Original Bliss wint competitie, Claudia Cardinale neemt GAA in ontvangst

Op vrijdagavond 16 september vond de Award Ceremony van Film by the Sea plaats. Daar werden de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt; de Grand Acting Award, de Dioraphte Film en Literatuur Award, De Parel, de Sylvia Kristel Award en Le Prix TV5MONDE. De avond werd gepresenteerd door Antoin Peeters.


De Grand Acting Award
Claudia Cardinale

Legendarische actrice Claudia Cardinale kreeg de Grand Acting Award (ontworpen door Aat Veldhoen) uitgereikt voor haar gehele oeuvre. Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, roemt Cardinale om haar acteerwerk in “een onaflatende en energieke stroom van films, zelfs 135 nu, met prachtige juweeltjes als 8½, Fitzcarraldo, Once Upon a Time in the West en Il Gattopardo.”


Dioraphte Film en Literatuur Award

Original Bliss

De Vakjury kende de Dioraphte Film en Literatuur Award toe aan de film Original Bliss van Sven Taddicken. De Vakjury, onder leiding van Adriaan van Dis, bestaat uit André van Duren, Annelies Verbeke, Jaap Robben, Saskia Noort, Winnie Sorgdrager en Yentl Schieman. Zij kozen uit dertien competitiefilms de beste boekverfilming in het Dioraphte Film en Literatuurprogramma. Het Juryrapport van voorzitter Adriaan van Dis vindt u in de bijlage.


De Parel
Publieke Werken

Het publiek verkoos Publieke Werken tot beste boekverfilming en daarmee winnaar van De Parel. De Parel voor beste boekverfilming is een prijs van CPNB. Via de website besteboekverfilming.nl kon het publiek de afgelopen maanden haar stem uitbrengen. Publieke Werken is gebaseerd op de historische roman van Thomas Rosenboom uit 1999.


Sylvia Kristel Award

Nina de la Parra

De Sylvia Kristel Award 2016 werd uitgereikt aan regisseur, zangeres en stand-upcomedian Nina de la Parra. De Sylvia Kristel Award, drie jaar geleden in het leven geroepen door Sylvia’s goede vriend Bessel Kok, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die, naar het oordeel van de jury, de gedachte aan Sylvia Kristel als cultureel fenomeen doet voortleven.

 

Le Prix TV5MONDE

Juste la Fin du Monde

De jury, bestaand uit leden van de Alliance Française, kende Le Prix TV5MONDE toe aan de film Juste la Fin du Monde van regisseur Xavier Dolan. Le Prix TV5MONDE is een prijs van de Franstalige televisiezender TV5MONDE, waarnaar dertien nieuwe Franstalige films meedingen. Het competitieprogramma wordt mede ondersteund door de Alliance Française des Pays-Bas en het Institut Français des Pays-Bas.