Programmaonderdelen

Tijdens het festival worden er in totaal ruim honderd films vertoond, het merendeel zijn eerste vertoningen in ons land. Ongeveer de helft daarvan heeft (nog) geen roulatie in de Nederlandse theaters en wordt speciaal geïmporteerd.
Om de bezoeker een houvast te geven en te gidsen door het programma wordt een deel van de films ingedeeld in aparte programmaonderdelen. Die zie je hieronder.

Buiten de programmaonderdelen wijzen we je ook graag op de ruime selectie films met maatschappelijke urgentie en films met een maritiem thema. Net als het programmaonderdeel Zeeuws Licht, worden deze selecties mede mogelijk gemaakt door OOS International.

Hoofdprogramma

Het Hoofdprogramma bestaat uit de competitiefilms die beoordeeld worden door een vakjury onder leiding van Adriaan van Dis. Het gaat om recente boekverfilmingen. Er worden dertien films in competitie vertoond. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Award Ceremony op vrijdag 15 september 19.00 uur in CineCity 1. 

Special Literatuur

In het programmaonderdeel Special Literatuur zijn speelfilms of documentaires over schrijvers opgenomen, bijzondere presentaties en de boekverfilmingen die buiten competitie worden vertoond. 

Youth Jury

In het programmaonderdeel Youth Jury zitten de films die beoordeeld worden door een jury die bestaat uit 25 jongeren uit Nederland en Vlaanderen in de leeftijd van 15 tot 23 jaar. Zij beoordelen elf films. Behalve films kijken leren zij om te gaan met het medium film  door het maken van videoclips en krijgen zij een inleiding in de filmtheorie en filmkritiek. Ook staat er een workshop debatteren gepland en hebben zij gesprekken met de vakjury, regisseurs en schrijvers.

International Student Jury

De International Student Jury zijn acht internationale studenten van de University of Applied Sciences te Vlissingen. Zij beoordelen acht films die (nog) niet zijn aangekocht voor distributie in de Nederlandse theaters. De Award uitreiking van zowel de Youth Jury en de International Student Jury is op donderdag 14 september om 21.30 uur in CineCity 2.

Vive La France

In het onderdeel Vive la France strijden dertien nieuwe Franstalige films om de Prix TV5Monde. De jury bestaat uit drie leden van de Alliance Française. De PrixTV5Monde wordt uitgereikt tijdens de Award Ceremony op vrijdag 15 september 19.00 uur in CineCity 1.

De Parel

Voor de Parel, de publieksprijs van CPNB, zijn zeven films genomineerd. Het publiek kan tot 14 september stemmen via www.besteboekverfilming.nl Het gaat om zeven films die afgelopen jaar zijn uitgebracht in de Nederlandse theaters en waarvan het boek te koop is in de boekhandel of te leen in de bibliotheek. De Parel wordt uitgereikt tijdens de Award Ceremony op vrijdag 15 september 19.00 uur in CineCity 1. 

Zeeuws licht

In het onderdeel Zeeuws Licht zijn alleen die Zeeuwse films opgenomen die hun première beleven. Het gaat in totaal om negen korte tot middellange films. Het zijn films die óf gemaakt zijn door een voornamelijk Zeeuwse crew, óf een Zeeuws onderwerp hebben óf in Zeeland zijn gedraaid. Dit programmaonderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door OOS International.