Terug

Award-winnaars Film by the Sea 2023 bekend

Zaterdag 16 september zijn tijdens onze Awards Ceremony de prijswinnaars van de diverse competities bekend gemaakt. De Film & Literatuur Award, van de belangrijkste competitie op Film by the Sea, is gewonnen door Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war. De International Student Jury Award ging naar Onder de blote hemel, die op het festival zijn officiële wereldpremière beleefde. Je verrai toujours vos visages werd de winnaar bij de Jongerenjury. Van een aantal winnende films zijn extra voorstellingen ingepland. 

Winnaar Film & Literatuur Award: Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war
De Film & Literatuur Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ is dit jaar gewonnen door Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war, een film met een luchtige en onsentimentele ondertoon, die bovendien getuigt van authenticiteit en een scherp oog voor detail. Geschreven en geregisseerd door Sonja Heiss en gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman (2013) van de Duitse auteur Joachim Meyerhoff.
Meer info/tickets

Winnaar International Student Jury Award: Onder de blote hemel
Onder de blote hemel is het ontroerende speelfilmdebuut van Lilian Sijbesma over de tienjarige Elvie die haar verstandelijk beperkte moeder voorbij groeit, waardoor hun levens langzaam beginnen te ontsporen. Het speelfilmdebuut van Lilian Sijbesma, met indrukwekkende rollen van Rifka Lodeizen, Johan Leysen en nieuwkomer Ylse Ringeling, is vanaf 21 september te zien in de bioscoop. (Gusto Entertainment).
Meer info/tickets

Winnaar Prijs van de Jongerenjury: Je verrai toujours vos visages
In Nederland bestaat al sinds de jaren tachtig een vorm van herstelrecht. Geen wettelijk vastgelegd recht, maar een regeling die het slachtoffers van misdrijven mogelijk maakt in gesprek te gaan met daders. Ook in Frankrijk bestaat, sinds 2014, die mogelijkheid. Je verrai toujours vos visages behandelt het onderwerp in een fictionele vorm, maar kruipt (soms onbehaaglijk) dicht op de werkelijkheid.
Meer info/tickets

Korte Zeeuwse fictie
De Lions Club Vlissingen Award voor korte Zeeuwse fictiefilm was voor De laatste lente van Thijs Visser. Een korte film over vergankelijkheid, eenzaamheid, vaderlijk advies en verbondenheid. Ruud moet zijn verstoorde relatie zien te redden tijdens de laatste vader-zoonreis die hij met hem zal maken. Een gesprek met een deadline.
Meer info

Korte Zeeuwse documentaire

De award voor beste Zeeuwse korte documentaire ging naar Ben jij bij mij van Mark Lindenberg en Sophia van Ghesel Grothe. De documentaire portretteert Joke van den Broek (92 jaar), een fantasierijke vrouw die nog thuis woont en dat prima aan kan maar steeds meer taken moet uitbesteden. Hier wil ze niets van weten. Of… is ze misschien vergeten dat ze steeds minder kan?
Meer info

Lange Zeeuwse documentaire

De award voor beste Zeeuwse lange documentaire ging naar De Idealenwijk van Jacomien Kodde. De documentaire toont de volharding van een groep mensen om met elkaar een ecologische woonwijk neer te zetten in een perenboomgaard in Serooskerke. Zijn ze in staat hun individuele wensen opzij te zetten voor een gemeenschappelijk ideaal?
Meer info/tickets