GLM by the Sea

Wegens succes extra voorstelling Gevangen Licht

Wegens het in razend tempo uitverkopen van de première van de prachtige documentaire Gevangen Licht op 9 september, hebben we besloten een extra voorstelling te programmeren op zaterdag 16 september om 16.00 uur. Kaarten voor deze voorstelling kunt u hier bestellen.

In Gevangen Licht reconstrueert regisseur Rebecca van Wittene de zoektocht van beeldend kunstenaar Loek Grootjans naar de magische aantrekkingskracht van het Zeeuwse licht.

Grootjans besluit het licht dat Mondriaan gezien moet hebben te gaan verzamelen. Hij wil ontrafelen wat Mondriaan waarnam en laat zien hoe dat van invloed is geweest op het latere werk van de bekendste moderne kunstenaar van Nederland.

Met deze zoektocht maakt Grootjans ons deelgenoot van zijn persoonlijke visie op het produceren van kunst, in samenhang met het Zeeuwse landschap en met gevoel voor de historische context.

De mondaine badplaats Domburg is erg in trek aan het begin van de twintigste eeuw. Als kuuroord voor welgestelden en en als inspiratiebron voor kunstenaars, die worden aangetrokken door de zee, de duinen, het achterland met de oogstrelende dorpen, de prachtige wolkenluchten en niet te vergeten het Zeeuwse licht.

Ook dichters, schrijvers en musici bezingen de Tuin van Zeeland. Koningin Elisabeth van Roemenië schrijft er onder het pseudoniem Carmen Sylva, Arthur van Schendel loopt mijmerend het duin over naar zee,  P.C. Boutens wordt gegrepen door het werk van Toorop en dicht. Het licht is Zeeuws en Zeeuws licht is anders dan waar ook ter wereld.

In september 1908 gaat Piet Mondriaan voor het eerst naar Domburg. Hij neemt de trein en reist naar zee. Hij is zoekende. Als hij het duin opklimt wordt hij gegrepen door het licht. Zijn werk verandert meteen.

Hij schildert zee na zee, duin na duin. De kerktoren wordt roze, de zee groen, de molen rood.  De verfstreken worden telkens langer, om te eindigen in een simpel raster van horizontale en verticale lijnen. Pier en Oceaan. Het œuvre is geboren, het moet alleen nog worden gemaakt.

Loek Grootjans besluit het licht dat Mondriaan gezien moet hebben te gaan verzamelen. Hij haalt een jaar lang water uit de zee en bewaart het in flessen. Zijn hedendaags experiment houdt de geschiedenis -zoals wij die menen te kennen- een spiegel voor.

Regie:                        Rebecca van Wittene
Camera                      Paul van den Bos
Geluid                        Pepijn Aben, Otto Horsch
Montage                    Rémi van der Heiden
Muziek                      Tim Knol, Eric Lensink, Jeroen Tenty
Producenten             René Mendel en Mira Mendel; Interakt