Het festival

Van 9 tot en met 18 september 2022 beleeft filmfestival Film by the Sea zijn 24e editie en kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, met satellietprogramma’s door heel Zeeland. De Vakjury, die de Film & Literatuur Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ toekent, bestaat dit jaar uit filmmaker Mijke de Jong (juryvoorzitter), acteur Victor Löw, auteur en journalist Vamba Sherif en de Vlaamse filmjournalist en kleinkunstenaar Roel van Bambost. Een vijfde jurylid wordt later bekendgemaakt. Film by the Sea opent dit jaar met de spraakmakende Britse komedie Good Luck to You, Leo Grande, waarin Emma Thompson een vrouw van middelbare leeftijd speelt die een sekswerker inhuurt. Daarnaast zijn er ook dit jaar weer de Specials, onder meer het filmconcert van de filmklassieker Blood and Sand in de Sint Jacobskerk te Vlissingen, uitgevoerd door pianist Daan van den Hurk van het Netherlands Silent Film Festival, bijgestaan door flamencogitarist Tijn van der Sanden en drums/percussionist Frank van der Star.

De ruggengraat van Film by the Sea wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan een selectie van acht titels in competitie wordt beoordeeld door de Vakjury. Daarnaast beoordeelt een jury acht Franstalige films die worden vertoond in de competitie Vive le cinéma!. Deze jury bestaat uit filmdistributeur en -producent Sara Höhner (voorzitter), zangeres Britta Maria en cultureel attaché Friso Wijnen. Ook worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en drie Zeeuwse jury’s.

 

Openingsfilm Good Luck to You, Leo Grande

Na het sprankelende Ninjababy van vorig jaar opent Film by the Sea opnieuw met een spraakmakende film waarin de vrouwelijke blik centraal staat. Good Luck to You, Leo Grande is het verhaal van Nancy Stokes, een weduwe van middelbare leeftijd die een jonge mannelijke sekswerker inhuurt. Tweevoudig Oscarwinnares Emma Thompson steelt de show in deze spraakmakende komedie, die veel meer is dan dat alleen. In de vaardige handen van scenarioschrijfster Katy Brand en regisseuse Sophie Hyde, maar zeker ook dankzij Thompsons tegenspeler Daryl McCormack, verandert het op zich banale gegeven in een blauwdruk van seks en ouder worden in onze huidige tijd. De film is grappig, ontroerend, sexy, moedig én ondeugend op een manier zoals alleen de Britten dat kunnen.

Good Luck to You, Leo Grande, gedraaid in coronatijd, zou Emma Thompson zomaar eens haar derde Oscar kunnen opleveren.

Regisseur: Sophie Hyde | Scenario: Katy Brand | Met: Emma Thompson, Daryl McCormack, Isabella Laughland e.a. Land: Groot-Brittanië | Jaar: 2022 | Taal: Engels | Ondertiteling: Nederlands | Duur: 97 min.

Artwork

Het artwork voor de 24 e editie van Film by the Sea werd ontworpen door de Vlissingse kunstenares en vormgever Eva Bonneur. Haar ontwerp kwam als winnaar uit de bus van een wedstrijd die vorig jaar werd uitgeschreven door Film by the Sea met financiële steun van de provincie Zeeland. Voor wie Vlissingen kent zal direct duidelijk zijn waar Bonneur, zelf een Vlissingse, haar inspiratie vandaan haalde. Het is voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van Film by the Sea dat het arwork van het festival geen fotografische basis kent.

Over Film by the Sea

Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 9 tot en met 18 september 2022 beleeft het festival zijn 24 e editie en kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, waarvan ongeveer een derde eigen import is. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen veel aandacht. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond. Onder normale omstandigheden trekt Film by the Sea jaarlijks zo’n 44.000 bezoekers. In de coronajaren 2020 en 2021 waren dat er respectievelijk 21.448 en 28.433. Ongeveer 30% van de bezoekers van Film by the Sea komt van buiten de provincie Zeeland. Naast films redenteert Film by the Sea ook een uitgebreid randprogramma met o.a. een scenarioworkshop, Q&A’ s en diverse optredens van artiesten als Denise Jannah en Gruppo Sportivo.

De unieke locatie aan zee en het steeds verrassende programma maken Film by the Sea van het Openingsgala tot en met de Awards Ceremony elk jaar weer tot een feest.

Meer over het programma vind je hier.