Vakjury 2021

De vakjury van Film by the Sea beoordeelt acht literatuurverfilmingen uit de Film- en Literatuurcompetitie die meedingen naar de Film en Literatuur Award.

Jaap Robben (voorzitter)

Jaap Robben (1984) is auteur en dichter. Zijn werk is, aldus zijn website ‘niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder’. Hij publiceert poëzie, prentenboeken en proza. Van zijn bekroonde romandebuut Birk werden inmiddels meer dan 80.000 exemplaren verkocht. Met zijn roman Zomervacht, die op de longlist van de International Booker Prize terecht kwam, brak hij ook internationaal door. Afgelopen jaar publiceerde hij in Trouw een feuilleton over de Poolse klussers die zijn huis verbouwden en verscheen het kleinood Biografie van een vlieg. Zijn nieuwe roman wordt medio 2022 verwacht.

Foto: Charlie de Keersemaecker

Gerda Blees

Gerda Blees (1985) maakte in 2017 haar debuut met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet. Het leverde haar lovende kritieken op, alsook het C.C.S. Crone Stipendium voor beloftevolle Utrechtse schrijvers. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Haar debuutroman Wij zijn licht (2020) haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs en de European Union Prize for Literature. Naast het schrijven volgt ze een studie autonome beeldende kunst aan de Rietveld Academie.

Foto: Bartjan de Bruijn

Jan Verheyen

De Vlaming Jan Verheyen (1963) was in 1985 een van de twee oprichters van filmdistributeur en -productiemaatschappij Independent Films. Als regisseur maakte hij in 1991 zijn debuut met Boys. Ook bewerkte hij de Nederlandse bioscoophit All-Stars onder de titel Team Spirit tot twee succesvolle films en een tv-serie. Cultfilmliefhebber Verheyen geniet verder bekendheid als presentator van het filmevenement De nacht van de Wansmaak én als schrijver van het in 2020 verschenen Alle remmen los! – Seks, sadisme en swastika’s’. Zijn nieuwe film Red Sandra (2021) regisseerde hij samen met levenspartner Lien Willaert.

Foto: NyklyN/eyeworks

Nhung Dam

Nhung Dam (1984) is theatermaker, actrice en schrijver. Nhung speelde bij diverse toneelgezelschappen en is regelmatig te zien in tv-series en films, zoals Klem en Huisvrouwen bestaan niet. Ze staat met haar (solo)voorstellingen in theaters en op theaterfestivals. Ze schreef meerdere toneelstukken en in 2017 verscheen haar debuutroman Duizend vaders bij uitgeverij De Bezige Bij. Wekelijks heeft ze een column in het Noordhollands Dagblad en momenteel is Nhung te zien in haar voorstelling 3 miljoen voetstappen naar Sicilië. Haar nieuwe roman komt volgend jaar uit.

Foto: Stephan Vanfleteren

Sabri Saad El Hamus

Sabri Saad El Hamus (1957) groeide op in Caïro. Na een afgeronde studie economie aan de Universiteit van Caïro emigreerde hij in 1978 naar Nederland. In 1983 en 1984 studeerde hij aan de Toneelschool Arnhem, waarna hij in 1984 zijn eerste theaterrol speelde. In 2007 volgde hij Aram Adriaanse op als artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA). In 2011 kwam El Hamus in het nieuws doordat hij voor het programma Pauw & Witteman verslag deed van de revolutie in Egypte. Verder speelde hij in diverse tv-series en films, zoals Flikken Rotterdam en Singel 39.