Terug

VIVE LE CINÉMA! – Franstalige films bij Film by the Sea

Vive le cinéma! est mort, Vive le cinéma! De afgelopen tien jaar kende Film by the Sea een Franstalige competitie. Daarin werden onder de noemer Vive le cinéma! acht films in competitie vertoond. Dit jaar ondergaat Vive le cinéma! een wijziging. De competitie verdwijnt, maar Vive le cinéma! wordt een heuse programmalijn, waarin alle Franse en Franstalige films die te zijn tijdens Film by the Sea een plek krijgen.

Van oudsher zijn Franse en Franstalige films populair bij Film by the Sea. Dit jaar zijn daarom maar liefst twintig films geselecteerd voor Vive le cinéma!, waarvan de volgende speciale aandacht verdienen:

Zaterdag 9 september: Jeanne du Barry de openingsfilm van het filmfestival van Cannes 2023 is tevens de openingsfilm van Vive le cinéma! 2023. Met Johnny Depp en van en met Maïwenn.

Zaterdag 9 september: Juliette Binoche vertolkt de hoofdrol in Le pot-au-feu, de openingsfilm van de Film & Literatuur Competitie van Film by the Sea 2023.

Woensdag 13 september: op de historische Oude Markt van Vlissingen wordt de digitaal gerestaureerde versie van de moderne klassieker Le fabuleux destin d’Amélie Poulain vertoond. Deze voorstelling is gratis toegankelijk.

Donderdag 14 september: Les algues vertes vertelt het waargebeurde en schokkende verhaal van de groene algenplaag aan de Bretonse kust. Deze op een gelijknamige graphic novel gebaseerde film maakt onderdeel uit van de Film & Literatuur Competitie van Film by the Sea.

Vrijdag 15 september: het rechtbankdrama Anatomy of a Fall was dit jaar de Gouden Palmwinnaar van het filmfestival van Cannes en Film by the Sea heeft een traditie dat deze winnaar (bijna) altijd vertoond wordt.

Zaterdag 16 september: de 25e editie van Film by the Sea wordt afgesloten met deel één van de spectaculaire nieuwe verfilming van Alexandre Dumas’ klassieker. Les trois mousquetaires: D’Artagnan is het Franse antwoord op de Marvelfilms: een superheldenfilm voor jong en oud!

Overzicht titels