Film by the Sea door het jaar: A Perfectly Normal Family

A PERFECTLY NORMAL FAMILY

Te zien op maandag 29 juni bij CineCity Terneuzen en dinsdag 30 juni bij CineCity Vlissingen

Bij Emma, de jongste dochter van een 'heel gewoon' Deens gezin, komt het hard aan wanneer vader Thomas aankondigt voortaan als vrouw door het leven te willen gaan. Voor moeder Jessica is het reden een scheiding aan te vragen. Alleen oudste dochter Caroline lijkt met vaders geslachts- en naamsverandering - Thomas wordt Agnete - geen moeite te hebben. Het perspectief dat de film kiest is dat van tomboy Emma, die liever voetbalt dan meisjesdingen doet en op aandoenlijke en soms tragikomische wijze met de grote veranderingen in haar leven leert om te gaan.

Toen debuterend regisseuse Malou Reymann elf jaar oud was, ging haar eigen vader 'in transitie'. Ze mag dus met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. In een interview met de website van het IFFR, waar de film eerder dit jaar in première ging, benadrukt Reymann dat haar film niet om de transitie zelf draait, 'maar meer om hoe een familie omgaat met verandering.' Hoewel niet strikt autobiografisch, spelen de gebeurtenissen zich wel af in de periode waarin Reymann zelf opgroeide, de jaren 90, toen het begrip transgender nog lang niet was ingeburgerd.

In Rotterdam riep de publieksjury de film tot winnaar uit van de Big Screen-competitie, juist om zijn universeel herkenbare thematiek. Lof was er ook voor de 12-jarige Kaya Toft Loholt als Emma. De jury: “Terwijl de onvoorwaardelijke liefde tussen vader en dochter door de transitie van de vader op de proef wordt gesteld, legt de film tot in het kleinste en intiemste detail alle verschillende fases vast die het jonge meisje hierbij moet doorlopen.”

Bekijk hier de trailer. :

Klik hier voor meer info en tickets. :

Denemarken, 2020
Regie: Malou Reymann
Met: Kaya Toft Loholt, Mikkel Boe Følsgaard, Rigmor Ranthe, Neel Rønholt,
Hadewych Minis, e.a.
Lengte: 93 min.

 

LA BONNE ÉPOUSE

Te zien op maandag 22 juni bij CineCity Terneuzen en op dinsdag 23 juni bij CineCity Vlissingen.

Het was een roerige tijd, de tweede helft van de jaren 60. Op een soundtrack van opzwepende popmuziek kwamen jongeren in opstand tegen het gezag en walste de seksuele revolutie doodleuk over de preutse moraal van de jaren 50 heen. Ook de huishoudschool van Paulette van der Beck (Juliette Binoche) krijgt het zwaar te verduren, en dat niet alleen omdat het instituut na de dood van Paulettes echtgenoot failliet blijkt te zijn. In een film die sociale satire van een heerlijk nostalgisch randje voorziet, komt ook Binoches talent voor comedy schitterend uit de verf.

In steen gebeiteld lijken ze, de etiquetteregels van madame Paulette's school. Wees proper en zuinig, vermijd het drinken van alcohol en als meneer de echtgenoot van zijn godgegeven recht op de bijslaap gebruik wil maken, voeg je je naar zijn wil. Regels die in 1968 al ver voorbij hun uiterste houdbaarheidsdatum zijn en waartegen door de leerlingen dan ook in toenemende mate wordt gerebelleerd. Niet zo gek als je bedenkt dat Parijs in mei 1968 het toneel was van een ware veldslag tussen studenten en politie.

Regisseur Martin Provost: “Ik wou een heel gestileerde film maken met scherpe dialogen en vol emotie waar vaart in zit. Je moet de ongelooflijke energie voelen die in mei ’68 losbarstte.” Maar het is Binoche die de film zijn ziel geeft. De vrouw die in het nieuwe tijdsgewricht tastend haar weg zoekt en ook nog in een liefdesaffaire belandt, is aandoenlijk en geestig in haar pogingen te leren op eigen benen te staan, maar wordt nergens karikaturaal.

Bekijk hier de trailer.

Tickets zijn online te koop en te reserveren.


België, Frankrijk, 2020
Regie: Martin Provost
Met: Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Édouard Baer, François Berléand, e.a.
Lengte: 109 min.