46.100 Bezoekers voor negentiende editie Film by the Sea Lees het nieuwsbericht Sluiten

Hier is… Adriaan van Dis

Array
Hier is… Adriaan van Dis
Special Literatuur

Details

Cast 
.
Regisseur 
.
Lengte 
1:30
Jaar 
2017
Land van herkomst 
Nederland

Samenvatting

Update: Helaas heeft Alfred Birney wegens gezondheidsredenen tot zijn grote spijt af moeten zeggen. Hij draagt met alle vertrouwen zijn plaats over aan Adriaan van Dis.
Adriaan van Dis zou Alfred Birney interviewen, maar nu worden de rollen omgedraaid en wordt Van Dis zelf de geïnterviewde. De interviewer wordt auteur Jaap Robben (Birk).

De keuze om de praatstoel aan Van Dis toe te wijzen laat zich niet moeilijk verklaren: Van Dis kent het boek De Tolk van Java van Alfred Birney door en door. Afgelopen najaar schoof hij bij Matthijs van Nieuwkerk aan om er zijn lof voor uit te spreken. Verder heeft Adriaan van Dis zelf een Nederlands-Indische achtergrond, die hij in zijn boeken (bijvoorbeeld Indische Duinen) uitvoerig verkent. Hij neemt ook geen blad voor de mond als het gaat over het kolonialisme en de effecten daarvan die nog altijd voelbaar zijn. Zo zei hij onder andere: “Misschien wordt de huidige politieke en culturele crisis in Europa wel veroorzaakt door de laatste stuiptrekkingen van het kolonialisme.”

Van Dis kan geen betere interviewer bedenken dan Jaap Robben, de twee hebben een grote wederzijdse bewondering. In maart interviewde Adriaan Jaap al voor De Wereld Draait Door. De natuurlijke dynamiek van die twee valt niet te ontkennen. Nu is de beurt aan Jaap om Adriaan het hemd van het lijf te vragen over het koloniale verleden, een actueel thema.

Liefde
Tijdens de talkshow ‘Hier is Adriaan van Dis’ wordt de korte film Liefde vertoond, waarbij regisseur Enang Wattinema ook aanwezig is voor vragen. In Liefde doet Enang navraag naar een familiefoto uit voormalig Nederlands-Indië. Op de foto staat ook zijn betovergrootmoeder uit Atjeh. Zijn moeder vertelt hem dat dit niet de foto is die zij vroeger in bezit hadden. Van die foto was zijn betovergrootmoeder namelijk afgeknipt. Hierop start hij zijn zoektocht naar hun oermoeder.