GLM by the Sea

Filmcollege 2018 Liefde voor verhalen

Woorden worden beeld

Oorlog of liefde. Een reis naar de maan of de zoektocht naar een recept. Van alles -grote of kleine onderwerpen- kunnen schrijvers en filmmakers verhalen maken. Die zijn niet alleen een groot plezier maar ook noodzakelijk in ons leven. Daarmee keert Film by the Sea met het Filmcollege tijdens deze 20ste editie van het festival terug naar de basis. Want hoe komt het dat we zo dol zijn op verhalen dat we er geen genoeg van krijgen? En waarom hebben we ze zo nodig? Dat is de focus in dit weekend. Met twee nieuwe films en twee jonge klassiekers, een filmselectie die ons van de VS, via Zwitserland naar Zuid-Korea neemt.

Welke boeken zich goed lenen voor verfilming en hoe dat komt, licht film & literatuurdeskundige Harry Peters toe. In boek en film is the sky the limit. Alles kan. Film heeft er zo zijn eigen instrumenten voor. Hoe dat werkt, vertelt Gerlinda Heywegen.
Stine Jensen is onze huisfilosoof en geeft een college over waarom bepaalde verhalen zo populair zijn. Als kers op de taart een concreet voorbeeld: vertaler van Les liaisons dangereuses, Martin de Haan, legt uit hoe en waarom hij dat zo bekende verhaal ‘hertaalt’ en bespreekt daarbij ook de verschillende verfilmingen.
Dit collegeweekend toont de kracht en macht van het vertellen van verhalen als woorden op papier bewegende beelden op het filmdoek worden.

 

Zaterdag

12.30 uur  - Ontvangst

13.00 uur  - Welkom

13.05 uur - College 1

De onbetrouwbare verteller

Film by the Sea’s eigen film&literatuurdeskundige Harry Peters verdiept zich in de verschillende manieren in boek of film om hetzelfde te vertellen. Altijd zijn ze interpretaties van een verhaal. Daarbij doet niet alleen de ‘mening’ van schrijver of filmmaker er toe, ook hun betrouwbaarheid speelt een grote rol in hoe wij op boek of film reageren.

 - Harry Peters - 

14.05 uur - Film 1

Tiere

Zijn de karakters werkelijkheid of bestaan ze slechts in de verbeelding van een ander? Een spel met de continuïteit van tijd, de grenzen van ruimte en synchrone parallelle realiteiten in Tiere waarin Nick en Anna voor zes maanden naar Zwitserland vertrekken. Hij wil recepten uit de lokale keuken verzamelen, zij hoopt een nieuw boek te schrijven. De verandering van omgeving is misschien ook goed voor hun relatie. Anna weet namelijk van Nick’s affaire met de buurvrouw die uit het raam sprong. Als dit nog aannemelijk klinkt, wordt dat al snel anders wanneer ze op een bergweg op een schaap botsen en daarna de gebeurtenissen snel nog vreemder worden.

Tiere is een grote mindfuck, alsof je in de wereld van Borges verdwaald raakt.
Regie: Greg Zglinski. Zwitserland/Oostenrijk 2017. 95’
Duits gesproken, Nederland ondertiteld

15.40 uur - Pauze
16.15 uur - College 2

Naar de maan en terug

In 1902 vloog in de film het eerste mannetje al naar de maan. Sindsdien weten we dat alles kan in films. Samen met de verhalende elementen in Harry’s college, bepalen filmische middelen als camera, montage en geluid en hoe een filmmaker die inzet hoe wij een film beleven. De ene keer leidt dat tot volledig begrip van een film, andere keren worden we voorgoed het bos in gestuurd. Ergens op het snijvlak van entertainment en filmkunst, en terugkomend op Tiere, daarna vooruitblikkend op de avondfilm, balanceert dit college.
Gerlinda Heywegen

17.15 uur - Einde middag
Avond - Film 2
Verrassingsfilm

----------------------------------------------------------------------------

Zondag

9.45 uur - Film 3

Being John Malkovich

Hoe verzin je het? Regisseur Spike Jonze deed het samen met scenarist Charlie Kaufman: een uitgerangeerde poppenspeler, gespeeld door John Cusack, ontdekt bij toeval een gang die uitkomt in het hoofd van acteur John Malkovich. U leest het goed. Vrienden en geliefden volgen Cusack en de existentialistische warboel is compleet wanneer de verschillende 'innerlijken' van Malkovich met elkaar op de loop gaan. Jonze en Kaufman creëerden dit surreële wonder dat door de pers unaniem de hemel in werd geprezen.
Regie: Spike Jonze. Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1999. 112’
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

11.45 uur - College 3

Vrouwen en apen

Stine Jensen is onze huisfilosoof en buigt zich over welke verhalen we zo graag in een film zien en vooral ook waarom dat zo is. Stine keert daarbij terug naar haar eigen basis: met Waarom vrouwen van apen houden werd ze bekend toen gorilla Bokito in 2007 in de Rotterdamse dierentuin Blijdorp losbrak nadat een vrouw hem te lang had aangestaard. Een ogenschijnlijk arbitraire gebeurtenis blijkt een oerverhaal te zijn. Hoe zien we dat terug in films, toen en nu?

 - Stine Jensen - 

12.30 uur - Lunch
13.30 uur - Film 4

Untold Scandal

Scandal is de tweede Koreaanse verfilming van de spraakmakende Franse roman Les liaisons dangereuses uit 1782. De getrouwe versies Dangerous Liaisons en Valmont uit respectievelijk 1988 en 1989 gingen deze Koreaanse variant voor. Het verhaal over de manipulatieve relatiespelletjes van twee decadente aristocraten wordt verplaatst naar 18de-eeuws Korea. Regisseur E J-Yong houdt de toon tamelijk licht en afstandelijk, met mooie settings, broeierige erotische scènes en een paar aardige toevoegingen aan de plot.
Regie: E J-Yong. Zuid-Korea 2003. 124’
Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld

15.40 uur - College 4

Riskante Relaties 

In gesprek met vertaler Martin de Haan
Uiteindelijk gaan we in dit Collegeweekend naar een bijzonder concreet voorbeeld. 
Les liaisons dangereuses van Choderlos de la Clos speelt met ons als lezer omdat het ons steeds doet switchen tussen het ons inleven in de ene of andere brievenschrijver. Hoe vertaal je zoiets? In dit gesprek ook aandacht voor het waarom van een nieuwe vertaling. Hoe en waarom doe je dat? Wat is er nieuw aan deze vertaling, waarom neemt De Haan zelf als vertaler zo’n prominente plek in het boek in?
Er is gelegenheid voor het publiek om Martin vragen te stellen.

16.40 uur - Afsluiting college met alle sprekers
17.00 uur - Einde programma

Formulier

Bent u Vriend van Film by the Sea of donateur van de ZVU? vul dan uw pasnummer in. Hiermee heeft u recht op € 10,- korting op het filmcollege en u betaalt € 55,00 in plaats van € 65,00.