Vier het Shakespeare-jaar met ZNF en FbtS

Ter gelegenheid van het 400e sterfjaar van William Shakespeare zet Film by the Sea in samenwerking met Zeeland Nazomerfestival het werk van de onbetwiste toneelmeester op maandag 12 september in de schijnwerpers. Het Zeeland Nazomerfestival opent dinsdag 23 augustus met de voorstelling Maat voor Maat van Shakespeare. De voorstelling is gedurende tien avonden tot en met 3 september te zien in de Grote Kerk van Veere.

Over Maat voor Maat
2016 Is wereldwijd uitgeroepen tot Shakespeare jaar. Het Zeeland Nazomerfestival viert de 400e sterfdatum van de bekendste toneelschrijver aller tijden met de grootschalige openingsproductie Maat voor Maat in de monumentale Grote Kerk van Veere. In deze tragikomedie stelt Shakespeare op een meesterlijke manier machtswellust en godsdienstfanatisme aan de kaak. Kaarten zijn te koop via www.nazomerfestival.nl

Het Shakespeareprogramma bij Film by the Sea op 12 september ziet er als volgt uit:

Alex Mallems over Shakespeare
16.30 tot 17.15 uur

Artistiek leider van theaterproductiehuis Zeelandia Alex Mallems is een groot Shakespeare kenner. Speciaal voor de productie Maat voor Maat maakte hij een nieuwe vertaling van dit meeslepend stuk, met oog voor de balans tussen tragiek en humor. In deze bijzondere lezing gaat Mallems in op de betekenis van een van de grootste schrijvers die de wereld heeft gekend. 

Pauze
17.15 tot 18.45 uur

Gelegenheid tot diner in het CineCafé met een gevarieerde kaart. Coenraedt van Meerenburgh, vertaler van de sonnetten van Shakespeare, zal hier enkele sonnetten voordragen.

Tom Dommisse over de Evil Shakespeare
18.45 tot 19.30 uur

In dit tweegesprek legt Shakespeare-kenner en filosoof Tom Dommisse uit dat als je de bad guys van nu wil begrijpen, je eens zou moeten kijken naar de personages die Shakespeare 400 jaar geleden creëerde. Moeiteloos herken je Trump, Poetin of Erdogan in de personages uit Macbeth, Hamlet of Richard III. Filmjournaliste Gerlinda Heywegen ondervraagt Dommisse.

Film: Richard III
19.45 tot 21.30 uur

In deze film uit 1995 situeert Richard Loncraine Shakespeare’s klassieke toneelstuk in het vooroorlogse fascistische Engeland. Met een topbezetting met onder meer Ian McKellen, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas en Robert Downey jr.

Lengte: 105 min, Nederlands ondertiteld.

 

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door the British Council. Kaarten zijn vanaf 1 september te koop op deze website.