Speel trailer

Green Border

Drama
Speel trailer
 • Regisseur: Agnieszka Holland|
 • Jaar: 2023|
 • Duur: 147 min.|
 • Cast: Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai|
  De 'groene grens' is het bosrijke gebied waar Polen aan Belarus (voorheen Wit-Rusland) grenst. In 2021 was het tevens het toneel van een schandalig spel met de levens van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika. Aleksandr Loekasjenko, president van Belarus, beloofde de laatsten een veilige doortocht naar West-Europa, maar stuurde heimelijk aan op een ondermijning van het Europese asielbeleid. Het in grimmig zwart-wit opgenomen Green Border van de Poolse filmmaakster Agnieszka Holland zoomt in op de individuele slachtoffers. Een felle aanklacht en hartverscheurend drama ineen.

  Een vliegtuig zet zijn passagiers af op het vliegveld van Minsk. Onder hen een Syrisch gezin en een Afghaanse vrouw. Ze worden opgepikt door een mensensmokkelaar die hen naar de grens met Polen zal brengen. Maar de hoop op een veilige doortocht wordt snel de grond in geboord. Nadat de vluchtelingen min of meer over het prikkeldraad zijn gejaagd, zullen ze door middel van pushbacks eindeloos heen en weer worden gestuiterd tussen twee grenzen. Een groep activisten en de incidentele grenswacht die een oogje toeknijpt vormen de schaarse bakens van hoop in dit mensonterende geopolitieke steekspel.

  Inmiddels waait er (hopelijk) een andere wind in Polen, maar toen haar zonder overheidssubsidie gedraaide film vorig jaar september in première ging, vond Holland diezelfde overheid tegenover zich. Green Border zou 'nazipropaganda' verspreiden, de film werd teruggetrokken als Polens officiële Oscarinzending en bioscopen werden verplicht een voorfilm te vertonen waarin het regeringsstandpunt werd vertolkt. Desondanks deed de film het verrassend goed in de Poolse bioscopen. Hollands gefictionaliseerde waarheid won het van de officieel gesanctioneerde leugen.

  Scenario: Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz, Agnieszka Holland
  € 0,00
  Klik hier om een voorstelling te bestellen.

  Beeldmateriaal

  Misschien vind je dit ook leuk