De dag van de Slag

de vergeten slag

18 september is de Dag van de Slag om de Schelde. In november 1944 vond de Slag om de Schelde plaats, een van de belangrijkste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog. 2019 is een herdenkingsjaar en uiteraard is er ook bij Film by the Sea veel aandacht voor de Slag met veel filmvoorstellingen en presentaties. 

9.30 uur: Trugkieke ’40-’45
Tijdens Film by the Sea zijn een aantal afleveringen van Trugkieke over WOII voor het eerst op het grote doek te zien tijdens een drie uur durend interactief programma met inleidingen door de makers zelf.

13.30 uur: De vergeten slag
Door middel van archiefbeelden, ooggetuigenverslagen en interviews wekt De vergeten slag een van de belangrijkste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog opnieuw tot leven.

15.00 uur: Presentatie korte filmprojecten
Via Stichting Filmalot worden vijf korte films over de Slag om de Schelde gemaakt. Een aantal van de makers komt praten over hun projecten!

16.15 uur: Presentatie Slag om de Schelde
In oktober beginnen de opnames van de eerste grote speelfilm over de Slag om de Schelde. De makers van de film geven een presentatie over deze spektakelfilm die een van de duurste Nederlandse producties ooit gaat worden.  

17.15 uur: Meidagen + Over Verzet
Een Nederlandse soldaat beleeft het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Terwijl de Duitse invasie voor de deur staat, wordt zijn geloof op de proef gesteld.

18.30 uur: Soldaat zonder wapen
Tegen de achtergrond van de Slag om de Schelde van november 1944 vertelt Soldaat zonder wapen over de rol van militaire artsen tijdens oorlogen toen en nu.

20.30 uur: De dijk is dicht
Bert (Kees Brusse) is depressief nadat hij zijn vrouw verliest in WOII tijdens het bombardement op Westkapelle. Wanneer hij er terugkeert, raakt hij onder de indruk van het wederopbouwwerk.