De vakjury

De jury van Film by the Sea beoordeelt dertien literatuurverfimingen uit de Film- en Literatuurcompetitie die meedingen naar de Film en Literatuur Award.

In de jury nemen Nederlandse (of Vlaamse) acteurs, regisseurs en schrijvers plaats, onder leiding van juryvoorzitter Adriaan van Dis.

Vakjury

Hetty Naaijkens-Retel

Een belangrijke invloed op de visie van Hetty Naaijkens – Retel Helmrich als filmmaker en produce

Een belangrijke invloed op de visie van Hetty Naaijkens – Retel Helmrich als filmmaker en producent is ongetwijfeld de rijke variatie aan culturen waar zij in haar leven mee in aanraking kwam. Geboren in Bandung uit een Javaanse moeder en een Nederlandse vader, kwam ze op haar tweede levensjaar naar Nederland. Later bracht ze bijna tien jaar door op Curaçao met haar man Joris. Terug in Nederland richtte ze met haar broer Leonard Retel Helmrich Scarabeefilms op. In de jaren die volgden produceerde ze diverse films met verschillende onderwerpen van verschillende regisseurs. In 2004 werd Hetty door het Netwerk Mediavrouwen gekozen tot Mediavrouw van het jaar en onderscheiden met de Martha Hering Broche. Voor het script van de met prijzen overladen documentaire “Stand van de sterren” ontving Hetty de nominatie van de Writers Guild of America in Hollywood. In 2013 ging de door Hetty en Leonard geregisseerde film Hollandse Nieuwe (Raw Herring) in première op het Tribeca Film Festival in New York. Hetty regisseerde zelf de documentaires “Contractpensions – Djangan Loepah!” “Buitenkampers – Boekan Main!” en “Klanken van Oorsprong-Poekoel Teroes! , die alle drie in korte tijd de kristallen filmstatus kregen van (minimaal) 10.000 betalende bioscoopbezoekers. Haar nieuwste bioscoopdocumentaire “Klanken van oorsprong” ging op 21 juni j.l landelijk in première en trekt momenteel volle zalen.

Lees verhaal