Muziekfilms tijdens het festival

Gedurende het festival zijn er diverse films met muzikale toon te aanschouwen in de zalen. Op maandag 10 september is de première van de meer dan geweldige film Blaze, een biografische film waarin Ethan Hawke gestalte geeft aan de Amerikaanse country muzikant en singer-songwriterBlaze Foley (’49-’89). Het aardige is dat veel nummers van deze singer-songwriter zijn opgenomen in het repertoire van de nieuwe Zeeuwse band de Sunshine Cleaners. Na de voorstelling op 10 september treden zij op. Prachtige ballads over onbeantwoorde liefdes, gebroken harten, heimwee, ouder worden en dromen die nooit uitkomen. Zangeres Jacqueline Heijmans wordt bijgestaan door Sjef Hermans en Geert de Heer, bekend van Champagne Charlie.

Liefhebbers van Elvis Presley kunnen hun hart ophalen in de nieuwe film The King, waarin filmmaker Eugene Jarecki u – veertig jaar na het overlijden van the King - meeneemt op een muzikale road trip door Amerika. Ook Ethan Hawke stapt in de rolls royce van Elvis uit 1963.

Ook veertig jaar na haar dood is een film gemaakt over Maria Callas. De film is een hommage aan deze operalegende met onbekende beelden, nog nooit vertoonde foto’s, persoonlijke super 8-films, privé live-opnames, intieme brieven en unieke kijkjes achter de schermen. Vele andere beroemdheden passeren ook de revue, zoals Aristoteles OnassisMarilyn MonroeAlain DelonYves Saint-LaurentJohn F. KennedyLuchino ViscontiWinston ChurchillGrace Kelly en Liz Taylor. De eerste voostelling is op zondag 9 september, aanvang 13.00 uur en u kunt hier kaarten kopen.

Vanaf 17 september is de film Imagine van John Lennon en Yoko Ono wereldwijd te zien, maar Film by the Sea heeft de eerste exclusieve vertoning op zondag 16 september. De film werd in 1972 gemaakt rond het gelijknamige album. De versie die nu vertoond wordt is frame voor frame opgepoetst en geremasterd en met 15 minuten onlangs gevonden materiaal waarin John Lennon samenspeelt speelt met George Harrison.

Tot slot doet de film Klanken van Oorsprong van Hetty Naaijkens over de indo-rock het zo goed in de voorverkoop, dat er is besloten om naast de voorstellingen op donderdag 13 en vrijdag 14 september een derde voorstelling in te lassen op zaterdag 15 september. De aanvang van alle voorstellingen is 13.30 uur. Op donderdag 13 september vindt om 16.30 uur een optreden plaats vanErnst Jansz en zijn krontjong orkest en op vrijdag 14 september om 17.00 uur (en niet om 16.30 uur zoals aanvankelijk was aangekondigd) van drie oude indo rockers (ex-Tielman brothers) die de tachtig jaar  al ruimschoots zijn gepasseerd.