Terug

7 en 8 november: inleiding bij Holy Spider

Volgende week bij Film by the Sea door het jaar: Holy Spider met inleiding door Jan Doense en Marloes Matthijssen.

Mashad, in grootte de tweede stad van Iran, is anno 2001 in de ban van een reeks moorden op prostituees. De dader, Saeed, is een ogenschijnlijk brave bouwvakker en huisvader. Holy Spider kent nóg een hoofdpersoon, de zelfbewuste journaliste Rahimi, die de moordenaar met gevaar voor eigen leven in de val probeert te lokken.

Festivaldirecteur Jan Doense verzorgt samen met schrijver Marloes Matthijssen een inleiding en een nagesprek bij de voorstellingen in Terneuzen en Vlissingen. Marloes zelf vertelt daar zelf over in haar nieuwsbrief:

“Vrouw – Leven – Vrijheid is de leuze van deze revolutie. Maar Holy Spider laat zien hoe diep de misogynie wortelt en kijkt niet weg van alle wandaden. Daarom is er een inleiding én een nagesprek bij de film. Een soort nazorg, wat ik zelf heel fijn vind: ik wil altijd graag napraten over wat ik heb gezien, in plaats van meteen de bioscoopzaal te verlaten. Jan Doense, festivaldirecteur en filmfan, vroeg mij om dit samen te doen. Vanwege de male en female gaze: de moorden zijn echt gebeurd, maar er zit een fictief verhaal in verweven, van de boze journaliste Rahimi. Die het liefst als een Clarice Starling te werk zou gaan, maar daar absoluut geen mogelijkheid toe heeft vanwege het verstikkende regime. Toch gaat ze zelf op onderzoek uit.”

Meer info en tickets