Vakjury 2023

De Vakjury van de Film & Literatuur Competitie kent de prijs voor beste boekverfilming toe. De jury van de 25e editie bestond uit Actrice Monic Hendrickx (voorzitter), scenarioschrijver en regisseur Eva Cools, striptekenaar en illustrator Peter van Dongen en schrijver, dichter en illustrator Wim Hofman. In aanloop naar de 26e editie wordt een nieuwe vakjury bekendgemaakt. 

Monic Hendrickx (voorzitter)

Monic Hendrickx studeerde in 1991 af aan de Theateropleiding van de Hogeschool Eindhoven. Met haar eerste grote filmrol in De Poolse Bruid werd ze verliefd op het filmacteren. Met die film brak ze op haar 31e door om niet meer van het witte doek te verdwijnen. Hoofdrollen in o.a. Nynke, Zus&Zo, Het Zuiden, Leef, Nadine en Kenau bewezen haar veelzijdigheid en lef. Bijrollen zoals in Diep, De Uitverkorene en Of ik Gek Ben, geeft ze in een oogwenk diepgang. Ogenschijnlijk lijkt ze moeiteloos van gedaante te wisselen. Van een Afghaanse vluchteling in Unfinished Sky naar een politiek geëngageerde Zuid-Afrikaanse wijnboerin in de serie Stellenbosch naar een stoere  gangstermoeder in Penoza. Met haar filmrollen wint ze prijzen in binnen- en buitenland. Sinds 2010 geniet ze grote bekendheid door haar rol in de hitserie Penoza, waarvoor ze in 2013 haar vierde Gouden Kalf ontving.

Eva Cools

Eva Cools (1984) is een Belgische scenarioschrijver en filmregisseur. Ze schreef en regisseerde vier kortfilms: De Puta Madre (2006), El Camino del Deseo (2007), Las Meninas (2012) en Alles komt terug (2014). Ze regisseerde ook verschillende videoclips voor Belgische muzikanten als Intergalactic
Lovers, Mauro Pawlowski, Nightman en The Sophomore Jinx. Haar debuutfilm CLEO (2019) ging in première op Film Fest Gent en kende zijn internationale première op Alice Nella Citta, een parallelsectie van het Filmfestival van Rome. CLEO werd geselecteerd voor 14 internationale filmfestivals en won zes prijzen. De film werd in 2021 ook vertoond tijdens Film by the Sea.In 2020
adapteerde en regisseerde Eva Cools haar eerste webserie Bathroom Stories voor VRT NU. Op dit moment schrijft ze aan het scenario van haar tweede langspeelfilm genaamd Norden en ontwikkelt ze een eigen dramaserie.

Foto: Pauline Colleu

Peter van Dongen

Peter van Dongen (1966) is een Nederlandse striptekenaar en illustrator. Zijn veelgeprezen graphic novels Rampokan Java (1998) en Rampokan Celebes (2004) spelen zich af in de tijd van de Revolutie in Indonesië en werden vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Indonesisch en Engels. De twee boeken
wonnen de Nederlandse Stripschappenning voor het beste Stripboek van het Jaar. En het mede door Joost Swarte ontworpen Rampokan Java werd in 1999 bekroond met de Nederlandse Prijs voor Beste Boekontwerp. In 2017 publiceerde Van Dongen een graphic novel-bewerking van de roman Familieziek van Adriaan van Dis. Van Dongen werkt op dit moment aan het illustreren van een nieuw avontuur van Blake & Mortimer, een typisch Brits detectiveduo bedacht door Edgar P. Jacobs. In maart 2018 won Van Dongen de Nederlandse Stripschapprijs voor zijn complete oeuvre.

Foto: Rita Scaglia

Wim Hofman

Wim Hofman werd geboren in 1941 in Oostkapelle. Hij woont in Vlissingen. Hij is auteur en illustrator, schrijft proza en poëzie. Zijn eerste boek verscheen in 1969. Hofmans verhalen hebben vaak sprookjesachtige elementen en lopen niet altijd goed af. Zelf zegt hij hierover: “Ik houd niet van een goede afloop. Waarom willen mensen dat toch? Als iets goed eindigt is het klaar, over, voorbij. Er spreekt ook gemakzucht uit, dat je zomaar wilt stoppen met kijken. Alles wat tot leven is gewekt, wordt in één keer weer afgekapt”. In 2021 verscheen van zijn hand We Vertrekken Voordat Het Licht Is. Daarvoor kreeg hij de Zeeuwse Boekenprijs. In hetzelfde jaar verscheen een bloemlezing van zijn gedichten Er Is Altijd Wel Iemand, en werd op de val van de nieuwe Dokbrug in Vlissingen zijn gedicht Waar Zijn Onze Schepen? gemonteerd.

Bodil de la Parra

Bodil de la Parra (Amsterdam, 1963) is actrice en toneelschrijver. De la Parra schreef en speelde onder meer bij Theater Het Amsterdamse Bos,  Theater van het Oosten, Toneelgroep Amsterdam, Bellevue Lunchtheater, Rudolphi Producties,  Theater Artemis, het NNT, Bos Theaterproducties, Het Zuidelijk Toneel, Orkater en onlangs bij HNT. Daarnaast geeft ze les op de Schrijversvakschool en geeft ze dramaturgisch advies.
Op TV was ze te zien als Irene in de serie Klem 1 & 2. Ze schreef aan en speelde in Ouwe Pinda’s en Gouwe Pinda’s. Ze schreef de muzikale komedie We Want More en schreef mee aan de Orkater-productie Woiski v.s. Woiski. Haar zelfgeschreven solo Het Verbrande Huis oogstte lovende kritieken en ging op tournee door Nederland en Suriname. In juni 2020 verscheen haar boek Het Verbrande Huis (Lebowski Publishers). Beide zijn gebaseerd op haar Surinaamse familiegeschiedenis.

Foto: Jan Willem Kaldenbach