Terug

Career Achievement Award voor Frans Weisz

De Nederlandse film- en televisieregisseur Frans Weisz ontvangt zaterdag 18 september de Career Achievement Award van Film by the Sea. Weisz debuteerde in 1964 met de korte film ‘Een zondag op het eiland van de Grande Jatte’ en maakte sindsdien speelfilms als ‘De inbreker’ (1972), ‘Rooie Sien’ (1975), de trilogie ‘Leedvermaak’ (1989) en de televisieserie ‘Bij nader inzien’ (1991). In 2018 kwam zijn speelfilm ‘Het Leven is Verrukkulluk’ uit, naar de roman van Remco Campert, gevolgd door de documentaire ‘Het vermoorde theater’ in 2019.

We eren Frans Weisz (1938) met vertoningen van drie van zijn films, een carrièregesprek in aanwezigheid van vrienden en collega’s en de uitreiking van de Career Achievement Award van het festival op zaterdag 18 september. Het baanbrekende Het gangstermeisje (1966), gebaseerd op de roman van Remco Campert en beschouwd als de eerste Nederlandse nouvelle vague film, bijt het spits af. Vervolgens vertonen we Charlotte (1981), over een vrouw die het Berlijn van 1939 wil ontvluchten. De derde film van Frans Weisz is Het Leven is Vurrukkelluk (2018), gebaseerd op de gelijknamige roman van Remco Campert.

Journalist Harry Hosman, die momenteel een biografie over het leven van Frans Weisz schrijft, gaat met de filmmaker in gesprek over zijn carrière aan de hand van fragmenten uit zijn films.

Overzicht Frans Weiszprogramma

(foto bij dit nieuwsbericht: Marc de Groot)