Speel trailer

Sweet Dreams

Drama
Speel trailer
 • Regisseur: Ena Sendijarevic|
 • Jaar: 2023|
 • Duur: 103 min.|
 • Cast: Renée Soutendijk, Florian Myjer, Lisa Zweerman, Hans Dagelet, Hayati Azis, Peter Faber, Rio den Haas, Muhammad Khan|
  Nederlands-Indië, rond 1900. Na de onverwachte dood van suikerplantage-eigenaar Jan, raken de nabestaanden van de kook. Zijn weduwe Agathe misschien nog wel het meest; halsstarrig negeert zij de grotere symbolische betekenis van de tragedie: het aanstaande einde van het koloniale tijdperk. Bovendien heeft Jan niet zijn zoon Cornelis tot erfgenaam benoemd, maar de bij de inlandse bediende Siti verwekte bastaardzoon Karel. Het in zijn stilering absurdistisch aandoende Sweet Dreams kijkt met een hedendaagse, satirische blik naar een verleden dat maar niet weg wil gaan.

  Onder regie van de Bosnisch-Nederlandse Ena Sendijarevic is Sweet Dreams bepaald geen traditioneel kostuumdrama geworden. De filmmaakster in de Filmkrant: 'Van meet af aan wist ik dat ik een eigen filmwereld wilde scheppen met een eigen filmtaal, of althans een filmtaal die ik weer een beetje verder kon pushen. Ik wilde me zeker niet beperken tot wat er toevallig in Nederland over dit onderwerp was gemaakt.' Wel kwam inspiratie van Francis Ford Coppola's Apocalypse Now Redux, met zijn koloniale Franse familie die krampachtig vasthoudt aan allang vergane glorie.

  Op het recente festival van Locarno, waar de film zijn wereldpremière beleefde, won Renée Soutendijk voor haar rol van Agathe (een 'enjoyable wicked widow' volgens de toonaangevende website Indiewire) een Gouden Luipaard. Een jeugdjury riep Sendijarevic bovendien uit tot een van de drie beste regisseurs van het festival. Sweet Dreams, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2023, is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie International Feature Film. Een kansrijke keuze, zeker gezien de brede internationale aandacht voor de film.
  € 0,00
  Klik hier om een voorstelling te bestellen.

  Beeldmateriaal

  Misschien vind je dit ook leuk