Shadow Dancer vertelt het verhaal van Collette McVeigh, een jonge Noord-Ierse moeder die wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Wanneer ze in Londen wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum: als ze niet meewerkt, wordt haar jonge zoon van haar afgenomen.

Uit het juryrapport van de vakjury: “Een bijzondere IRA-film met een superplot. En zeer vakmanschappelijk gemaakt. Een bijzonderheid is de rol van de vrouwen in de film, die actief aan verraad en terrorisme meewerken. Het is dus een mooie, spannende film, die de hele jury boeide.”

releasedatum: 20 september 2012
uitgeverij van de Nederlandse vertaling ‘Schaduwdans’: Meulenhof

Meer informatie over de competitie.

Film en literatuur

Film by the Sea is hét filmfestival voor film en boek.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste Film by the Sea nieuws? Meldt u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Word vriend van Film by the Sea!

Als vriend van het festival ontvang je flinke kortingen gedurende het festival, maar ook gedurende de rest van het jaar heb je recht op korting (50%) tijdens de voorstellingen van Film by the Sea door het Jaar.