Muzikale amalgamen + De Zeeland suite

Zeeuws licht Documentaire
 • Regisseur: Hans Hulscher|
 • Jaar: 2023|
 • Duur: 90 min.|
  Muzikale amalgamen

  Film over de even recalcitrante als geniale pianist en componist Misha Mengelberg. Hij laat een muzikale bom afgaan op de Markt in Middelburg, door fanfares, brassbands en een groep doedelzakspelers uit te nodigen er gelijktijdig te komen spelen. Het evenement op de markt in Middelburg werd opgenomen tijdens het Festival Nieuwe Muziek in 1980 en door Mengelberg zelf aangeduid als 'Borneose brei'. Verder bevat de film unieke beelden van een repetitie van de Instant Composers Pool met onder meer drummer Han Bennink en een improvisatie van Mengelberg op het carillon in de Middelburgse Lange Jan.
  Muzikale Amalgamen bevat zwart-witbeelden uit Mengelbergs persoonlijk archief; niet alleen van zijn kat Pief op de piano maar ook van een jazzconcert in het Utrechtse Persepolis.
  Deelnemers Borneose brei: de Middelburgse harmonie Ons Genoegen, fanfare Sint Juttemis, de Night Bridge Pipe Band uit Londen, de fanfares Veere's Genoegen, Vlijt en Volharding en muziekvereniging Luctor et Emergo uit Zoutelande.

  De Zeeland suite

  Legendarische registratie van de Zeeland Suite, een muzikale ode aan Zeeland. Het stuk van Leo Cuypers in samenwerking met het Willem Breuker Kollektief ging in 1977 in première bij Festival Nieuwe Muziek Zeeland. De uitvoering werd opgenomen op tien verschillende Zeeuwse locaties. Beroemd en berucht is de scène waarin de Zeeland Suite-karavaan vanuit Middelburg met bussen en boten naar Zeeuws-Vlaanderen trekt, om daar na het uitladen en stemmen, slechts één akkoord te spelen. De film werd een instant klassieker en wordt algemeen gezien als een van de monumenten van de Nederlandse geïmproviseerde muziek.
  Uitvoerenden: Leo Cuypers, Willem Breuker, Willem van Maanen, Bob Driessen, Harry Miller, Arjen Gorter, Marin van Duynhoven.

  Beeldmateriaal

  Deze film wordt gesponsord door