Binnen Zeeuws licht vertonen we een groot scala aan verschillende soorten films. Er zijn dan ook meerdere awards en jury’s voor de verschillende categorieën.

  • Jury Korte Zeeuwse Fictie: delegatie Lions Club Vlissingen
  • Jury Korte Zeeuwse Documentaire: Anita Pijpelink, Onno Bakker, Rudi Brekelmans
  • Lange Zeeuwse Documentaire: Marjan Ruiter, Sal Cracau, Erik de Bruyn

Juryleden Korte Zeeuwse fictie: delegatie Lions Club Vlissingen

De delegatie van Lions Club Vlissingen kijkt zoals elk jaar weer enorm uit naar het jureren van korte Zeeuwse fictiefilms.

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Anita Pijpelink

Politicus Anita Pijpelink: “Films nemen me mee: naar het verleden, naar het heden, naar de toekomst, naar verre oorden, naar plekken dichtbij. Maar meer nog, films vertellen me de verhalen van anderen, geven me mededogen, boosheid, empathie, strijdvaardigheid, berusting en acceptatie. Films laten me lachen, huilen, nadenken, nog een keer nadenken en dan pas oordelen. Kortom, ik word een beter mens van de beelden die filmmakers me voorhouden. Das mooi toch!?”

 

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Rudi Brekelmans

Filmmaker Rudi Brekelmans: “Ik hou van film vanwege de mogelijkheid om de wereld te beleven door de ogen van een ander. Een goede filmmaker is in staat om het publiek een nieuw perspectief voor te schotelen, gegoten in een metafoor en verpakt in een eigenzinnige vorm, waarbij beeld en geluid samenwerken om je voor even te laten ontsnappen aan de werkelijkheid en om nieuwe inzichten te bieden.”

 

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Onno Bakker

Directeur Zeeuws maritiem muZEEum Onno Bakker: “Film kijken is verrukkelijk! Het geeft mij telkens weer een nieuwe kijk op de leefwereld, dillema’s en gevoelens van andere mensen en culturen. Ik vind het altijd weer razendknap hoe een complex verhaal in een kort tijdsbestek van een film verbeeld wordt.”

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Marjan Ruiter

Directeur Zeeuws Museum Marjan Ruiter: “Verhalen vormen de rode draad in mijn leven. Van kleins af aan kan ik me verliezen in een verhaal. Of het nu geschreven, getekend, gezongen, geschilderd of gefilmd is, een goed verhaal geeft je de wereld en laat zien dat andere perspectieven mogelijk zijn. Het biedt herkenning en laat je voelen dat je niet alleen staat in je worstelingen en verdriet. Zonder verhalen is de wereld ineens heel erg klein!”

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Sal Cracau

Wethouder Sal Cracau: “Ik ben sinds juni 2022 wethouder in Vlissingen met mooie portefeuilles en projecten (o.a. Cultuur, evenementen, toerisme, havens North Sea Port, Verkeer, Scheldekwartier, Stationsgebied en nog veel meer).
Films laten mij – net als boeken – heerlijk meenemen in een vorm van heerlijke ontspanning. Weg van de waan van de dag. Ongeacht of het informatief of meer actie is. Vorig jaar heb ik ook genoten van diverse lange en korte docu’s tijdens FbtS. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de inzendingen voor deze jubileumeditie.”

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Erik de Bruyn

Filmmaker Erik de Bruyn: “Zowel documentaires als speelfilms zijn voor mij een medium van creatieve expressie. Als filmmaker leef ik voor cinema, voor de kunst van het kadreren, decouperen, production design, monteren en het werken met muziek, sound design en cast en crew! Dit maakt deze kunstvorm voor mij heel rijk en veelzijdig.
Cinema zet net als andere kunsten aan tot abstractie, tot abstraheren en zo dichter tot de werkelijkheid komen, films kunnen diepe emoties oproepen en ons meenemen in diverse verhalen. Ze weerspiegelen altijd wel een deel van de ons omringende cultuur en waarden en normen stelsels die soms dichtbij en soms verder van ons afstaan. Zo kunnen die filmverhalen, als ze nieuwe perspectieven laten zien, in welk genre dan ook, zelfs onze kijk op de wereld doen bijschaven.”