Film- en Literatuurcompetitie

 
In de film- en Literatuurcompetitie komen acht boekverfilmingen uit die meedingen naar de film en Literatuur award. De prijs voor de beste boekverfilming wordt uitgereikt tijdens de Awards Ceremony op donderdag 19 september in Vlissingen. 

De winnaar van de film en Literatuurcompetitie wordt gekozen door de Vakjury. De Vakjury bestaat dit jaar uit voorzitter Stine Jensen, schrijfster Maartje Wortel, componist Henny Vrienten, filmmaker Rudolf van den Berg en actrice Terence Schreurs.

 

Met de focus op boekverfilmingen onderscheiden we ons van andere filmfestivals in Nederland en Europa. De selectiecriteria voor deze editie zijn naast kwaliteit ook diversiteit en variatie en om die reden zijn scherpe keuzes gemaakt. Zo zijn er twee films gekozen die gebaseerd zijn op toneelstukken. Daarnaast is het de eerste keer dat er een Nederlandse jeugdfilm meedingt in deze selectie en is er een animatiefilm in het officiële programma terechtgekomen. 

De acht films die dit jaar kans maken zijn:

MOUTHPIECE (2018) 
Na de dood van haar moeder neemt schrijfster Cassandra de zorg voor de uitvaart op zich. Met twee actrices die gelijktijdig de rol van Cassandra vervullen, staat de kijker een prettig ontregelende ervaring te wachten.

LA RAGAZZA NELLA NEBBIA (2017) 
Een meisje verdwijnt letterlijk in de mist. Of de ijdele rechercheur Vogel erin zal slagen klaarheid in het mysterie te brengen, is in deze spannende thriller maar helemaal de vraag.

PIRANHAS (2019)
Schokkend en indringend misdaaddrama over de leider van een Napolitaanse jeugdbende die een van de lokale maffiabazen uitdaagt voor een snelle weg naar de top. 

GHOST TOWN ANTHOLOGY (2019)
Ingehouden drama over onverwachte en ongewenste bezoekers die een geïsoleerd gehucht aandoen na de zelfmoord van een jongen. 

THE SWALLOWS OF KABUL (2019)
Anno 1998 is in het door de Taliban beheerste Kabul niemand zijn leven nog zeker. Dat de ongelukkigen in dit geval personages in een animatiefilm zijn, maakt hun verhaal er niet minder hartverscheurend op.

THE INVISIBLE LIFE OF EURIDICE GUSMAO (2019)
Rio de Janeiro, de jaren vijftig. De ambities van de zusters Euridice en Guida lopen stuk op de bittere werkelijkheid in dit warmbloedige, prijswinnende tropical melodrama.

KAPSALON ROMY (2019)
Ontroerende familiefilm over een 11-jarig meisje en haar eigenzinnige oma, een kapster met beginnende Alzheimer die haar kapsalon niet meer kan openhouden. 

BEATS (2018)
Om hun saaie bestaan te ontlopen gaan twee Schotse tienerjongens in 1994 naar een rave: een door de Engelse overheid verboden feest met een stevige beat en een schijnbaar oneindige hoeveelheid drugs. 

Binnenkort meer informatie over de films.