Film over Zeeuwse groenteboer wordt een grote hit

Film over groenteboer wordt grote hit
artikel uit de PZC van 1 mei van Rolf Bosboom
De documentaire over de Vlissingse groenteboer Adrie Trimpe belooft dé publiekstrekker van de komende editie van Film by the Sea te worden. De film gaat zaterdag 8 september om 16.00 uur in première in CCXL en zal veelvuldig op het festival te zien zijn. 'Van verlies kun je niet betalen' is gemaakt door Helge Prinsen en John Albert Jansen. Zij volgden een jaar lang Trimpe en diens vrouw Francien in hun groentezaak aan het Groenewoud in Vlissingen. De Trimpes zijn ver in de tachtig, slecht ter been, maar werken nog altijd zestien uur per dag.

Tijdens het maken van de documentaire werd duidelijk dat het nóg langer openhouden van de winkel niet haalbaar was. Een ziekenhuisopname dwong Trimpe vorig jaar augustus de winkel te sluiten.
Festivaldirecteur Leo Hannewijk zag al een voorlopige versie en noemt de film 'een ontroerend, intiem portret, gelardeerd met veel humor'. Hij voorspelt een 'grote hit' en verwacht dat Trimpe na het festival de bekendste groenteboer van Nederland zal zijn.
Ook van omroepen hebben de makers enthousiaste reacties gekregen. 2Doc zal, waarschijnlijk begin volgend jaar, de film op NPO 2 uitzenden. De documentaire is ook kandidaat voor het Nederlands Film Festival.
Dat 'Van verlies kun je niet betalen' al bij voorbaat zo aanslaat, kan Prinsen wel verklaren. ,,Omdat het gaat over een leven dat verdwenen is. Het is echt 'Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan'."
Prinsen is blij dat ze de laatste fase van de groentezaak nog heeft kunnen vastleggen. ,,Ik ben op de bonnefooi begonnen, terwijl ik nog geen geld of een filmplan had. Ik dacht: we moeten het nu doen, want straks kan het niet meer."
Film by the Sea heeft dit jaar hoge verwachtingen van het Zeeuwse aanbod. Ook de documentaire 'Ceres', waarin vier jongeren worden gevolgd op het boerenbedrijf van hun ouders, draait op het festival. De film ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Berlijn.


Foto bron: Hart van Nederland