GLM by the Sea

Film College 2017: over fictie en werkelijkheid

Een Collegeweekend over fictie en werkelijkheid in film en literatuur

Alternative facts. Het is in no time een veel gehoorde uitdrukking geworden. Het was de aanleiding voor Film by the Sea om voor dit collegeweekend (zaterdag 9 en zondag 10 september) het onderwerp van feit versus fictie binnen de media en de literatuur te kiezen. Het blijkt actueler en interessanter dan ooit.

Bij het ontstaan van de cinema lijken fantasie en 'de echte dingen' nog duidelijk gescheiden. Maar niets bleek toen al minder waar. De oude ongeschreven regels van de documentaire worden ondertussen al jaren met voeten getreden en fictie is ook niet meer wat het was. Wat kunnen we nog geloven?

Met o.a. het sensationele HhhH als case study op dag 1. Een groot verhaal -de moord op Heydrich- in WOII leidt tot een boek, film, televisieserie en een college op FBTS. En de worsteling van feit en fictie is begonnen.

Dag 2 brengt o.a. een oefening in kijken en je laten bedotten, door mediaman Gert de Graaff. En wederom een verhaal uit die WOII. Deze keer zeer particulier, wat tot een minstens zo spannend boek leidt, De Stamhouder. Met het 'hoofdpersonage' van boek en film aanwezig om met het publiek te praten over al die lagen die van een waar leven een 'verhaal' maken.

Met dit en nog veel meer biedt Film by the Sea de deelnemers reflectie op de zoektocht van schrijvers en filmmakers naar het 'creëren' van ware woorden en beelden alle gelegenheid om daar met alle (gast)sprekers over te praten.

Wilt u het Film College bijwonen? Wij adviseren u snel het aanmeldingsformulier in te vullen, want er is slechts plaats voor 100 personen. Aanmelding op volgorde van binnenkomst. Dat kan tot 1 september middels het aanmeldformulier. Nadat wij uw betaling hebben ontvangen, wordt uw deelname bevestigd. De deelnamekosten bedragen 65 euro. Vrienden van Film by the Sea, leden van de ZVU en bibliotheek pashouders betalen slechts 55 euro. 

 

Het Filmcollege wordt gegeven door en heeft tot gast:

-Gert de Graaff Filmregisseur (o.a. ‘de Zee die Denkt’) en specialist inhoudelijke montage
-Gerlinda Heywegen Filmprogrammamaker, coördinator Collegeweekend FBTS
-Stine Jensen Filosoof en tv-maker-
-Ditteke Mensink, regisseur-
-Alexander Münninghoff  en Thomas Verbogt, Schrijvers
-Harry Peters Film- en literatuurdeskundige
-Jan Salden Filmdocent

 

Programma

Zaterdag

12.30 uur welkom Gerlinda
12.45 uur College 1 Harry Peters
13.45 uur Film 1 Classic: Marie-Antoinette’

16.00 uur Pauze

16.30 uur College 2 Jan Salden over HhhH
17.30 einde middag
Avond Film 2 HHhH

 

Zondag

10.00 uur Napraten HhhH Jan Salden
10.30 korte wisselpauze
10.45 College 3 Gert de Graaff

12.30 uur Lunchpauze

14.00 uur Film 3 De Stamhouder
15.00 uur Gesprek met Alexander Munninghoff door Gerlinda Heywegen

15.30 uur pauze

16.00 uur Film 4 Ik begon te schrijven toen ik drie was.
16.45 uur Gesprek met regisseur Ditteke Mensink en schrijver Thomas Verbogt door Stine Jensen
17.30 uur afsluiting Collegeweekend met klein college van Stine Jensen
18.00 uur einde

 

Formulier

Bent u Vriend van Film by the Sea, lid van de bibliotheek of donateur van de ZVU? vul dan uw pasnummer in. Hiermee heeft u recht op € 10,- korting op het filmcollege en u betaalt € 55,00 in plaats van € 65,00.