Vakjury 2024

De Vakjury van de Film & Literatuur Competitie kent de prijs voor beste boekverfilming toe. De jury van de 26e editie bestaat uit filmmaker Jos Stelling, theatermaker Bodil de la Parra, schrijfster Corine Nijenhuis, acteur Daniel Boissevain en schrijfster Aya Sabi.

 

Jos Stelling (voorzitter)

Jos Stelling (1945) is een Utrechtse filmmaker. Zijn eerste film Mariken van Nieumeghen was meteen buitengewoon succesvol en werd in 1975 geselecteerd voor het prestigieuze competitieprogramma van het filmfestival van Cannes. Na zijn debuut maakte hij nog 14 films, waarvoor hij veel nationale en internationale waardering ontving. Zo won hij o.m. vijf Gouden Kalveren. Vorige jaar voltooide hij zijn afscheidsfilm, De Dans van Natasja. In 1981 nam Jos Stelling het initiatief voor de Nederlandse Filmdagen, nu bekend als het Nederlands Film Festival, waar hij tot 1991 nauw bij betrokken bleef. Hij is tevens eigenaar van de Utrechtse filmtheaters Springhaver, Louis Hartlooper Complex en Slachtsstraat.

Bodil de la Parra

Bodil de la Parra (1963) is actrice en toneelschrijver. De la Parra schreef en speelde onder meer bij Theater Het Amsterdamse Bos, Toneelgroep Amsterdam, Bellevue Lunchtheater, Rudolphi Producties, het Noord Nederlands Toneel, Bos Theaterproducties, Het Zuidelijk Toneel, Orkater en onlangs bij Het Nationale Theater. Daarnaast doceert ze op de Schrijversvakschool en geeft ze dramaturgische adviezen. Op TV was ze te zien als Irene in de serie Klem (1 & 2). Ze schreef en speelde in Ouwe Pinda’s en Gouwe Pinda’s. Ook schreef ze de muzikale komedie We Want More en schreef mee aan de Orkater-producties Woiski vs Woiski en De Gliphoeve (nominatie toneelschrijfprijs 2023). Haar zelfgeschreven solo Het verbrande huis oogstte lovende kritieken en ging op tournee door Nederland en Suriname. In juni 2020 verscheen Het verbrande huis als boek bij Lebowski. Beide zijn gebaseerd op haar Surinaamse familiegeschiedenis.

Corine Nijenhuis

Corine Nijenhuis (1965) werkte na een studie aan de Gerrit Rietveldacademie als zelfstandig ruimtelijk vormgever voor o.a. diverse musea, film- en muziekfestivals en film- en televisieproducties. Daarna volgde zij de avondopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Ze debuteerde in 2011 met de literaire non-fictie roman Luchtcowboy. Daarna volgden Een vrouw van staal, de buitengewone biografie van een binnenvaartschip, en Waddenwolf, een historische roman over een jonkheer die de Waddenzee haast drooglegde. Vorig jaar verscheen Een nieuwe tijd, Zeeland na de ramp, waarvoor Corine Nijenhuis de Zeeuwse Boekenprijs ontving. Zij schrijft essays en reportages o.a. voor NRC, EOC Magazine en Schuttevaer, maakte in opdracht een boek over een Zeeuws café en schreef een toneeltekst. Nijenhuis woont en werkt op een varend, tot woonschip verbouwd binnenvaartschip.

Daniël Boissevain

Daniel Boissevain (1969) is een acteur met een lange staat van dienst in film, televisie en theater. Hij is bekend van rollen in speelfilms als All Stars, Wild Romance, Piece of My Heart, The Host, Alberta en de kaskraker Gooische Vrouwen. Hij speelde in verschillende tv-series, waaronder Bennie, Oogappels, Zomer in Zeeland, All Stars, Brussel en de populaire serie Gooische Vrouwen. Op het toneel speelde Daniël Boissevain in producties als The Broken Circle Breakdown en The Guilty, die hij ook coproduceerde. Daniels eerste roman Het magische kind is uitgegeven bij Uitgeverij Pluim.

Aya Sabi

Aya Sabi (1995) woont in Vlaanderen en studeert Arabistiek en Islamkunde aan de KU Leuven. Ze is columnist voor De Morgen en publiceerde in 2017 de verhalenbundel Verkruimeld land, die bij Atlas Contact verscheen. In 2020 werd ze door NRC Handelsblad verkozen tot een van de literaire talenten van het jaar. In 2022 verscheen haar debuutroman Half leven bij Das Mag. Ze won met Half leven de PrixFintro Publieksprijs 2023 en stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023, de Hebban Debuutprijs 2023 en de Opzij Literatuurprijs 2023. In 2023 verscheen de novelle Juli, die onderdeel is van een reeks van Das Mag. In april 2024 won Aya Sabi een Ultima voor Opkomend Talent en in mei 2024 de Jonge Veer 2024. Babs Gons, laureaat van de Gouden Ganzenveer 2024, koos Aya Sabi omdat ze ‘een belangrijke en hoognodige stem is, zowel binnen de letteren als in het maatschappelijke debat’.