Terug

Record aantal Zeeuwse inzendingen Zeeuws Licht

Eigen openingsfilm voor Zeeuws film- en documentaire programma

Tijdens de 24ste editie van Film by the Sea (van 9 tot en met 18 september 2022) zetten we met Zeeuws Licht producties uit Zeeland op ons programma. Zeeuwse film- en documentairemakers reageerden massaal op onze oproep. We ontvingen meer dan veertig aanmeldingen, een record. Nieuw dit jaar is de eigen opening van Zeeuws Licht: de vertoning en primeur van de korte documentaire JOS – de mens als nuttige soort van Henk van den Doel.

De korte documentaire JOS – de mens als nuttige soort van filmmaker Henk van den Doel uit Serooskerke vertelt het verhaal van Jos, de man die voedselbos landschappen ontwikkelt en daarmee landschappen weer vitaal en levenslustig maakt. Jos is lang onbegrepen geweest, maar vindt in deze tijd steeds meer gehoor op zijn eigen visie over het gezond maken van ecosystemen. De rol die wij als mens daarin kunnen nemen is misschien wel van levensbelang. Het is een hartverwarmende en prikkelende documentaire die tot nadenken aanzet en met een hoopvolle boodschap afsluit.

Voorafgaand aan de hoofdfilm worden er nog twee korte fictie films vertoond: Mijn huid en ik bloeden hetzelfde van Kim Wisse. Zij werd dit jaar tweede bij de finale van Kunstbende in Amsterdam. En de korte fictiefilm Een blik op morgen van Daan Jesse Venmans. De film geeft een beeld van de wereld na de Apocalyps. Een man, op sterven na dood, stuit op de enige en laatste vorm van redding. Wanneer een mysterieuze indringer hem confronteert te kiezen tussen leven en dood. Een mooi contrast met de hoofdfilm.

Impuls

Met Zeeuws Licht geeft Film by the Sea een impuls aan de Zeeuwse filmindustrie. Niet zonder succes dus. Meer dan veertig films zijn beoordeeld, zevenentwintig zijn er straks daadwerkelijk te zien op het witte doek van het filmfestival.

Selectie
Voor de categorie korte documentaire zijn dat: Praat met me van Dennis van Akkeren, Ruwe diamant van Henk Tahitu, Donkere wateren van René van der Laan, Zwart zeegoud van Erik de Bruijn, JOS – de mens als nuttige soort van Henk van den Doel, Als ik van mij is van Kim Wisse, Pop Down – Melt Up van iris Grob, Mijn huiskamer van Petar Kruit, The night that looked like day van Susan Opstal en 5:35 van Remie Openeer.

Voor de categorie Lange documentaire zijn dat: Sepia van Ronald Faber, Anywave 40 van Sven Blikman en Jaap Verseput, De verdwenen lijnen van Marlow Moss van Fifi Visser, Eindelienge van Sebastiaan en Matthias Hoekman, ‘ik ben’ kunstenaar,… van filmproject CBK-Zeeland, Dertien Dagen van Gijs Haak en Pronte Wuuven van Margot Schotel en Rebecca van Wittene.

En voor de categorie korte fictie zijn dat: Rodina van Reindert Gerding, Sex Sells van Rudi Brekelmans, Mier van Kaj Driessen, Beter een duif van Pien Vroonland, Kun je wisselen van Kees-Jan Mulder, Een blik op morgen van Daan Jesse Venmans, Uitchecktijd van Sophie van de Pol, Night by night van Jules Mathôt, Middel X en Next Level van Frank Herrebout en De knuffel van mijn zus van Kim Wisse.

Awards In alle drie de categorieën zijn er awards en geldprijzen te winnen. De films worden door een jury beoordeeld. Binnenkort wordt deze bekend gemaakt.

Elke Zeeuwse film is doordeweeks twee keer te zien en één keer tijdens De dag van de Zeeuwse Film op 17 september.