Benieuwd wie er in de prijzen zijn gevallen?

Vrijdagavond 14 september staat in het teken van de Award Ceremony. Deze avond zijn er drie grote awards uitgereikt. 

De Film- en Literatuurprijs werd uitgereikt door de vakjury-voorzitter Adriaan van Dis. Dit zal tevens de laatste keer zijn dat Van Dis deze prijs overhandigt. Van Dis was vijf jaar op rij juryvoorzitter nadat hij in 2014 startte als jurylid bij Film by the Sea.

De vakjury bestaat dit jaar, naast voorzitter Adriaan van Dis, uit Alex Boogers, Antoinette Beumer, Hanna Bervoets, Hetty Naaijkens-Rekel, Ida Does, Marieke Lucas Rijneveld en Mike van Diem. De uitreikingsavond werd gepresenteerd door Noraly Beyer. De vakjury koos uit dertien competitiefilms Das Schweigende Klassenzimmer als beste boekverfilming. De film gaat over een schoolklas in Oost-Duitsland waarvan de leerlingen spontaan besluiten om tijdens de eerste vijf minuten van hun geschiedenisles te zwijgen. Dat doen ze uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie in dat jaar. De film is gebaseerd op het gelijknamige biografische boek van de Duitse schrijver Dietrich Garstka dat uitkwam in 2006. Komende zondag presenteren wij een extra voorstelling van de film. De film wordt ook vertoond tijdens Film by the Sea door het jaar, op 24 september in Terneuzen en 25 september in Vlissingen.

Naast de Film- en Literatuurprijs werden vanavond ook meerdere andere prijzen uitgereikt, zoals de Sylvia Kristel Award. Die werd uitgereikt aan chansonnière, actrice en multitalent Wende. Zij kreeg de prijs uit handen van Bessel Kok. Ook voor hem is het de laatste keer dat hij dit doet, net als Van Dis stopt hij na deze editie bij Film by the Sea.

Tot slot is in samenwerking met de Alliance Française de le Prix TV5MONDE uitgereikt, de prijs voor de beste recente Franstalige film. De eer van deze titel is voor La Prière, een film over een aan heroïne verslaafde jongen die terecht komt bij een strenge orde van katholieke geestelijken, in een wanhopige poging zijn leven op orde te krijgen.