Film by the Sea 2020 gaat door!

De 22ste editie van Film by the Sea vindt plaats van 11 tot en met 20 september 2020. Dit zijn de oorspronkelijk aangekondigde data. Vanwege de gevolgen van de beperkende maatregelen kon niet eerder een definitief groen licht gegeven worden. Nu zijn er manieren gevonden om een coronaproof festivaleditie te presenteren, die bovendien ook kansen biedt voor de toekomst. 

De afgelopen weken heeft Film by the Sea intensief overleg gevoerd met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Beide overheden hechten zeer aan het doorgaan van Film by the Sea, vooral nu de meeste andere culturele evenementen in Zeeland en Vlissingen deze zomer en dit najaar niet zullen doorgaan.

De gemeente en provincie hebben hun medewerking toegezegd om de uitdagingen die de organisatie van een festival met inachtneming van de coronaprotocollen met zich meebrengt te helpen ondervangen. Met name moet rekening worden gehouden met substantieel lagere bezoekersaantallen per voorstelling. Vanwege de bijzondere omstandigheden zal Film by the Sea deze editie ook benutten om een aantal vernieuwingen door te voeren, die mogelijk in de komende jaren verder uitgebouwd kunnen worden. Zo zal Film by the Sea dit jaar provincie breed worden uitgerold, in samenwerking met de Zeeuwse filmtheaters. Deze zullen nader in te vullen satellietprogramma’s gaan presenteren, zodat potentiële bezoekers die liever niet willen reizen ook dichtbij huis festivalfilms kunnen zien. 

Daarnaast wordt in samenwerking met de streamingdienst Picl een online festivalzaal gecreëerd, zodat een gedeelte van het filmaanbod ook thuis bekeken kan worden. Film by the Sea 2020 wordt dus een hybride festival, dat deels on site en deels online zal plaatsvinden. Deze vernieuwingen helpen Film by the Sea om nu een goed festival neer te zetten binnen de geldende richtlijnen en bieden tegelijk kansen om het publiek en de aandacht voor het festival te verbreden, zowel binnen de provincie als daarbuiten.

Hoewel we het niet hopen, bestaat de kans dat het festival op het laatste moment alsnog moet worden ingedikt of afgeblazen. In alle gevallen zullen de richtlijnen van de overheid worden gevolgd.