GLM by the Sea

Filmcollege 2018: woorden worden beeld

Collegeweekend Film by the Sea 2018 zaterdag 8 en zondag 9 september 2018. 
In het Filmcollege weekend keert Film by the Sea terug naar haar centrale thema: de verfilming van verhalen. Daarbij wordt ingegaan op het rijke verleden van boekverfilmingen, maar ook op verfilmingen die in de twintigjarige geschiedenis van het festival  zijn vertoond en op de recente boekverfilmingen die zijn opgenomen in het competitie programma van deze jubileum editie. 

Het weekend vangt aan op zaterdag 8 september 12.30 uur en eindigt op zondag 9 september ca. 17.30 uur. Het bestaat uit vier filmcolleges en de vertoning van vier films.

De deelnamekosten bedragen 65 euro. Deelnemers van de Zeeuwse Volksuniversiteit ontvangen 10 euro korting en betalen slechts 55 euro. Wij adviseren u snel het aanmeldingsformulier in te vullen, want er is slechts plaats voor 70 personen

Wilt u het Filmcollege bijwonen? 
Wij adviseren u snel het aanmeldingsformulier in te vullen, want er is slechts plaats voor 100 personen. Aanmelding op volgorde van binnenkomst. Dat kan tot 1 september middels het aanmeldformulier. Nadat wij uw betaling hebben ontvangen, wordt uw deelname bevestigd. De deelnamekosten bedragen 65 euro. Vrienden van Film by the Sea, leden van de ZVU en bibliotheek pashouders betalen slechts 55 euro. 

Programma filmcollegeweekend 2018
- Film en literatuurdeskundige Harry Peters gaat in op de vraag  welke boeken zich goed lenen voor verfilming en hoe dat komt. Film is altijd een interpretatie van een verhaal. Niet alleen de ‘mening’ van de schrijver en vervolgens van de filmmaker doen er toe, ook de periode waarin het boek is geschreven en de film is gemaakt. En natuurlijk ook de beleving en interpretatie door de kijker.

- Gerlinda Heywegen gaat in haar college : “the sky is the limit of het einde van de cinema”  in op de vraag of alles al verfilmd is. In de jaren ‘40 was er al zoveel ‘uitgevonden’ dat de verhalende cinema eigenlijk toen al een heel end op streek was. Hooguit kon het technisch nog veel verfijnder. De wijze waarop een filmmaker filmische middelen zoals camera, montage, geluid en acteren inzet, bepaalt hoe wij daar op reageren. Een ode aan de ‘beeldende filmkunst’ van het verhalen vertellen met veel fragmenten uit de filmgeschiedenis. 

- Filosofe en schrijfster Stine Jensen gaat in op de vraag waarom verhalen zo belangrijk zijn en waarom wij bepaalde verhalen zo graag vertaald zien tot een film.

- De uit Zeeland afkomstige vertaler Martin de Haan is onlangs bekroond voor zijn nieuwe vertaling van het boek Liasions Dangereux onder de titel “Fatale Liefdes”. Het boek is inmiddels al zeven keer verfilmd. Het boek speelt met ons als lezer omdat het ons steeds doet switchen tussen het ons inleven in de ene of in de andere brievenschrijver. Hoe vertaal je zoiets en wat is er nieuw aan deze vertaling en wat is de plaats van de vertaler in zo’n boek? En kan je een brievenroman überhaupt verfilmen ? 

Vul onderstaand formulier in om in te schrijven.

 

Formulier

Bent u Vriend van Film by the Sea of donateur van de ZVU? vul dan uw pasnummer in. Hiermee heeft u recht op € 10,- korting op het filmcollege en u betaalt € 55,00 in plaats van € 65,00.