Best of Shortcutz

Specials
 • Jaar: 2023|
 • Duur: 90 min.|
  Op 22 januari 2023 werden in Eye Filmmuseum in Amsterdam de jaarlijkse Shortcutz Awards uitgereikt voor korte films in verschillende categorieën. Film by the Sea presenteert zes van de winnaars.

  Funkele (Nicole Jachmann, Nederland 2021, 17 min, live-action) Tijdens een landerige zomervakantie in Zuid-Limburg brengt de 15-jarige Robin elke dag door met haar onafscheidelijke vriendin Merel. De vriendinnen bespreken alles. Tot Robin haar ontluikende seksualiteit ontdekt. Ze schaamt zich en houdt haar gevoelens verborgen. Winnaar in de categorie Beste Regisseur.

  Donna (Sonia Commandeur, Nederland 2021, 16 min, live-action) Coming-of-age film over de 13-arige Donna die uit onzekerheid haar identiteit verbergt. Zo hoeft ze niet toe te geven aan de onmacht die zij in relatie tot anderen ervaart. Terwijl op straat samenhorigheid en erkenning lonken, staat haar identiteit op losse schroeven. Winnaar in de categorie Beste Montage (Loëlle Monsanto).

  Dienstmeid #2 (Roxanne Stam, Nederland 2021, 12 min, live-action) Als de 52-jarige Nora voor de zoveelste voorstelling haar bijrol speelt en opnieuw het giftige gedrag ondergaat van het theatergezelschap en de pesterijen van de mannelijke hoofdrolspeler Peter, besluit ze het heft in eigen handen te nemen. Winnaar in de categorie Beste Acteur (Maike Meijer).

  Vlekkeloos (Emma Branderhorst, Nederland 2021, 16 min, live-action) De 15-jarige Ruby woont met haar moeder en jongere zusje in een kleine flat. Ze hebben het niet breed en wanneer Ruby merkt dat ze ongesteld is en er geen maandverband meer in huis is, probeert ze het probleem zelf op te lossen. Winnaar in de categorie Beste Film en winnaar van de Publieksprijs.

  Tussen glazen en muren (Morgen Razan Hassan, Nederland 2022, 14 min, documentaire) Annes zoon Felix is geboren met het syndroom van Down, iets dat ze moeilijk kan accepteren. Door theater te maken met Sara, een 32-jarige vrouw met hetzelfde syndroom, hoopt ze in contact te komen met haar moederschap. Winnaar in de categorie Beste Documentaire.

  The Smile (Erik van Schaaik, Nederland 2022, 16 min, stop-motion animatie, mockumentary) Geanimeerde pseudo-documentaire over het het leven en de ondergang van Knud Dendermonde, de beruchte jonkvrouwverslindende horrorfilmacteur The Smile. Door middel van interviews, filmfragmenten en exclusieve beelden van achter de schermen wordt eindelijk de schokkende waarheid onthuld. Winnaar in de categorie Beste Animatie.

  Beeldmateriaal