Opening Zeeuws Licht: Zwarte stem

Zeeuws licht Documentaire
 • Regisseur: Hessel van Herk, Mannya Barthe, Matthias Hoekman en Joska Zinkweg|
 • Jaar: 2023|
 • Duur: 90 min.|
 • Het programma Zeeuws Licht opent op zaterdag 9 september met drie Zeeuwse films én een liveoptreden. De films die te zien zijn: Alto van Hessel van Herk (winnaar Kunstbende 2023), Respect van Mannya Barthe en Zwarte Stem van Matthias Hoekman en Joska Zinkweg. De drie films hebben als gemene deler: muziek, racisme en apartheid. Wie ben je, wie wil je zijn en waarom ben je wie je bent?

  De korte documentaire Zwarte stem gaat over artiest en jongerenwerker Bram Mvambanu (rapper Cycz). Hij ontdekt in een polariserende wereld zijn stem. Hij voert indringende gesprekken met mensen op straat en mensen die dichtbij hem staan over racisme, het slavernijverleden en identiteit. Zwarte Stem is een film die kleur geeft aan het zwart-wit denken. Voorafgaand aan de film worden twee korte films vertoond: Alto van Hessel van Herk (winnaar Kunstbende 2023) en Respect van Mannya Barthe. Daarna is het woord aan Cycz, hoofdpersoon van Zwarte stem, die gaat rappen.

  Zeeuws Licht pakt dit jubileumjaar uit met een kleurrijk en gevarieerd filmprogramma. Voor de fans zijn er ongeveer dertig titels om uit te kiezen. Zowel de korte fictie film als de documentaire is weer goed vertegenwoordigd. Dagelijks zijn er maar liefst twee Zeeuwse premières te beleven. Dit jaar zijn er films van zowel debutanten als gevestigde namen te ontdekken. Al liggen de onderwerpen soms ver uit elkaar, het komt er bij elke maker op neer een goed verhaal te vertellen.
  Laat u verrassen en kom genieten van spannende fictieve verhalen over gestolen schilderijen, een eerste liefde, een dierenfamilie in het nauw, wel of geen kindje krijgen, of over afscheid nemen van een geliefde. De geselecteerde documentaires vertellen over het prachtige maar fragiele onderwaterleven in de Oosterschelde, over de Ramp. 1953 is voor veel mensen nog steeds een beladen jaartal. Verdiep je in de Covra of de Nieuwe Muziek in Zeeland of beleef de laatste maand van Jannis Brevet als chef van 3-sterrenrestaurant Inter Scaldes. Kortom, we dagen u uit veel Zeeuwse films te gaan zien. Geniet van Zeeuwse pareltjes. En niet te vergeten op zaterdag 16 september als vanouds De Dag van de Zeeuwse film.

  Beeldmateriaal

  Deze film wordt gesponsord door