Film by the Sea eert Ingmar Bergman

Het is op 13 juli aanstaande precies honderd jaar geleden dat Ingmar Bergman is geboren. In 28 steden op vijf continenten vinden retrospectieven plaats van deze beroemde en invloedrijke Zweedse film- en theaterregisseur, producent en schrijver. En dus ook in Vlissingen.

Tijdens de komende 20ste editie vertonen we twintig films uit zijn omvangrijke oeuvre. Ook het Filmfestival van Cannes - waar ik momenteel verblijf – besteedt veel aandacht aan Ingmar BergmanHet Zevende Zegel wordt vertoond in een gerestaureerde versie en er zijn twee nieuwe documentaires te zien en een project met zes korte films geïnspireerd op het leven en werk van Bergman. Deze films heb ik vandaag aan het programma kunnen voegen, waardoor het programma nu compleet is. Eye zal rond de kerst zijn film Fanny and Alexander uitbrengen, maar deze nieuwe kopie is natuurlijk al te zien in september in Vlissingen. Het hele festival is een kleine tentoonstelling te zien van deze beroemde film (Van Script naar Film) dat we organiseren in samenwerking met de Ingmar Bergman Foundation.

Het programma wordt op zondag 9 september geopend met de film Bergman – a Year in a Life -van Jane Magnusson. De films van Bergman zijn dagelijks te zien van 8 tot en met 16 september. Vrijwel alle films worden ingeleid door schrijvers, filosofen, theologen en filmmakers waaronderNelleke NoordervlietWillem Jan OttenKester FreriksStine Jensen en Joyce Roodnat.