Vakjury 2020 is bekendgemaakt

 

Tijdens de Amuse, de jaarlijkse kick-off van Film by the Sea, heeft festivaldirecteur Jan Doense de namen van de leden van de Vakjury van dit jaar bekendgemaakt. Evenals vorig jaar is Stine Jensen voorzitter. De andere juryleden zijn schrijver Thomas Rosenboom, schrijver en spoken word artist Babs Gons, schrijver en journalist Joyce Roodnat en acteur Sabri Saad El Hamus. Tevens werd een coronaproof variant van het artwork gepresenteerd door ontwerpster Paulina Matusiak en werd een Film by the Sea 2020 speciaalbier gelanceerd.

Over Film by the Sea

Film by the Sea is één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het eerste  grote filmfestival in Nederland dat dit jaar doorgang vindt. Van 11 tot en met 20 september 2020 beleeft het festival zijn 22ste editie en kan een breed publiek genieten van zo’n 60 films uit alle hoeken van de wereld. De ruggengraat van het festival zijn de boekverfilmingen, waarvan een selectie in competitie wordt beoordeeld door de Vakjury, die de prijs voor de beste boekverfilming toekent. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en een jury voor de beste Franstalige film.

Dit jaar wordt Film by the Sea provincie breed uitgerold in samenwerking met de filmtheaters Cinema Middelburg, Podium ’t Beest (Goes), fiZi (Zierikzee), Ledeltheater (Oostburg), CineCity Terneuzen en Cinema Kiek in de pot (Bergen op Zoom). Voor de  filmliefhebbers die liever nog even thuisblijven, wordt in samenwerking met de streamingdienst Picl een online festivalzaal gecreëerd waar een gedeelte van het filmaanbod te zien zal zijn. Ook wordt in de Machinefabriek een indoor drive-in zaal gecreëerd met een vaste setting waarin 50 auto’s staan en wordt in samenwerking met Omroep Zeeland en het EYE filmmuseum een programma van Nederlandse filmklassiekers op de regionale televisie vertoond. Zo wordt Film by the Sea dit jaar een hybride festival met inachtneming van de geldende Covid-19 richtlijnen. Het kloppend festivalhart is zoals altijd CineCity Vlissingen.


Over de Vakjury

Stine Jensen - voorzitter
Stine Jensen is schrijver, filosoof en programmamaker. Ze maakte onder meer de serie Licht op het Noorden, over Scandinavië en publiceerde onder andere Go East, Turkse vlinders en Goeroes. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met de Zilveren Griffel.  

Thomas Rosenboom
Thomas Rosenboom debuteerde in 1983 met de verhalenbundel De mensen thuis. Daarna ontwikkelde hij zich tot een vooraanstaand romanschrijver. Hij won tweemaal de Libris Literatuur Prijs: eerst voor Gewassen vlees, en vervolgens voor Publieke werken. Die laatste roman werd ook succesvol verfilmd en is meer dan veertig keer herdrukt. Rosenboom schreef in 2004 het Boekenweekgeschenk Spitzen en deed het nodige stof opwaaien met zijn pamflet Denkend aan Holland. Onlangs heeft hij een zakboekje gepubliceerd over zijn dagelijkse wandeling door Amsterdam, De grote ronde.

Babs Gons
Babs Gons is spoken word-artiest, schrijver en host. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, en draagt voor op radio en televisie. Ze presenteert daarnaast verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters.

Joyce Roodnat
Joyce Roodnat schrijft sinds 1979 voor NRC. Zij begon haar carrière als filmcritica en schrijft nog altijd over film, maar breidde haar activiteiten uit met artikelen over Nederlandse, Angelsaksische en Italiaanse literatuur, dans en theater. Tweemaal ontving ze de Louis Hartlooperprijs voor Filmkritiek: in 2007 voor een serie van twaalf essays over de Europese cinema en in 2017 voor haar monografie Hee… zie je dat!?, over de films van Ed van der Elsken. Ze schreef de bekroonde roman ’t Is zo weer nacht (2001) en in 2005 verscheen haar roman Sterrenschot (2005). Haar wandelboek Atlas der Nederlanden (2013, met Kester Freriks en Erik van Zuylen) en haar stijlgids Een kwestie van lef (2007) waren bestsellers.

Sabri Saad El Hamus
Sabri Saad El Hamus groeide op in Caïro.  Na zijn studie in Egypte volgde hij een opleiding aan de toneelschool in Arnhem, waarna meerdere theaterrollen volgden. In 2007 volgde hij Aram Adriaanse op als artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA). In 2011 kwam El Hamus in het nieuws doordat hij voor het programma Pauw & Witteman verslag deed van de revolutie in Egypte. Verder speelde hij in diverse tv-series en films, zoals Flikken Rotterdam en Singel 39.