Terug

Eerste filmtitels 2023 bekend

Meerdere films van Nederlandse makers op de 25e editie

Tijdens de 25e editie van Film by the Sea gaan meerdere films van Nederlandse makers in première. Daarnaast presenteren we ook een groot aantal films van Zeeuwse makers.

Toen we van de Duitsers verloren
Zomer, 1974. Het is de dag na de verloren wereldkampioensfinale tussen Duitsland en Nederland. Het is stil op straat en de stad heeft een flinke kater. Jonas loopt Daan tegen het lijf en hoewel het geen vrienden zijn, trekken ze op deze saaie zomerdag samen op. Ze zijn allebei namelijk op zoek naar hun klasgenoot Karsten, ieder met een eigen reden. Ondertussen hangt de vermissing van Catootje als een donkere wolk boven de jongens. Sommige zomers vergeet je nooit meer. Met Kylian de Pagter, Rein Hoeke, Juda Goslinga, Peter Blok, Sanne Vogel en Susanne Wolff in de hoofdrollen. Regie: Guido van Driel. Toen we van de Duitsers verloren is vanaf 21 september te zien in de bioscoop. (September Film)

Onder de blote hemel
Een tienjarig meisje dat met haar liefhebbende maar verstandelijk beperkte moeder in een stacaravan woont, begint de wereld te begrijpen op een manier waartoe haar moeder niet in staat is. Speelfilmdebuut van Lilian Sijbesma met indrukwekkende rollen van Rifka Lodeizen, Johan Leysen en nieuwkomer Ylse Ringeling. Onder de blote hemel is vanaf 21 september te zien in de bioscoop. (Gusto Entertainment)

Rocco & Sjuul
Na jaren komen twee vroegere geliefden elkaar weer tegen. De vonk slaat knetterend over in deze ongewone romkom van Anna van der Heide (o.a. Dirty Lines en Meester Kikker) met topacteurs Sabri Saad El Hamus en Beppie Melissen in de hoofdrollen. Verdere rollen zijn weggelegd voor Aniek Pheifer, Ingeborg Elsevier en Jules Croiset. Speciale voorpremière. Rocco & Sjuul is vanaf 16 november te zien in de bioscoop. (Paradiso Filmed Entertainment)

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)
De eerste lange documentaire van Anton Corbijn vertelt het verhaal van Storm Thorgerson en Aubrey “Po” Powell, de creatieve genieën achter Hipgnosis: de Londense ontwerpstudio, die verantwoordelijk was voor iconische albumhoezen van o.a. Pink Floyd, Led Zeppelin en Paul McCartney. Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) is vanaf 23 november te zien in de bioscoop. (Splendid Film)

De bloedkoralen van de bastaard
Verfilming door Marnix Ruben van de gelijknamige thriller van Rinus Ferdinandusse uit 1971, waarin de Amsterdamse journalist Rutger Lemming in hachelijke situaties belandt tijdens zijn onderzoek naar een geheimzinnige organisatie die het toerisme in Zeeland probeert terug te dringen. (CCXL Media)

Aquarel the Movie
In het jaar 2045 hebben BOA’s de macht overgenomen en geldt een permanente lockdown. Dertiger Wilco, geboren en getogen Rotterdammer, is het beu en besluit de wijde wereld in te trekken. Een hilarische no-budget film van Joost en Pim Kraan met heerlijke rammelpunkmuziek van The Aquarellites.

Zeeuws licht
Ook dit jaar presenteert Film by the Sea weer een groot aantal Zeeuwse films in het programmaonderdeel Zeeuws licht. In totaal zijn 24 titels geselecteerd in de categorieën korte en lange documentaire en korte fictiefilm. Zeeuws Licht opent met met drie films: Alto van Hessel van Herk (winnaar Kunstbende Zeeland), Respect van Mannya Barthe met Maarten Swaan en De zwarte stem van Matthias Hoekman en Joska Zinkweg. Deze drie films hebben als gemene deler: muziek, racisme en apartheid. Wie ben je, wie wil je zijn en waarom ben je wie je bent? Verder zijn er tijdens het festival dagelijks om 17.00 en 19.00 uur premières van Zeeuwse films en vindt op zaterdag 16 september de Dag van de Zeeuwse Film plaats.