Dubbelexpositie Monique Nieberg en Kees Vlietman

In de centrale hal van CineCity Vlissingen is tijdens het festival een expositie te zien van filmische werken van kunstenaars Monique Nieberg en Kees Vlietman. Normaal hangen er filmposters op de plek van de kunstwerken. Nu hangen er prachtige werken die bij filmkenners ongetwijfeld herkenning oproepen. En tegelijk zijn ze soms verrassend en vervreemdend. Een must see tijdens Film by the Sea!

De geschilderde Film – Monique Nieberg
Nieberg is altijd gefascineerd geweest door film. Ze vertelt daarover “Het is een eigen wereld waarin je je mee kan laten voeren. Film maakt al schilderijen, alleen ik zet het beeld stil. Ik kan met mijn professie, het schilderen, een andere dimensie geven aan de prachtige uitsnedes en bewuste opmaak van de camera. Het worden affiche-achtige schilderijen met duidelijke vormen en een uitgekaderd beeld.” Voor deze zeer tentoonstelling heeft ze gekozen voor schilderijen uit de films ‘The Birds’, ‘Fanny en Alexander’ en ‘Les Parapluies de Cherbourg’.

Filmscenes aan zee – Kees Vlietman
Het landschap is de inspiratiebron van Vlietman, van geabstraheerd tot naturalistisch en gedetailleerd. Zijn voorkeur gaat al lange tijd uit naar de Noordzee. De weidsheid van het strand, het continu veranderen van het licht, de overgang van water in lucht, een eenzame wandelaar op zoek naar ruimte en schaarse stilte, een verlangen naar vroeger. Sinds enige tijd schildert hij ‘Film Scenes’ op het strand. Zo kan hij zijn passie voor film combineren met zijn werk, wat een verrassend resultaat oplevert. De filmiconen maken deel uit van de sfeer op het schilderij, bepalen het totaalbeeld en lijken vaak op toevallige strandbezoekers. Los van de vervreemding moet het beeld toch herkenbaar zijn.

a space odyssey van kees vlietman
les parapluis van monique nieberg