Programmaonderdelen

Tijdens het festival worden er in totaal ruim 100 films vertoond, het merendeel zijn eerste vertoningen in ons land. Ongeveer de helft daarvan heeft (nog) geen roulatie in de Nederlandse theaters en wordt speciaal geïmporteerd.
Om de bezoeker een houvast te geven en te gidsen door het programma worden de films, naast het Dioraphte competitieprogramma, ingedeeld in overzichtelijke programma-onderdelen.

Hoofdprogramma

Binnen het hoofdprogramma draaien de beste boekverfilmingen, waarvan er twaalf meedingen naar de Film- en Literatuur Award die door Adriaan van Dis en zijn zorgvuldig gekozen Vakjury wordt uitgereikt.

Lighthouse

Films met een maatschappelijke urgentie die hun licht laten schijnen op de wereld om ons heen.

High Waves

Deze films gooiden hoge ogen bij andere festivals, zoals Cannes en Berlijn. Dit onderdeel geeft tevens een actueel overzicht van nieuwe films die later in het seizoen in de theaters worden verwacht.

Horizon

In deze categorie kun je je filmhorizon verbreden. Hier zie je de eerste of tweede film van nieuwe talentvolle filmmakers, die verder niet in ons land worden uitgebracht.

Captains

Binnen het programma Captains draaien films van jonge en oude meesters die in de woeste zee van films en filmmakers een veilig oriëntatiepunt vormen.

Compass

In het onderdeel Compass tonen we films uit diverse delen uit de wereld, die een richting aangeven in de cinematografie.

 

Zeeuws licht

Een verse oogst films van Zeeuwse bodem!

Sirens

Film en muziek zijn onlosmakelijk verbonden, niet alleen omdat muziek een film intensiveert en een diepere emotionele gelaagdheid geeft, maar ook omdat muziek en de mensen die het maken vaak de interessantste verhalen te vertellen hebben, die zich dan weer lenen voor op het witte doek. In dit programmaonderdeel zie je deze verhalen.

Vive la France

In samenwerking met Alliance Française wordt le Prix TV5MONDE uitgereikt, de prijs voor de beste recente Franstalige film. TV5MONDE is een publieke televisiezender en is 100% Franstalig. De films die meedoen in de Franse competitie zijn: Au Nom de Ma Fille, Le Ciel Attendra, La Danseuse, l’Économie du Couple, La Fille Inconnue, Le Fils de Jean, Louis Fernand Céline, Je Me Tue à le Dire, Je ne Suis pas un Salaud, Juste la Fin du Monde, Mal de Pierres, Mokaen La Nouvelle Vie de Paul Sneijder.