Binnen Zeeuws licht vertonen we een groot scala aan verschillende soorten films. Er zijn dan ook meerdere awards en jury’s voor de verschillende categorieën.

  • Jury Korte Zeeuwse Fictie: delegatie Lions Club Vlissingen
  • Jury Korte Zeeuwse Documentaire: Burgemeester van Vlissingen Bas van den Tillaar, acteur/regisseur Maarten Swaan en winnaar 2021 filmmaker Kim Verdegem
  • Lange Zeeuwse Documentaire: Burgemeester van Veere Rob van der Zwaag, regisseur/producent Digna Sinke en winnaar lange documentaire 2021 Rob Maaskant

Juryleden Korte Zeeuwse fictie: delegatie Lions Club Vlissingen

De delegatie van Lions Club Vlissingen kijkt zoals elk jaar weer enorm uit naar het jureren van korte Zeeuwse fictiefilms.

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Bas van den Tillaar

Bas van den Tillaar is sinds 22 april 2016 burgemeester van de gemeente Vlissingen. Al vanaf zijn eerste jaar als burgemeester geeft hij elk jaar acte de présence bij Film by the Sea. Van een kidsproof toespraak tijdens Kids by the Sea tot het betreden van de rode loper bij de galaopening. En van toeschouwer bij award ceremonies, films en optredens tot deelnemer aan een debat en het uitreiken van een zilveren Vlissingse fles aan de voormalig voorzitter. Zo toont de burgemeester zijn betrokkenheid bij het festival en brengt cultuur hiermee onder de aandacht bij jong en oud.

(foto: PersPectief Fotografie)

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Kim Verdegem

Volgens Kim is het filmvak het mooiste vak dat er bestaat. “Binnen film is geen dag hetzelfde. De wereld is je werkplek”. Kim studeerde aan de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam. Na de Filmacademie richtte ze zich met name op de inhoudelijke kant van het vak. Ze werkte o.a als documentaire researcher en als talentscout voor het Nederlands Filmfonds. Met name van documentaire gaat haar bloed sneller stromen. In de toekomst wil ze o.a. zelf documentaires regisseren en betrokken zijn bij het ontwikkelingstraject van inspirerende filmprojecten.

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Maarten Swaan

Maarten Swaan, een geboren Zeeuw, is acteur, filmmaker en muzikant. Een bekende van het FBTS, waar hij in 2019 de Lion’s Club Vlissingen Award ontving voor zijn korte film En ik van jou.

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Rob van der Zwaag

Mijn naam is Rob van der Zwaag. Ik ben met veel plezier al 16 jaar burgemeester van de prachtige gemeente Veere. Ik ben geboren in Limburg, maar voel mij al jaren thuis in Zeeland. Zeeland is voor mij elke dag genieten. In mijn vrije tijd ren ik graag langs onze mooie kustlijn. Verder beleef ik veel plezier aan het kijken van films; in de bioscoop of thuis, fictie of non-fictie. Mijn zoon is filmmaker en eigenaar van een video marketingbureau. Door hem kijk ik nu met een andere blik naar films. Ik ben een trouwe bezoeker van Film by the Sea en vind het dan ook een eer dat ik dit jaar samen met dit team de lange documentaires mag jureren.

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Digna Sinke

Digna Sinke werd geboren in Zonnemaire (Zeeland). Ze studeerde in 1972 af aan de Nederlandse Filmacademie met de korte film Groeten uit Zonnemaire. Sindsdien maakte ze documentaires en vijf lange speelfilms. Haar film De Stille Oceaan draaide in het competitieprogramma in Berlijn. Haar speelfilm Belle van Zuylenwas drie keer genomineerd op het Nederlands Filmfestival, en won de Grote Prijs op het festival van Mannheim/Heidelberg.
Haar documentaire Weemoed & Wildernis, het laatste deel van een langlopend project over het eilandje Tiengemeten, won de prijs voor beste documentaire op het FIFE-festival in Parijs (2010) en in Freistadt. Haar documentaires Onder de Oppervlakte en Bewaren of hoe te leven waren genomineerd voor een Gouden Kalf.
Na het overlijden van producent René Scholten (2001) nam Digna het filmproductiebedrijf Studio Nieuwe Gronden (nu: SNG Film) over. Sindsdien produceerde ze veertig films , waaronder Leonie actrice en spionne (IFFR 2020) van Annette Apon, Kala azar van Janis Rafa (Tiger Competition IFFR 2020), Tanzania Transit (2018) van Jeroen van Velzen (Best new documentary director, Tribeca 2012), De Engel van Doel van Tom Fassaert (Forum Berlijn, 2011).

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Rob Maaskant

Rob begon in 1969, tijdens zijn studie grafische kunsten aan de Academie in Gent, muziek en beeldende kunst te combineren, o.a. in de experimentele popgroep Beautiful Idaho. Was 12 jaar muzikant in de jazzy blazersformatie ‘Sint Juttemis’ en is sinds 1987 artistiek leider van de beeldend muziektheatergroep ‘Het Bedrijf v/h’ waarmee hij, sinds de oprichting van de groep in 1973 als ‘Het Flup & Ju Bedrijf’, ruim 3200 (locatie)voorstellingen, tentoonstellingen en concerten realiseerde, toerend door heel Europa en Venezuela. Van Festival of Fools tot Documenta Kassel en van North Sea Jazz tot het Wereld Theaterfestival in Caracas.
In september 2021 ging de documentaire ‘Een Fantast’ over het werk van Rob in première. Een docufilm die hij samen met zijn zoon Paco maakten en die niet alleen een beeld geeft van de vele voorstellingen en projecten, maar ook een idee van de manier waarop deze verbeeldingswereld tot stand is gekomen. Met deze documentaire wonnen ze in 2021 tijdens Film by the Sea de prijs voor de beste lange documentaire.
Rob is momenteel begeleider bij de jongerenjury van Film by the Sea, inspirator bij het EEFfestival en programmeur/organisator bij Een Bunder Kunst.