Sylvia Kristel Award 2016 naar Nina de la Parra

De Sylvia Kristel Award 2016 gaat naar regisseur, zangeres en stand-upcomedian Nina de la Parra (29). Zij krijgt de award uitgereikt tijdens filmfestival Film by the Sea op 16 september.

De Sylvia Kristel Award, drie jaar geleden in het leven geroepen door Sylvia’s goede vriend Bessel Kok, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die, naar het oordeel van de jury, de gedachte aan Sylvia Kristel als cultureel fenomeen doet voortleven. De ontvanger van de Award beschikt over eigenschappen die een associatie met Sylvia Kristel oproepen. Hij of zij bezit een uitzonderlijke persoonlijkheid en is grensoverschrijdend. Kandidaten voor de Award zijn buitengewoon succesvol en tegelijk nog niet in brede kring als zodanig erkend. Ze zijn intellectueel en ondanks, of juist dankzij, hun lichtvoetigheid, een positief voorbeeld voor velen. De ontvanger van de Award kan zich begeven op verschillende terreinen van kunst, cultuur en media.

Dit jaar werd door de jury, die bestaat uit Peter Brul, Ruud den Drijver, Bessel Kok, Arthur Kristel, Marianne Kristel, Jan Mulder, Irene de Niet, Dorna van Nieuwaal en Max Pam, Nina de la Parra gekozen als winnaar. In hun juryrapport schreven zij het volgende: Al tijdens haar studie Engelse en Duitse taal en literatuur, schreef en regisseerde Nina de la Parra de theatervoorstelling Püppi in Berlijn, wat haar het predicaat ’theatrical wunderkind’ opleverde. Daarnaast baarde ze opzien met haar voorstelling Hautnah/Closer, waarmee ze cum laude afstudeerde van de regieopleiding van de Folkwang Universität der Künste in Essen/Bochum.

Momenteel werkt Nina de la Parra als regisseur in Duitsland bij Theater Oberhausen, Theater Osnabrück en Landestheater Neuss en als regie-assistent bij Toneelgroep Amsterdam. Ook is ze als zangeres en stand-up-comedian op het Amsterdam Fringe-festival te bezien en te beluisteren met haar satirisch-feministische jazzconcert Nina’s Songs for the Brokenhearted. Waarmee ze haar veelzijdigheid nog eens onderstreept. Haar thema’s zijn seks, liefde en identiteit. Nina de la Parra treedt buiten de gebaande paden. Ze beschikt, net als de naamgever van de Award, over de uitgelezen combinatie van kwetsbaarheid en lef die zo aantrekkelijk maakt. Zoals Francis Giacobetti over Sylvia Kristel zei: 'Zet haar tussen honderd andere meisjes, en je ziet alleen haar staan.'

Sylvia’s kracht lag in het veelzijdige, het durven groot te denken, maar daarbij behield zij te allen tijde een vrouwelijk, gevoelig en ironisch aspect. Deze typering is, naar het oordeel van de jury, eveneens van toepassing op Nina de la Parra. Zij is een veelzijdige persoonlijkheid waarvan het publiek nog veel moois te verwachten heeft. En ze verdient het dat de Sylvia Kristel Award extra aandacht op haar vestigt.

De prijs wordt namens de jury door Ruud den Drijver op 16 september a.s. uitgereikt tijdens Film by the Sea in Vlissingen. Eerdere winnaars waren Sylvia Hoeks (2014) en Genevieve Gaunt (2015). Aan de Sylvia Kristel Award is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. 

 

Foto: Nina Gschlössl