Terug

Harry Peters (1945 – 2022)

Op woensdag 18 mei overleed Harry Peters, senior programmer van Film by the Sea. In zijn lange carrière in de filmwereld speelden jeugfilms en boekverfilmingen de hoofdrollen. Daarnaast was hij een fervent schaker, voetballiefhebber en verzamelaar van filmmuziek. Vanaf de oprichting in 1986 was Harry zestien jaar lang programmeur van het kinderfilmfestival Cinekid. Daarna richtte hij zich op het distribueren van kinderfilms via zijn eigen kantoor Park Junior. Als een van zijn grootste wapenfeiten beschouwde hij de Nederlandse release van My Life as a Dog van Lasse Hallström.

 

Bij Film by the Sea kon Harry zijn passie voor film en literatuur combineren als programmeur van boekverfilmingen en samensteller van de Film- en literatuur competitie. In de beginjaren van Film by the Sea was hij met Park Junior hofleverancier van films voor het educatieprogramma. In 2004  kwam Harry het team van Film by the Sea versterken. Ter ondersteuning van het Film- en literatuurprogramma verzorgde hij vele jaren een tweedaags filmcollege, waarin het thema boekverfilmingen diepgaand werd behandeld. De filmcolleges waren bijzonder succesvol en ieder jaar kon Harry rekenen op een groot aantal, veelal vaste deelnemers. Geïnspireerd door dit succes begon hij door heel Nederland colleges en inleidingen te geven over boekverfilmingen. Zodoende werd hij een belangrijke ambassadeur voor Film by the Sea en met name in Zeist en Arnhem had hij trouwe fanbases.

 

Daarnaast leverde Harry belangrijke bijdragen aan de dagkrant van Film by the Sea. Hij schreef recensies, interviewde festivalgasten en schreef dagelijkse columns. Ook coachte hij de Vakjury en de Jongerenjury, gaf filminleidingen, presenteerde gesprekken met aanwezige filmmakers en schrijvers, en adviseerde bij de samenstelling van het programma in het algemeen. Vanaf 2006 werd hij vaste programmeur van Film by the Sea en bezocht hij jaarlijks samen met Leo Hannewijk en later met Jan Doense de filmfestivals van Cannes en Berlijn.

 

Als filmjournalist schreef Harry o.a. voor Skrien, het Filmjaarboek en de Film Informatie Dienst (FID), waarvan hij in latere jaren ook de uitgever was. Voor zijn imposante collectie filmboeken had hij een apart huis in Utrecht, maar dat werd een aantal jaren geleden ontruimd en verkocht. Zijn boeken en zijn imposante collectie filmknipsels belandden bij het Geoffrey Donaldson Instituut in Noord-Scharwoude.

 

Harry Peters is 76 jaar geworden. Hij laat zijn vrouw, twee zonen en drie kleinkinderen achter. Wij zijn Harry heel veel dank verschuldigd voor zijn onbaatzuchtige inzet voor Film by the Sea en verliezen met hem een groot cinefiel en een goede vriend.

 

 

Jan Doense en Leo Hannewijk