Vakjury 2022

De Vakjury van de Film & Literatuur Competitie kent de prijs voor beste boekverfilming toe. De jury van de 24e editie bestond uit regisseur Mijke de Jong (voorzitter), acteur Victor Löw, schrijver en journalist Vamba Sherif en filmjournalist Roel Van Bambost.  

Mijke de Jong (voorzitter)

Mijke de Jong is filmregisseur en scenarioschrijfster. Haar eerste lange speelfilm Hartverscheurend (1992) werd geselecteerd door festivals over de hele wereld en won de Special Jury Award in Locarno en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Bluebird (2004) ontving de Kristallen Beer in Berlijn. Tussenstand (2007) won drie Gouden Kalveren uit zes nominaties en ook Broos (1997) won een Gouden Kalf. De Jongs film Layla M (2016) was de Nederlandse Oscarinzending en is wereldwijd verkocht aan Netflix. De Jong regisseerde ook een aantal televisieseries en -films, waaronder Ik ben Willem en Uitgesloten (2001). In 2021 ontving Mijke de Jong het Gouden Kalf voor de Filmcultuur tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht voor haar verdiensten voor de Nederlandse Film. Eerder dit jaar kwam De Jongs twaalfde speelfilm uit, Along the Way, gebaseerd op het verhaal van tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran, die ze ontmoette tijdens vrijwilligerswerk in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Foto: Paul Tolenaar

Victor Löw

Victor Löw is een Nederlandse theater- en filmacteur.  Hij speelt zijn eerste filmrol in Noorderlingen (1991) van Alex van Warmerdam. Een jaar later kreeg hij een hoofdrol in De drie beste dingen in het Leven. Hij speelde in de Oscarwinnende films Antonia (1995) en Karakter (1997) en won voor zijn rol in Lek (2000) een Gouden Kalf. Op televisie was Löw te zien in series als Spangen, Kees & Co, We gaan nog niet naar huis en De Prooi. Löw speelde ook de driftige voetbalcoach Arjan Duivendrecht in de serie Voetbalvrouwen. Op het toneel speelt hij grote rollen in onder meer Soekarno, De redenaar, One Flew over the Cuckoo’s Nest, De donkere kamer van Damokles en Wie is er bang voor Virginia Woolf?. Eerder dit jaar speelde Löw een hoofdrol in de speelfilm De openbaring.

Foto: Petronellanitta

Vamba Sherif

Vamba Sherif is schrijver, journalist, essayist en filmrecensent. Sherif werd geboren in het noorden van Liberia en groeide op in Koeweit. Hij ontvluchtte Koeweit tijdens de eerste Golfoorlog en kwam in 1993 in Nederland terecht. In 1999 verscheen zijn debuutroman ‘Het land van de vaders’. Daarna schreef hij verschillende romans en publiceerde journalistiek werk, essays, verhalen, filmrecensies, columns en opiniestukken in onder meer The New York Times, het Duitse Kulturaustausch, African Writing, Trouw, de Volkskrant, NRC en ZAM-Magazine. Met Ebissé Rouw stelde hij in 2018 de bundel ‘Zwart’ samen, een unieke bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. In april 2021 verscheen zijn memoir ‘Ongekende liefde’, waarin hij in briefvorm zijn levensverhaal vertelt aan zijn tienjarige dochter.

Roel van Bambost

Raoul ‘Roel’ Van Bambost is een Vlaams zanger en filmkenner en -recensent. Hij is bekend als helft van het kleinkunstduo Miek en Roel. Van 1991 tot 2010 was Van Bambost filmrecensent voor onder meer de VRT. Van 1991 tot 1996 presenteerde hij het populaire filmprogramma Première en leverde hij korte bijdragen rond film in Het Journaal. Van 1985 tot en met 1990 was hij presentator en samensteller van het programma Filmspot, waarin filmmakers uitleg gaven bij hun producties. Voor zijn vierdelige reeks Celluloid Rock, over het gebruik van rockmuziek in films, werd hij onderscheiden met de HA! van Humo. Naast het voorgaande is Roel Van Bambost al vele jaren lid van de Raad van Bestuur van Film Fest Gent, waar hij nu ondervoorzitter is.

 

Binnenkort maken wij het vijfde jurylid bekend. Meer weten over de jury voor de Franstalige competitie Vive le cinéma! klik dan hier.

Roberta Petzoldt

Roberta Petzoldt, afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, is een trans-disciplinaire kunstenares. Ze werkt vanuit haar atelier op Ruigoord. Ze is werkzaam als dichter, performer, actrice en beeldend kunstenares. Ze heeft twee hoofdrollen in speelfilms van Eddy Terstall vertolkt. Waarvoor ze de ‘Best Actress award’ kreeg op het Woodstock filmfestival van 2015. Als dichter is ze in januari 2019 gedebuteerd bij van Oorschot met ‘Vruchtwatervuurlinie’. Deze bundel is onderscheiden met de ‘Cees Buddingh-Prijs’. In haar performances werkt ze vaak samen met muzikanten en lichtprojecties. Solo heeft ze een eigen vorm ontwikkeld waarbij ze met
een loop sampler haar poëzie tot performatieve klankgedichten maakt.