Extra voorstelling: Klanken van Oorsprong

De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong doet het heel goed in de Nederlandse theaters. In recordtempo trok de film over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek meer dan 10.000 bezoekers en ontving de film op 23 juli de Kristallen Film. De film is hard op weg om bekroond te worden met de Gouden Film en wie weet gebeurt dat bij een van de twee bijzondere voorstellingen  tijdens Film by the Sea. De film is nog niet te zien geweest in Zeeland. Vanwege de grote belangstelling voor de al eerder aangekondigde voorstelling op donderdag 13 september 13.30 uur is een extra voorstelling toegevoegd op vrijdag 14 september eveneens om 13.30 uur. Bij beide voorstellingen zal regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich geïnterviewd worden door Adriaan van Dis, die zelf ook roots heeft in Nederlands-Indië. 

De swingende documentaire Klanken van oorsprong voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten zoals Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Anneke Grönloh, Liesbeth List, Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds). Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij tussen 1945 en 1962 door oorlogsgeweld gedwongen uit Indonesië terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland maakten Nederlands-Indische zangers en zangeressen en bands als 'The Tielman Brothers' en 'The Crazy Rockers' veel furore. De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland, zoals de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.

Bijzondere concerten
Op donderdag 13 september vindt om 16.30 uur een bijzonder concert plaats van Ernst Jansz en zijn Krontjong orkest. Ernst Jansz is vooral bekend als muzikant van CCC inc. en Doe Maar. De kaartverkoop daarvoor is vandaag van start gegaan. De entree bedraagt 7,50. 

Op vrijdag 14 september vindt om 16.30 uur eveneens een bijzonder concert plaats van the Real Indo-rockers, die de leeftijd van tachtig jaar reeds hebben gepasseerd. Het gaat om de internationaal vermaarde   boogie-woogie en jazzpianist Rob Agerbeek (Batavia ‘ 37) en de gitaristen Hans Bax (Java ’37, Javalin, Tielman brothers) en Eddy Chatelin (The Crazy Rockers, Tielman Brothers), de toegang tot dit concert is vrij.