Vakjury 2019 is bekendgemaakt

Tijdens de jaarlijkse Amuse van Film by the Sea is de Vakjury 2019 door festivaldirecteur Jan Doense bekendgemaakt. Dit jaar is Stine Jensen de voorzitter van de Vakjury. Stine Jensen fungeerde in 2018 als huisfilosoof van Film by the Sea en verzorgde inleidingen bij diverse voorstellingen tijdens eerdere edities.  De andere juryleden zijn schrijfster Maartje Wortel, regisseur Rudolf van den Berg, muzikant en componist Henny Vrienten en actrice Terence Schreurs. Film by the Sea is zeer verheugd dit jaar Storytel als partner van het festival te mogen verwelkomen. Meer informatie over deze samenwerking wordt binnenkort bekendgemaakt.

Over de jury:

Stine Jensen - Voorzitter Vakjury
Stine Jensen is schrijver, filosoof en programmamaker. Ze maakte onder meer de serie Licht op het Noorden, over Scandinavië en publiceerde onder andere Go East, Turkse vlinders en Goeroes. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met de zilveren griffel. Momenteel zendt de HUMAN haar vierdelige serie YES! ik ben uit.

Maartje Wortel
Maartje Wortel schrijft columns, korte verhalen en romans. Ze ontving de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut. Met haar roman IJstijd won ze de BNG-literatuurprijs. In Trouw en Metropolis M schrijft ze korte persoonlijke beschouwingen over beeldende kunst. Haar laatste boek, Dennie is een star, verscheen afgelopen voorjaar. 

Rudolf van den Berg
Regisseur en viervoudig Gouden Kalf winnaar Rudolf van den Berg begon zijn loopbaan als filmmaker met documentaires en regisseerde sinds 1984 tien speelfilms, waaronder de boekverfilmingen De Avonden en Tirza, en het oorlogsepos Süskind, waarbij hij net als bij Een Echte Vermeer samenwerkte met acteur Jeroen Spitzenberger. Tevens werden twee van zijn films, De Avonden en Tirza, ingezonden als Nederlandse Oscarinzending.

Henny Vrienten
Componist/ muzikant Henny Vrienten brak door bij het grote publiek met de band Doe Maar. Hij zong en schreef samen met Ernst Janz de nummers voor de band. Vrienten componeerde de muziek voor een groot aantal Nederlandse speelfilms zoals De Prooi en Sonny Boy en The Discovery of Heaven. Daarnaast werkte hij samen met bekende zangers zoals Frank Boeijen en Raymond van het Groenewoud. Onlangs was hij met zijn zoon Xander te zien in de documentaire Basmannen.

Terence Schreurs
Als actrice stond Terence op het toneel in producties als onder andere Jan Rap en Z’n Maat, Late avond idealen, Koning van Katoren en was ze te zien in films als Ver van FamilieDe Punt, Kristen en Mijn Bijzonder Rare Week met Tess, en in de series Flikken Maastricht, Annie MG en Van God Los. Als presentatrice van IDFA junior en het live programma Supernick bij Nickelodeon heeft ze veel kennis opgedaan als tv maker. Ze is eigenaar van Wolf'Qademy Institute for performing storytelling. De laatste jaren is Terence een veelgevraagde assistent regisseur en acteurs coach bij films als Baantjer het beginOf Ik Gek Ben en De Boskampi’s en series als Mocro Maffia en Weemoedt.

Het nieuwe artwork van Film by the Sea prijkt inmiddels op de gevel van CineCity. Ontwerpster Paulina Matusiak was aanwezig bij de Amuse en de nieuwe trailer is gepresenteerd. Klik hier om de trailer te bekijken.

Over Storytel 
Goede verhalen geven een extra dimensie aan je leven: daar geloven we in bij Storytel. Via de Storytel app luister en lees je meer dan honderdduizend boeken online, voor een vast bedrag per maand. Storytel is gestart in 2005 in Zweden en is in 2013 ook naar Nederland gekomen om anno 2019 actief te zijn in maar liefst 18 landen. Inmiddels groeit Storytel Nederland erg snel, zowel in luisteraars, in de exclusieve Storytel Original series, maar ook in het enorm grote aanbod van bekende titels, schrijvers en voorlezers.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het vierde filmfestival van Nederland. Van 13 tot en met 22 september 2019 beleeft het festival zijn 21ste editie en kan een breed publiek genieten van meer dan 100 films uit alle hoeken van de wereld. De ruggengraat van het festival zijn de boekverfilmingen, waarvan een selectie wordt beoordeeld door een Vakjury die een prijs voor de beste boekverfilming toekent. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de beste Franstalige film.

Film by the Sea is dé plek waar de filmliefhebber zijn hart kan ophalen en met meer dan 46.000 bezoeken in 2018 is het festival inmiddels een begrip tot ver buiten de provincie Zeeland. De komende editie is de eerste onder leiding van de nieuwe directeur Jan Doense. Hij nam het stokje over van Leo Hannewijk, die het festival mede oprichtte en het twintig jaar leidde. Het festival vindt plaats in CineCityXL te Vlissingen.