Film- en Literatuur Award, Parel en Prix TV5MONDE uitgereikt

Film- en Literatuur Award, Parel en Prix TV5MONDE uitgereikt

Vrijdagavond 15 september vond de traditionele Award Ceremony plaats bij Film by the Sea. Tijdens deze ceremonie werden de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt: Le Prix TV5MONDE, de Parel voor de Beste Boekverfilming, de Grand Acting Award en de Film en Literatuur Award. De avond werd gepresenteerd door Ouke Arts. Hieronder vind je de prijswinnaars.

 Le Prix TV5MONDE, toegekend aan 120 BPM

In het Franse competitieprogramma Vive La France zijn twaalf Franstalige films beoordeeld door de jury bestaande uit Wim Millenaar, Anneke Stroo en Christophe Mourot. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door TV5MONDE. De films die genomineerd waren zijn 120 BPM, L’Atelier, Barbara, Un Beau Soleil Intérieur, C’est le Coeur qui meurt en dernier, Dalida, Happy End, Mr & Mme Adelman, Otez-moi d’un doute, Patients, Le Petit Paysan en Une Vie Violente.

De jury gaf eervolle vermeldingen aan Otez-moi d’un doute, Le petit Paysan en Barbara en verkoos tot winnaar uiteindelijk 120 BPM van regisseur Robin Campillo, een portret van een groep Parijse HIV/aids-activisten in de vroege jaren negentig die vechten tegen de heersende onverschilligheid ten aanzien van aids. Deze film won eerder al de Grand Prix tijdens het filmfestival van Cannes.
In het Juryrapport werd 120 BPM beschreven als “een film die bij de jury als een mokerslag binnenkwam.” De jury gaat verder: “Na afloop van dit episch verfilmd verhaal moesten we dan ook eerst even op de boulevard uitwaaien om de verpletterende emoties te laten bezinken.”… “Een film die zeker in de categorie “film du qualité” geschaard kan worden, door zijn inhoud en verfilming: emotioneel, lief, rauw, actueel, politiek… Het is een actievol en spetterend liefdesverhaal, dat diep onder de huid kruipt. Er wordt veel met close ups gewerkt zodat je als kijker gedwongen wordt de heftige emoties van zeer dichtbij mee te maken, te voelen.”… “Een film die nog steeds actueel is en dat is indrukwekkend, verontrustend, snijdend en aangrijpend.”

 

Parel voor de Beste Boekverfilming, gewonnen door Tonio

De Parel, een initiatief van Stichting CPNB, is de publieksprijs voor de beste boekverfilming, uitgebracht in de bioscopen in het afgelopen jaar. Het publiek kon via een speciale website stemmen op zeven genomineerde films, te weten The Handmaiden, de GVR, Julieta, Nocturnal Animals, Tonio, The Light Between Oceans en Dubbelspel. Het Nederlandse publiek koos met 39% van de stemmen massaal voor Tonio, van regisseur Paula van Oest. Het waargebeurde verhaal over een romanschrijver en zijn vrouw die proberen met de zinloze dood van hun 21-jarige zoon om te gaan, naar het waargebeurde verhaal van A.F.Th van der Heijden over zijn zoon Tonio. De prijs werd in ontvangst genomen door de regisseur. Ook aanwezig waren producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita en de vrouw van A.F.Th. Van der Heijden, Mirjam Rotenstreich, moeder van Tonio.

 

Film en Literatuur Award toegekend aan 1945

In de Film- en Literatuurcompetitie komen dertien boekverfilmingen uit die meedingen naar de Film- en Literatuur Award. De winnaar van de Film- en Literatuurcompetitie wordt gekozen door de Vakjury onder leiding van Adriaan van Dis, die verder bestaat uit Ariane Schluter, Hans Maarten van den Brink, Oek de Jong, Paula van der Oest, Peter Slager en Robert Jan Westdijk.

De Jury bekeek de films 1945, Berlin Syndrome, C’est le coeur qui meurt en dernier, Daha, Du Forsvinder, The Glass Castle, La Higuera de los bastardos, In Times of Fading Light, The Long Excuse, The Man with the Iron Heart, The Pomegranate Orchard, Return to Montauk en That Good Night.

Uiteindelijk bleven er drie films over die de voorkeur van de jury genoten: Daha, 1945 en The Pomegranate Orchard. De jury koos uiteindelijk voor 1945, van regisseur Ferenc Török. De prijs werd in ontvangst genomen door Gábor T. Szántó en Ferenc Török (zie foto), auteur en regisseur van respectievelijk het boek en de film.

Uit het Juryrapport: “…en dan 1945, een subtiel en genuanceerd verhaal over een overgangstijd: het Hongarije van na de Duitse capitulatie en de komst van nieuwe bezetters – de Russische bevrijders. De film is gebaseerd op een kortverhaal van 14 pagina’s, maar vertelt de grote geschiedenis van verraad en hebzucht. Het behandelt een pijnlijk onderwerp dat niet alleen in Hongarije, maar ook in andere Europese landen een rol heeft gespeeld: het heulen van de plaatselijke bevolking met de Nazi’s. 1945 Gaat ons dan ook allen aan.

Twee Joodse overlevers (survivors) keren terug naar een dorp waar de Joodse bevolking is afgevoerd. Hun komst maakt veel los. Angsten komen boven, schuldgevoelens, huwelijksdrama’s en het allerslechtste en allerbeste van mensen onder druk.

1945 Is prachtig verfilmd, een symfonie in zwart en wit met veel gegluur achter gordijnen en hagen. Soms heel licht, vrolijk bijna om de wreedheid en waardigheid schrijnender te belichten.”


Grand Acting Award, uitgereikt Bruno Ganz

De Grand Acting Award wordt uitgereikt aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de filmindustrie. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Monic Hendrickx. Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist, Stanley Tucci en Jan Decleir deze Award.

Dit jaar ging de award naar Bruno Ganz, die hem persoonlijk in ontvangst nam. De Zwitserse acteur brak bij het grote publiek door met zijn rol als Adolf Hitler in het voor een Oscar genomineerde Der Untergang. Gedurende zijn lange carrière werkte Ganz meerdere malen samen met regisseur Wim Wenders. Veel internationale regisseurs hebben Ganz gestrikt voor rollen in hun films. Hij was te zien in Francis Ford Coppola’s Youth Without Youth (2007), Stephen Daldry’s The Reader (2008), Jaume Collet-Serra’s Unknown Identity (2011) en Ridley Scott’s The Counselor (2013). Naast zijn rol in de film The Party is hij ook te zien in Terrence Malicks nieuwe film Radegund en de nieuwe Lars von Trier, The House That Jack Built.