Homecoming

Heeft u gisteren Adriaan van Dis gezien in gesprek met Stephen Fry tijdens een speciale uitzending van DWDD?  Wat een prachtig gesprek op niveau tussen deze twee heren was dat.  We zijn erg blij dat Adriaan nog één keer leiding wilt geven aan de vakjury de komende festivaleditie. Inmiddels zijn ook de zes andere leden van de vakjury bekend, maar dat blijft nog even een goed bewaard geheim. Op dinsdag 5 juni, tijdens de jaarlijkse Amuse, zal van Dis de namen van de juryleden bekendmaken.

Verleden jaar bekroonde de vakjury onder leiding van Adriaan van Dis de Hongaarse film 1945 als beste film van het hoofdprogramma, dat bestond uit 13 nieuwe boekverfilmingen. Na de vertoningen tijdens Film by the Sea vervolgde de film haar weg met vele andere bekroningen op internationale festivals en lovende recensies. Wij prijzen ons gelukkig dat dit filmjuweel vanaf begin mei in de Nederlandse theaters te zien zal zijn onder de titel Homecoming – 1945. Wij vertonen de film nu reeds in de matinee voorstelling in Vlissingen komende zondag. De film zal in april ook te zien zijn tijdens het Filmfestival van Zeeuws Vlaanderen in Terneuzen. 

Homecoming
Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel? De dorpsbewoners gaan gebukt onder een collectief schuldbesef en door hun komst komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Is het familie van joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd en komen ze hun clandenstien verkregen eigendommen opeisen? Het dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen.