Bedankt Rinus | door Leo Hannewijk

Deze week waren Rinus Ferdinandusse en zijn vrouw Else in Vlissingen. Om alvast afscheid van mij te nemen als festival directeur, want het is niet waarschijnlijk dat zij dit jaar bij het festival aanwezig zijn. Op hun leeftijd - Rinus is inmiddels 86 jaar – willen zij de drukte van het festival toch wel ontzien.

In 2001 was Rinus lid van de vakjury. Een jaar later nam hij de voorzittershamer over van Fons Rademakers. Dat heeft hij tot en met 2013 met groot vakmanschap en met een gezonde dosis humor gedaan. Daarna nam Adriaan van Dis het voorzitterschap van hem over.

Het was goed om Rinus en Else weer te zien, genietend van Vlissingen en van een zeetong op het terras bij Restaurant Solskin. Heerlijk om herinneringen op te halen aan al die jaren met de vele, kleurrijke en boeiende juryleden. Met goedkeuring van Rinus mag ik enkele fraaie anekdotes vertellen op dinsdag 11 september, wanneer ik te gast ben ‘op mijn eigen festival’ als Nazomergast bij Adriaan van Dis. Ik zag Rinus even twijfelen toen we afscheid namen. “Misschien wil ik daar toch wel bij zijn”, zei hij met een brutale glimlach rond zijn mond. Je weet maar nooit. Namens alle juryleden, alle medewerkers en bestuursleden bedank ik Rinus uit de grond van mijn hart.

Wanneer u bij deze Nazomerspecial – en toch ook al een beetje mijn afscheid - wilt zijn, klik dan hiervoor kaarten. Aan de hand van fragmenten van opvallende films die we vertoond hebben de afgelopen twintig jaar, zal Adriaan mij het hemd van het lijf vragen. Na het interview - dat ongeveer anderhalf uur zal duren - vertoon ik mijn favoriete film van dít jaar. De titel van deze recente film mag ik om moverende redenen niet bekend maken.  Ik hoop zeer dat u dit avontuur met mij en Adriaan wilt aangaan. Het is tenslotte ook het laatste jaar dat Adriaan voorzitter is van de vakjury.

- Leo Hannewijk