Film by the Sea thuiskijktip: King Kong

KING KONG

Vrijdag 29 mei, BBC TWO, 15.50 uur

Hoera, King Kong op de buis! Een filmploeg reist naar een tropisch eiland voor opnamen met een blonde starlet en stuit aldaar op een reusachtige gorilla, die door de lokale inboorlingen als een godheid wordt vereerd. De filmproducent ruikt geld en ontvoert King Kong naar New York, maar intussen is de aap verliefd geworden op het meisje. Een onbetwiste klassieker met grensverleggende stop motion effecten van Willis O’Brien, die ook vandaag de dag nog goed overeind blijven. De finale, waarin King Kong het Empire State Building beklimt en een ongelijke strijd aangaat met dubbeldekkervliegtuigen, is hartverscheurend. Maar uiteindelijk “it was beauty killed the beast.”

Bekijk hier de trailer.

Ook te zien via YouTube met Engelse ondertiteling:

King Kong
VS, 1933
Regie: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack
Met: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher e.a.
Lengte: 100 min.

 

THUISKIJKTIPS

Voor velen van u is Film by the Sea door het jaar een wekelijks uitje waarbij u niet alleen een mooie nieuwe film ziet, maar ook de sociale contacten onderhoudt. En nu moeten we ons houden aan ‘social distancing’, het tegenovergestelde. Hoe wrang is dat? We leven met u mee. De komende weken zullen we vanuit het programmateam, proberen om in elk geval het gemis aan films te compenseren met zorgvuldig geselecteerde thuiskijktips. En daar horne natuurlijk ook boekentips bij. Veel sterkte (en veel kijkplezier)!

De thuiskijktips publiceren we in onze nieuwsbrief. U kunt zich abonneren via deze link.

Ook staan ze op onze facebookpagina.

 

THE FORTUNE COOKIE

Donderdag 28 mei, NPO 2, 14.20 uur

Dubieuze advocaat Matthau overreedt zijn zwager Lemmon om een ernstig ongeval te veinzen, zodat hij een schadevergoeding van een miljoen dollar kan incasseren. Het resultaat is een hilarische zwarte komedie en een kolfje naar de hand van Billy Wilder. De samenwerking met Matthau, Lemmon en scenarioschrijver A.L. Diamond beviel zo goed dat hij in de loop der jaren nog tweemaal dunnetjes werd overgedaan met The Front Page (1974) en Buddy, Buddy (1981). Wilder, geboren in Oostenrijk en naar Amerika vertrokken nadat Hitler aan de macht was gekomen, maakte furore als een van de beste Hollywoodregisseurs aller tijden. Tot zijn bekendste films behoren Irma La Douce (vorige week nog bij de NPO), Sunset Blvd., The Seven Year Itch en Some Like It Hot.

Bekijk hier de trailer.

The Fortune Cookie
VS, 1966
Regie: Billy Wilder
Met: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ron Rich, Judi West e.a.
Lengte: 125 min.

 

OP HOOP VAN ZEGEN

Woensdag 27, RTL 8, 20.31 uur

Een fijne Hollandse klassieker vandaag. Twee jaar na (en mede dankzij) de bioscoophit Ciske de rat, kregen producent Matthijs van Heijningen en regisseur Guido Pieters het voor elkaar dit droomproject te realiseren. Ondanks de aanwezigheid van Danny de Munk en diens succesnummer Ratsmodee, bleef het grote succes dit keer achterwege. Jammer, want Op hoop van zegen is, mede dankzij een all-star cast en hoge production value, een prima, zij het vrije bewerking van Herman Heijermans’ gelijknamige toneelstuk. Aan Kitty Courbois als Kniertje de eervolle taak om, nadat de gammele vissersboot ‘Op hoop van zegen’ met man en muis vergaan is, de legendarische woorden ‘De vis wordt duur betaald’ te declameren.

Bekijk hier de trailer.

Op hoop van zegen
Nederland, 1986
Regie: Guido Pieters
Met: Kitty Courbois, Danny de Munk, Renée Soutendijk, Huub Stape, Rijk de Gooyer, Willeke van Ammelrooy, Tamar van den Dop, Lex Goudsmit, Albert Mol, Ramses Shaffy, Dorijn Curvers, Leen Jongewaard e.a.
Lengte: 93 min.

 

AN UNEXPECTED LOVE

Dinsdag 26 mei, Omroep Zeeland, 20.30 uur

Vanavond bij Omroep Zeeland voorlopig de laatste van een drietal arthousefilms voordat de bioscopen weer opengaan, met dank aan Mooov Film Distribution.

Nadat hun zoon voor zijn studie naar Spanje is vertrokken, besluit het echtpaar Ana en Marcos te scheiden en op zoek te gaan naar dat euforische gevoel van vroeger: vlinders in de buik. Het Argentijnse An Unexpected Love biedt scènes uit een huwelijk à la Woody Allen: herkenbaar, geestig en gedragen door superieur acteerwerk. Net als bij Allen draait het in An Unexpected Love niet om een verrassende uitkomst van de plot, maar om de vele hobbels onderweg. Debuterend regisseur Juan Vera is open over zijn inspiratiebronnen: “Bewust of niet, Woody Allen is bij mij altijd op de radar.” Ook huwelijkskomedies uit de golden age van Hollywood werden uitvoerig bestudeerd.

Bekijk hier de trailer.

An Unexpected Love
Argentinië, 2018
Regie: Juan Vera
Met: Mercedes Morán, Ricardo Darín, Claudia Fontán, Luis Rubio, Andrea Pietra, e.a.
Lengte: 136 min.

 

JAWS

Maandag 25 mei, Pathé Thuis of YouTube

Jan Doense’s filmtip van de dag. Omdat ik vandaag jarig ben, tip ik één van mijn all-time favorites. Jaws zag ik voor het eerst op 18 december 1975, de dag van zijn Nederlandse première. Het was de allereerste middagvoorstelling bij het Rembrandtpleintheater in Amsterdam en ik moest ervoor spijbelen, zó graag wilde ik hem zien. De trailer had zijn werk goed gedaan. Eenmaal gewend aan de duisternis van de bioscoopzaal, bleek ik pal naast mijn biologieleraar te zitten. Hij was even nieuwsgierig als ik, dus het was oké. Jaws hakte erin. En hoe: het heeft jaren geduurd voordat ik weer echt in de zee durfde te zwemmen. Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard. Een absoluut meesterwerk.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Jaws via Pathé Thuis.

Jaws
VS, 1975
Regie: Steven Spielberg
Met: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary e.a.
Lengte: 124 min.

 

GREAT EXPECTATIONS

Zondag 24 mei, BBC TWO, 11.35 uur

Vroeg aan de bak voor deze Britse filmklassieker van David Lean, of neem 'm op voor vanavond: het klassieke verhaal van Charles Dickens over de arme weesjongen Pip, die onverwachts een vermogen erft en het zich vervolgens kan veroorloven om Grootse Verwachtingen van het leven te koesteren. Dit tijdloze verhaal is vele malen verfilmd, te beginnen in 1917, maar dit is de must see versie die alle andere overbodig maakt: één van de beste boekverfilmingen aller tijden en ook nog eens het officiële filmdebuut van Alec Guinness. Twee jaar later zou David Lean ook Dickens’ Oliver Twist verfilmen, ook een klassieker.

Bekijk hier de trailer.

Great Expectations
GB, 1946
Regie: David Lean
Met: John Mills, Tony Wager, Valerie Hobson, Jean Simmons, Alec Guinness e.a.
Lengte: 118 min.

 

TEL AVIV ON FIRE

Zaterdag 23 mei, Omroep Zeeland, 20.30 uur

Afgelopen dinsdag ging er iets mis. Daarom vandaag in het kader van Film by the Sea door het jaar de herkansing van Tel Aviv on Fire bij Omroep Zeeland, met dank aan Mooov Film Distribution.

Bij toeval wordt de in Israël wonende Palestijn Salam ineens schrijver bij de populaire televisiesoap ‘Tel Aviv on Fire’, die ondanks zijn anti-Israëlische strekking een kijkcijferkanon is aan beide zijden van de grens. Bij het dagelijkse passeren van een checkpoint komt Salam in contact met de Israëlische commandant Assi, wiens vrouw een grote fan van de soap is. Om indruk op haar te maken gaat Assi zich er ook mee bemoeien, met alle hilarische gevolgen van dien. Een komedie over het Israëlisch-Palestijnse conflict? Het pakt verrassend goed uit in Tel Aviv on Fire.

Bekijk hier de trailer.

Tel Aviv On Fire
Luxemburg / Frankrijk / Israël / België, 2018
Regie: Sameh Zoabi
Met: Kais Nashef, Lubna Azabal, Yaniv Biton,Nadim Sawalha, Maïsa Abd Elhadi, e.a.
Lengte: 97 min.

 

THE SAPPHIRES

Vrijdag 22 mei, Eén, 23.00 uur

Onze zuiderburen snappen het: niks fijners in deze bizarre tijden om het weekend mee te beginnen dan een lekkere feelgood movie. Het Australische The Sapphires vertelt het waargebeurde verhaal van een Aboriginal meidengroep die anno 1968 de Amerikaanse troepen in Vietnam komt entertainen, nadat ze op aanraden van een aan lager wal geraakte muzikant die zich opwerpt als manager hun country & western repertoire hebben ingeruild voor swingende soul. Een film met een lach en een traan en vooral heel veel lekkere muziek uit de catalogi van Stax en Motown.

Bekijk hier de trailer.

The Sapphires
Australië, 2010
Regie: Wayne Blair
Met: Chris O'Dowd, Deborah Mailman, Jessica Mauboy, Shari Sebbens e.a.
Lengte: 103 min.

 

GOUD

Vanaf donderdag 21 mei te zien via Picl

Deze week had het speelfilmdebuut van de jonge Nederlandse filmmaker Rogier Hesp zijn landelijke bioscooppremière zullen beleven. Het pakte anders uit en nu is Goud, dat eerder dit jaar goed ontvangen werd op het IFFR, te zien via streamingdienst Picl. Goud vertelt het verhaal van de 17-jarige turner Timo, die samen met zijn gehandicapte vader/trainer Ward droomt van Olympisch goud maar emotioneel in de verdrukking raakt. De kennismaking met de alleenstaande fysiotherapeute Irene en haar dochtertje brengt daar verandering in. Een kleine maar fijne Nederlandse arthousefilm.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Goud via Picl.

Goud
Nederland, 2020
Regie: Rogier Hesp
Met: David Wristers, Loes Haverkort, Marcel Hensema, Anna Tenta e.a.
Lengte: 90 min.

 

IRMA LA DOUCE

Woensdag 20 mei, 14.05 uur, NPO 2

Een onbetwiste klassieker vandaag bij de NPO, ook weer op een wat merkwaardig tijdstip maar vooruit. Lemmon is een naïeve Parijse politieman, die verliefd wordt op prostituee MacLaine. Zijn jaloezie brengt hem ertoe al haar tijd te kopen, zodat hij haar helemaal voor zichzelf kan hebben. Sexy en gewaagd, zeker voor zijn tijd, en goed voor een Golden Globe en een Oscarnominatie voor MacLaine. Regisseur Billy Wilder (Some Like It Hot, The Apartment) bewijst eens te meer zijn reputatie als een van Hollywoods beste regisseurs met een speciaal talent voor ‘screwball comedies’.

Bekijk hier de trailer.

Irma La Douce
VS, 1963
Regie: Billy Wilder
Met: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Lou Jacobi, Bruce Yarnell e.a.
Lengte: 147 min.

 

PAPILLON

Dinsdag 19 mei, 20.30 uur, RTL 7

In 1953 wordt de Franse crimineel Henri Charrière alias Papillon (‘Vlinder’) veroordeeld tot levenslange dwangarbeid op het beruchte Duivelseiland, voor een moord waaraan hij naar eigen zeggen onschuldig is. Charrière schreef een deels autobiografische roman over zijn wederwaardigheden, die als basis diende voor deze door veteraan Franklin J. Schaffner (Patton, Planet of the Apes) geregisseerde verfilming met Steve McQueen in de titelrol. Mede dankzij scenarioschrijvers Dalton Trumbo en Lorenzo Semple jr., die uit het deprimerende basismateriaal een opwindende avonturenfilm creëerden, werd Papillon een van de beroemdste gevangenisfilms ooit gemaakt. In 2017 verscheen er een goed ontvangen remake, maar RTL 7 zendt vanavond de originele versie uit.

Bekijk hier de trailer.

Papillon
Frankrijk / VS, 1973
Regie: Franklin J. Schaffner
Met: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon e.a.
Lengte: 151 min.

 

PAINT YOUR WAGON

Zondag 17 mei, BBC 2, 15.50 uur

Een kruising tussen een ouderwetse western en een musical met een zingende Clint Eastwood, dat is natuurlijk de televisietip van de dag. Veteraan Joshua Logan (Fanny, South Pacific, Bus Stop) regisseerde deze bewerking van de Broadwayhit over de avonturen van twee goudzoekers die tijdens de Californische goldrush van 1848 dezelfde vrouw delen. Eerder een curiosum dan echt een goede film, maar Paint Your Wagon is een lust voor het oog en markeert het einde van een tijdperk, namelijk dat van de ouderwetse Hollywoodwestern. Ga er maar goed voor zitten of neem hem op, want hij duurt wel bijna drie uur.

Paint Your Wagon is (voor 2,99 euro) ook met Nederlandse ondertiteling te zien op YouTube.

Bekijk hier de trailer.

Paint Your Wagon
VS, 1968
Regie: Joshua Logan
Met: Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg, Harve Presnell e.a.
Lengte: 164 min.

 

DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER

Maandag 18 mei of een andere dag, NPO Start

Het reguliere filmaanbod op TV is magertjes vandaag, dus wijken we uit naar NPO Start, de (min of meer) gratis video-on-demand-service van de publieke omroep. Daar valt voor de cinefiel veel moois te vinden aan gemiste speelfilms en documentaires. Vandaag tippen we Der Staat gegen Fritz Bauer, het waargebeurde verhaal van de openbaar aanklager die Adolf Eichmann wist op te sporen. Wat deze fraai geproduceerde film naast een sterke hoofdrol van Burghart Klaußner extra indrukwekkend maakt, is het besef dat in het naoorlogse Duitsland nazi’s en hun sympathisanten nog steeds veel touwtjes in handen hadden. Dat maakte het werk van Bauer, van Joodse komaf, er bepaald niet eenvoudiger op.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Der Staat gegen Fritz Bauer via NPO Start.

Der Staat gegen Fritz Bauer
Duitsland, 2015
Regie: Lars Kraume
Met: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Lilith Stangenberg, Jörg Schüttauf e.a.
Lengte: 105 min.

 

TIMBUKTU

Zaterdag 16 mei, Canvas, 23.10 uur

De Malinese herder Kidane en zijn gezin, die wonen in de duinen bij Timboektoe, krijgen te maken met oprukkend jihadisme waardoor hun vrijheden steeds meer aan banden worden gelegd. Muziek, sigaretten, voetbal en zelfs lachen zijn verboden. Kidane weet de strenge regels van de sharia lang te omzeilen, maar daar komt verandering in door een noodlottig ongeval. Op ingetogen wijze protesteert Abderrahmane Sissako met Timbuktu niet alleen tegen het jihadisme maar tegen elke vorm van extremisme. De film won zeven Césars en werd genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Bekijk hier de trailer.

Timbuktu
Mauretanië / Frankrijk / Qatar, 2014
Regie: Abderrahmane Sissako
Met: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki, Fatoumata Diawara e.a.
Lengte: 96 min.

 

THE STRANGE SOUND OF HAPPINESS

Tot en met zondag 17 mei gratis te zien op het YouTubekanaal van In-Edit NL

Een van de persoonlijke favorieten van festivaldirecteur Jan Doense tijdens de afgelopen editie van Film by the Sea 2019 was deze wonderlijke, hoogstpersoonlijke documentaire van filmmaker en muzikant Diego Pascal Panarello. Hierin volgen we de sympathieke Siciliaan op een pelgrimage naar de voormalige sovjetrepubliek Jakutië, een land dat bij velen hoogstens bekend is van het spel Risk, in de hoop een gepersonaliseerde mondharp van de legendarische instrumentenmaker Chemchoev te bemachtigen. En passant wordt hij daar een nationale beroemdheid na een optreden tijdens een concours voor mondharpspelers. Ongehinderd door regels en voorschriften maakte autodidact Panarello een hartverwarmende, bij vlagen hallucinante en met niets te vergelijken egodocument.

Bekijk hier The Strange Sound of Happiness.

Bekijk hier de trailer.

The Strange Sound of Happiness
Italië, 2017
Regie: Diego Pascal Panarello
Met: Diego Pascal Panarello, Nicolai Shishigin, Spiridon Shishigin, Master Chemchoev e.a.
Lengte: 91 min.

 

THE PARTY

Donderdag 14 mei, NPO 2, 14.50 uur

Na het succes van de eerste Pink Pantherfilms werkten Peter Sellers en regisseur Blake Edwards samen aan The Party, een (zoals dat destijds heette) doldwaze komedie waarin Sellers in de huid kruipt van Hrundi V. Bakhsi, een stuntelende Bollywoodacteur die verzeild raakt op een Hollywood jetsetfeestje – met desastreuze gevolgen. Vandaag de dag kan het natuurlijk niet meer, een blanke acteur met een bruin geschminkt gezicht, maar los daarvan is The Party een hilarische film in de beste traditie van de vooroorlogse slapstick comedies van Laurel & Hardy, Buster Keaton en Charlie Chaplin.

Bekijk hier de trailer.

The Party
VS, 1968
Regie: Blake Edwards
Met: Peter Sellers, Claudine Longet, Michele Monet, Natalia Borisova, Jean Carson e.a.
Lengte: 99 min.

 

LOCKDOWN

Woensdag 13 mei, te zien via Picl

Vandaag is er werkelijk geen bal op de TV, dus wijken we uit naar streamingdienst Picl voor Lockdown, de in ijltempo gemaakte ‘toneelfilm’ van Toneelgroep Maastricht en regisseur Pieter Kuijpers (Riphagen, TBS, Offscreen). Het verhaal is actueel: Toneelgroep Maastricht moet de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Artistiek leider en hypochonder Michel maakt zich zorgen over het voortbestaan van zijn gezelschap en over zijn eigen gezondheid, want hij is astmapatiënt. Compagnon Servé stelt voor hun nieuwe productie Oresteia online te presenteren. Tussen de repetities door spelen er huwelijksperikelen en uiteindelijk ontaardt Lockdown zowaar in een thriller met Hitchcockiaanse elementen. Deze vrij korte (62 minuten) film werd gemaakt met smartphones en laptops en moet het hebben van een puntig scenario van Luuk van Bemmelen, sterk acteerwerk van de compacte cast en een trefzekere regie van Pieter Kuijpers. Zeer vermakelijk in deze toch niet al te vermakelijke tijden.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Lockdown via Picl

Lockdown
Nederland, 2020
Regie: Pieter Kuijpers
Met: Lore Dijkman, Servé Hermans, Lore Dijkman, Romy Roelofsen, en Huub Stapel
Lengte: 62 min.

 

I NOSTRI RAGAZZI

Dinsdag 12 mei, Omroep Zeeland, 20.30 uur

Vanaf vanavond zendt Omroep Zeeland elke dinsdagvond in samenwerking met Film by the Sea een arthousefilm uit. Het spits wordt afbeten door I nostri ragazzi, de Italiaanse versie van ‘Het diner’, met dank aan Arti Film.

Twee broers en hun echtgenotes hebben een wekelijkse eetafspraak in een chic restaurant. De ene broer mag geslaagder zijn in het leven dan de andere, wat al een natuurlijke spanning aan tafel met zich meebrengt, er is iets dat beiden nóg zwaarder op de maag ligt. Twee van hun kinderen hebben een misdrijf begaan. Alleen al in Nederland gingen er van Kochs roman 650.000 exemplaren over de toonbank, maar ook internationaal groeide het boek uit tot een bestseller, o.a. in Italië. Hoewel niet bekend is wat de schrijver zelf van de Italiaanse verfilming vond, zijn de critici het na drie verfilmingen van Kochs boek met elkaar eens: I nostri ragazzi is, door zijn afwijkende keuzes, interessanter dan de getrouwere Nederlandstalige versie uit 2013.

Bekijk hier de trailer.

I nostri ragazzi
Italië, 2014
Regie: Ivano De Matteo
Met: Luigi Lo Cascio, Giovanna Mezzogiorno, Alessandro Gassmann, Barbora Bobul'ová e.a.
Lengte: 92 min.

 

ROCKY

Maandag 11 mei, RTL 7, 20.30 uur

Rocky Balboa is een matige bokser uit Philadelphia die de kans krijgt het op te nemen tegen wereldkampioen Apollo Creed, een kans die hij met beide handen aangrijpt. Het verhaal van Rocky is het verhaal van Sylvester Stallone is het verhaal van de American Dream in optima forma. Vanuit het niets werd de onbekende Stallone in 1976 een wereldster dankzij deze zelfgeschreven film die goed was voor drie Oscars, waaronder beste regie en beste film. Volkomen terecht, want Rocky is in de trefzeker regie van John G. Avildsen (Joe, The Karate Kid) een prima film en een typische exponent van de ‘American New Wave’, de gouden periode van de Hollywood-auteursfilm van de jaren 70.

Bekijk hier de trailer.

Rocky
VS, 1976
Regie: John G. Avildsen
Met: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith e.a.
Lengte: 120 min.

 

THE FOUNDER

Vrijdag 8 mei, NPO 2, 23.30 uur

De NPO heeft weer eens een fijne film op een onmogelijk tijdstip, dus zet de recorders maar klaar. The Founder vertelt het bizarre maar waargebeurde verhaal achter het ontstaan van het fast-foodimperium McDonald’s. Wat in de jaren 50 begon als een succesvol Californisch hamburgerrestaurant van de broers Mac en Dick McDonald, werd door Kroc met vooruitziende blik voor een habbekrats overgenomen en getransformeerd tot een wereldwijd imperium. De boers McDonald hadden het nakijken. The Founder gaat over het beste en het slechtste van de American Dream. Een ontluisterende maar fascinerende film.

Bekijk hier de trailer.

The Founder
VS, 2016
Regie: John Lee Hancock
Met: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Linda Cardellini e.a.
Lengte: 115 min.

 

DARKEST HOUR

Zaterdag 9 mei, BBC 1, 20.30 uur

Lastig kiezen vandaag: om 00:10 uur heeft NPO 2 Der Staat gegen Fritz Bauer, over de man die Adolf Eichmann voor de rechter bracht, maar we opteren toch maar voor Darkest Hour op een gunstiger tijdstip. In mei 1940, als hij nog maar een paar dagen premier is, staat Winston Churchill voor een enorm dilemma: onderhandelen met Adolf Hitler, of de strijd aangaan in de wetenschap dat dat het einde van het Verenigd Koninkrijk kan betekenen. Het volk is sceptisch en de koning twijfelt. De strijd van Churchill wordt in eerste instantie gevoerd aan het thuisfront. Gary Oldman is magistraal en larger than life als Churchill. De rol lever de hem o.a. een Oscar, een BAFTA en een Golden Globe op.

Darkest Hour is, met ondertitels maar tegen betaling, ook te zien bij Pathé Thuis en op YouTube.

Bekijk hier de trailer.

Darkest Hour
GB / VS, 2017
Regie: Joe Wright
Met: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James e.a.
Lengte: 125 min.

 

NOURA’S DREAM

Te zien via Picl

NPO 2 heeft om 14.50 uur Revenge of the Pink Panther, maar liever attenderen we u op Noura’s Dream, die onlangs zijn online première beleefde op streamingdienst Picl. De hardwerkende Noura, een Tunesische moeder van drie kinderen, houdt zo goed en zo kwaad als het gaat het hoofd boven water terwijl haar dominante man Jamel een gevangenisstraf uitzit. Ze is in afwachting van een echtscheiding zodat ze een nieuw leven kan beginnen met Lassaad, maar dan komt Jamel vervroegd vrij en zijn de poppen aan het dansen. In haar speelfilmdebuut stelt de Tunesisch-Belgische documentairemaakster Hinde Boujemaa het patriarchaat aan de kaak. Het resultaat is een bij vlagen zeer ongemakkelijke maar altijd integere en uiteindelijk hoopvolle film, waarin de Tunesische steractrice én advocate Hind Sabri de show steelt.

Bekijk Noura’s Dream via Picl.

Bekijk hier de trailer.

Noura’s Dream
Tunesië / Frankrijk / België / Qatar, 2019
Regie: Hinde Boujemaa
Met: Hind Sabri, Lotfi Abdelli, Hakim Boumsaoudi, Imen Cherif e.a.
Lengte: 92 min.

 

SO HELP ME GOD

Woensdag 6 mei, NPO 2, 22.50 uur

De Belgische onderzoeksrechter Anne Gruwez is een ‘character’, zoals dat heet. In haar blauwe lelijke eendje tuft ze door Brussel, terwijl ze aan het werk is klautert een tamme rat vrolijk over haar heen en regelmatig leest ze de kleine criminelen die aan haar bureau verschijnen in niet mis te verstane bewoordingen de les. Intussen probeert ze ook nog een twintig jaar oude ‘cold case’ op te lossen. Drie jaar lang volgden de makers Gruwez op de voet en dat leverde materiaal op waarvan je je soms afvraagt hoe de betrokkenen er ooit mee akkoord konden gaan dat het in de film kwam. Maar het is toch vooral de narkante Anne Gruwez zelf die de show steelt in deze geweldige documentaire.

Bekijk hier de trailer.

So Help Me God
België / Frankrijk, 2017
Regie: Yves Hinant, Jean Libon
Met: Anne Gruwez, David Derumier, Serge Graide, Marc Slavic e.a.
Lengte: 100 min.

 

A BRIDGE TOO FAR

Dinsdag 5 mei, RTL 7, 20.30 uur

A Bridge Too Far past in het rijtje van The Longest Day en The Great Escape: epische Tweede Wereldoorlogfilms met ‘all star casts’. De film beschrijft de aanloop naar Operatie Market Garden en meer bepaald de Slag om Arnhem. Het plan was de Duitsers een beslissende nederlaag toe te brengen door de inname van een aantal strategisch gelegen bruggen in het oosten van Nederland. Op basis van de gelijknamige historische roman van Cornelius Ryan wordt minutieus in kaart gebracht hoe deze operatie uiteindelijk op een mislukking uitdraaide, die mede leidde tot de Hongerwinter van 1944. Zoals A Bridge Too Far worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt: een groot deel van de film werd opgenomen op locatie in Nederland, waarbij kosten noch moeite werden gespaard. Belangrijke Nederlandse bijrollen zijn weggelegd voor Peter Faber, Siem Vroom, Marlies van Alcmaer en Eric van ’t Wout.

Bekijk hier de trailer.

A Bridge Too Far
VS, 1977
Regie: Richard Attenborough
Met: Sean Connery, Ryan O'Neal, Michael Caine, Dirk Bogarde, Gene Hackman, Peter Faber e.a.
Lengte: 175 min.

 

FRANKENSTEIN

Tot en met 8 mei te zien op YouTube

National Theatre Live is een dienst die toneeluitvoeringen van de Londense West End streamt in bioscopen over de hele wereld. Vanwege de coronacrisis zijn diverse voorstellingen nu tijdelijk gratis te zien via YouTube. Zo ook Frankenstein onder regie van Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting), een voorstelling uit 2011 en een absolute aanrader. Schrijver Nick Dear ging terug naar de basis, Mary Shelley’s roman “Frankenstein, or the Modern Prometheus’ over de overmoedige geleerde Victor Frankenstein die in de voetsporen van God treedt en leven uit dode materie creëert, en vertelt het verhaal voor de verandering vanuit het point of view van ‘The Creature’. Het resultaat is niet alleen de beste en meest ontroerende bewerking van dit verhaal ooit, maar tevens een spectaculair geregisseerde en geregistreerde voorstelling. Als extra attractie vertolkten Benedict Cumberbatch en Jonny Lee Miller om beurten de rollen van Het Wezen en Victor Frankentein. Beide voorstellingen zijn tot respectievelijk 7 en 8 mei met Engelse ondertitels te zien op YouTube. Wij hebben een lichte voorkeur voor Miller als Het Wezen en Cumberbatch als Victor, maar ze allebei bekijken is bepaald geen straf.

Bekijk hier tot en met 7 mei de versie met Benedict Cumberbatch als Het Wezen en Jonny Lee Miller als Victor Frankenstein.

Bekijk hier tot en met 8 mei de versie met Jonny Lee Miller als Het Wezen en Benedict Cumberbatch als Victor Frankenstein.

Bekijk hier de trailer.

Frankenstein
GB, 2011
Regie: Danny Boyle
Met: Benedict Cumberbatch, Jonny Lee Miller, Daniel Millar, Naomie Harris e.a.
Lengte: 130 min.

 

THE KING’S SPEECH

Zondag 3 mei, BBC 1, 23.35 uur

Alweer een latertje helaas, maar wel met afstand de beste film die vandaag te zien is op de televisie. Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog bestijgt Koning George VI de Britse troon, maar hij kampt met een ernstige handicap: hij stottert enorm, vooral wanneer hij moet speechen. Zijn vrouw schakelt een excentrieke Australische logopedist in, die de onzekere George langzaam maar zeker zijn zelfvertrouwen laat herwinnen. Colin Firth is fantastisch als de stotterende koning en won een Oscar voor zijn rol. Ook de regie, het scenario en de film zelf werden bekroond, terwijl er ook nog eens acht Oscarnominaties niet verzilverd werden. Een aanrader dus.

The King’s Speech is op elk gewenst tijdstip ook te zien via YouTube, maar dan wel tegen betaling.

Bekijk hier de trailer.

The King’s Speech
GB / VS / Australië, 2010
Regie: Tom Hooper
Met: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Robert Portal e.a.
Lengte: 118 min.

 

SCHINDLER’S LIST

Zaterdag 2 mei, SBS 9, 20.30 uur

Lastig kiezen vandaag tussen The Fault in Our Stars (Eén, 21.30 uur) en Schindler’s List, maar met het oog op de naderende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wordt het de tweede. Schindler’s List vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler (1908-1974), een Duitse ondernemer die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen een potten- en pannenfabriek opent en daar goedkope (want gedeporteerde) Joodse arbeidskrachten inzet. Aanvankelijk is Schindler niet op de hoogte van de ‘Endlösung’ waarmee de nazi’s bezig zijn, maar als de gruwelen daarvan tot hem doordringen gaat hij zich inzetten om zoveel mogelijk Joodse levens te redden. Thomas Keally’s historische roman ‘Schindler’s Ark’ verscheen in 1982 en werd door Steven Spielberg verfilmd in sober zwart/wit. Het resultaat maakt diepe indruk.

Bekijk hier de trailer.

Schindler’s List
VS, 1993
Regie: Steven Spielberg
Met: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall e.a.
Lengte: 195 min.

 

I, DANIEL BLAKE

Vrijdag 1 mei, NPO 2, 23.50 uur

Recorders instellen vandaag, want op een tamelijk biza tijdstip zendt NPO 2 vandaag I, Daniel Blake uit. In deze voorlaatste film van Ken Loach, de meester van het Britse sociaal realisme, maken we kennis met de 59-jarige Daniel Blake (schitterende rol van stand up comedian Dave Jonhs), een timmerman die na een hartaanval te maken krijgt met een falend zorgstelsel en daar langzaam maar zeker aan onderdoor gaat. Ondanks het zware onderwerp is I, Daniel Blake geen zwaarmoedige film. Op zijn kruistocht tegen het systeem ontmoet Blake de alleenstaande moeder Katie, die het water ook aan de lippen staat. Samen proberen ze er het beste van te maken. Toen I, Daniel Blake in Cannes de Gouden Palm won, was er gemor. Toegegeven, dit is geen grensverleggende cinema, maar het is wel een film die echt ergens over gaat en diepe indruk maakt.

Bekijk hier de trailer.

I, Daniel Blake
GB / Frankrijk / België, 2016
Regie: Ken Loach, Laura Obiols
Met: Dave Johns, Hayley Squires, Briana Shann, Dylan Phillip McKiernan e.a.
Lengte: 100 min.

 

SHUTTER ISLAND

Donderdag 30 april, Spike, 22.00 uur

Afgelopen zondag was hij ook al te zien op Spike en vandaag tippen we hem. Shutter Island is een Fremdkörper in het oeuvre van Martin Scorsese, die toch vooral bekend is van grimmige misdaadverhalen als The Irishman, Goodfellas en Taxi Driver. In deze duistere psychologische horrorfilm, gebaseerd op de gelijknamige roman van Dennis Lehane (Mystic River), onderzoeken U.S. Marshalls Leonardo Di Caprio (Revolutionary Road) en Mark Ruffalo Dark Waters) de mysterieuze verdwijning van een moordenares op een geïsoleerd gevangeniseiland voor de kust van Boston. Het duo ontdekt dat er dubieuze medische experimenten plaatsvinden in het Ashcliffe Hospital, Institute for the Criminally Insane. Dat was natuurlijk te verwachten met zo’n naam. Daarnaast wordt Di Caprio geplaagd door traumatische oorlogsherinneringen (het verhaal is gesitueerd in 1952) en zit op het eiland ook de brandstichter vast die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw. Kortom, Shutter Island is een rijk gevulde nagelbijter met vele dubbele bodems.

Klik hier om de trailer te bekijken.

Shutter Island
VS, 2010
Regie: Martin Scorsese
Met: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams e.a.
Lengte: 138 min.