Film by the Sea thuiskijktip: Snakes on a Plane

SNAKES ON A PLANE

Woensdag 1 juli, Veronica, 22.35 uur

Geen haute cuisine te bekennen op de tv vandaag, dus gaan we voor de vette hamburger. Dat is ook wel eens lekker en bovendien beleefde Snakes on a Plane in 2006 zijn Nederlandse première bij Film by the Sea. Tijdens een vlucht van Honolulu naar Los Angeles laat een crimineel tientallen giftige slangen los om zo een getuige uit de weg te ruimen die een belastende verklaring zal gaan afleggen. Maar hij heeft buiten de waard gerekend in de persoon van FBI-agent Flynn (een übercoole Jackson). Een instant cultfilm voor de genreliefhebbers.

Bekijk hier de trailer.

VS / Duitsland, 2006
Regie: David R. Ellis
Met: Samuel L. Jackson, Julianna Margulies, Nathan Phillips e.a.
Lengte: 105 min.

 

THIS BEAUTIFUL FANTASTIC

Zondag 28 juni, BBC 2, 16.00 uur

Een symptahieke feelgood film, vanmiddag bij de BBC. Bibliothecaresse en boekenwurm Bella Brown dreigt haar huis uitgezet te worden als ze haar metaforisch verwaarloosde tuin niet grondig opknapt. Geholpen door twee oudere heren en een jonge uitvinder zet ze zich aan haar taak. Een fijn sprookje met een happy end dat volgens sommige recensenten doet denken aan Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.

Bekijk hier de trailer.

GB / VS, 2016
Regie: Simon Aboud
Met: Mia Farkasovska, Jessica Brown Findlay, Anna Chancellor e.a.
Lengte: 100 min.

 

BLOED, ZWEET & TRANEN

Zaterdag 27 juni, Eén, 21.35 uur

Na zijn speelfilmdebuut De Marathon verrast commercialregisseur Diederick Koopal opnieuw met deze sterke biopic over volkszanger André Hazes. Martijn Fischer, die Hazes eerder vertolkte in de musical Hij gelooft in mij, is fenomenaal. De sterk gedramatiseerde Concertgebouwscène, waarin Hazes zijn gewelddadige vader (Raymond Thiry, ook erg goed) de zaal uitjaagt met Zeg maar niets meer, is een showstopper. Al met al een van de beste Nederlandse speelfilms van de laatste jaren.

Bekijk hier de trailer.

Bloed, zweet & tranen
Nederland, 2015
Regie: Diederick Koopal
Met: Martijn Fischer, Hadewych Minis, Fedja van Huêt e.a.
Lengte: 111 min.

 

WILD

Vrijdag 26 juni, Canvas, 21.20 uur

De veelzijdige Reese Witherspoon levert een ware tour de force in dit biografische verhaal van Cheryl Strayed, een jonge vrouw die haar ontspoorde leven (mislukt huwelijk, heroïneverslaving) weer op de rit probeert te krijgen door een voettocht van 1.600 kilometer (!) door de Amerikaanse wildernis te maken. En dan is er ook nog een geheim dat door regisseur Vallée (Dallas Buyers Club) gaandeweg onthuld wordt middels flashbacks. Witherspoon ontving voor Wild haar tweede Oscarnominatie. Let ook op onze eigen Michiel Huisman in een fijne bijrol.

Bekijk hier de trailer.

Wild
VS, 2014
Regie: Jean-Marc Vallée
Met: Reese Witherspoon, Laura Dern, Gaby Hoffmann e.a.
Lengte: 115 min.

 

JAWS

Donderdag 25 juni, SBS 9, 22.40 uur

Alweer Jaws vanavond en we tippen hem opnieuw want je kunt hem onbeperkt blijven herzien, deze klassieker van Steven Spielberg waarin een Amerikaans badplaatsje aan de vooravond van het zomerseizoen geterroriseerd wordt door een hele grote witte haai. Dat die mechanische haai het vaak niet deed en daarom zoveel mogelijk uit de film werd gesneden door editor Verna Fields, bleek een gouden greep. Want uiteindelijk is dit een tijdloos meesterwerk dankzij de fantastische interactie tussen drie totaal verschillende mannen, die een groot deel van de film met elkaar opgescheept zitten in een (te) klein bootje.

Bekijk hier de trailer.

Jaws
VS, 1975
Regie: Steven Spielberg
Met: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary e.a.
Lengte: 124 min.

 

ON CHESIL BEACH

Woensdag 24 juni, BBC 2, 22.00 uur

Een jong stel, op huwelijksreis aan de Engelse kust, heeft een ongemakkelijke eerste nacht samen als blijkt dat beiden nog maagd zijn zonder dat ze dat van elkaar weten. Ian McEwan (Atonement, Enduring Love) bewerkte zelf zijn gelijknamige novelle tot een scenario. Het resultaat is een fraai Brits drama over liefde en (de angst voor) seksualtiteit, gesitueerd in 1962 aan de vooravond van de seksuele revolutie.

Bekijk hier de trailer.

On Chesil Beach
GB, 2017
Regie: Dominic Cooke
Met: Billy Howle, Saoirse Ronan, Andy Burse e.a.
Lengte: 110 min.

 

LA BONNE ÉPOUSE

Maandag 22 juni, CineCity Terneuzen; dinsdag 23 juni, CineCity Vlissingen

Het was een roerige tijd, de tweede helft van de jaren 60. Op een soundtrack van opzwepende popmuziek kwamen jongeren in opstand tegen het gezag en walste de seksuele revolutie doodleuk over de preutse moraal van de jaren 50 heen. Ook de huishoudschool van Paulette van der Beck (Juliette Binoche) krijgt het zwaar te verduren, en dat niet alleen omdat het instituut na de dood van Paulettes echtgenoot failliet blijkt te zijn. In een film die sociale satire van een heerlijk nostalgisch randje voorziet, komt ook Binoches talent voor comedy schitterend uit de verf.

Bekijk hier de trailer.

Klik hier voor meer info en tickets.

La bonne épouse
België, Frankrijk, 2020
Regie: Martin Provost
Met: Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Édouard Baer, François Berléand, e.a.
Lengte: 109 min.

 

THE MAGNIFICENT SEVEN

Zondag 21 juni, BBC 2, 15.00 uur

Zondag is tegenwoordig westerndag bij de BBC, zo lijkt het wel. De ene na de andere klassieker vertonen de Britten en ook vandaag is het weer raak. The Magnificent Seven is een vrije bewerking van Akira Kurosawa’s The Seven Samurai (1954) met een all-star cast en alleen daarom al interessant. Zeven revolverhelden worden ingehuurd om een Mexicaans dorpje te bevrijden van terreur door een roversbende onder leiding van Wallach. Verrassend gelaagd, knap gemaakt en in 2016 nog eens dunnetjes overgedaan met o.a. Denzel Washington en Ethan Hawke.

Bekijk hier de trailer.

The Magnificent Seven
VS, 1960
Regie: John Sturges
Met: Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, Horst Buchholz, Robert Vaughn, James Coburn e.a.
Lengte: 128 min.

 

DEUX JOURS, UNE NUIT

Zaterdag 20 juni, Canvas, 22.30 uur

Sandra krijgt op vrijdag te horen krijgt dat ze vanaf maandag haar baan kwijt is en moet haar collega’s er binnen twee dagen van zien te overtuigen haar te steunen in plaats van een bonus te accepteren. Genuanceerd sociaal drama van de Belgische gebroeders Dardenne in de beste traditie van Ken Loach, goed voor een Oscarnominatie voor de magistrale Marion Cotillard (La vie en rose, De rouille et d’os).

Bekijk hier de trailer.

Deux jours, une nuit
België / Frankrijk / Italië, 2014
Regie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Met: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée e.a.
Lengte: 95 min.

 

L’AVENIR

Vrijdag 19 juni, NPO 2, 23.30 uur

In korte tijd verliest filosofiedocente Nathalie (Huppert), rond de zestig, haar moeder, haar baan en haar man, die haar verlaat voor een andere vrouw. Terwijl ze de brokstukken van haar leven bij elkaar veegt, leert ze haar tegen wil en dank verworven vrijheid waarderen. “Man weg, moeder dood, kinderen de deur uit — ik heb nu de totale vrijheid, die heb ik nog nooit ervaren," aldus Nathalie. Huppert schittert in een speciaal voor haar geschreven rol en in Berlijn won Mia Hansen-Løve de Zilveren Beer voor haar regie. Recorders aan, want het is weer een latertje bij de NPO.

Bekijk hier de trailer. :

L’avenir
Frankrijk / Duitsland, 2016
Regie: Mia Hansen-Løve
Met: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka e.a.
Lengte: 102 min.

 

THE WAY WE WERE

Donderdag 18 juni, NPO 2, 14.25 uur

Linkse activiste Katie (Streisand) krijgt relatie met sportman annex schrijver Hubbell (Redford) in dit fijne romantische drama van topregisseur Sydney Pollack. De relatie komt op scherp te staan in de jaren 50, het tijdperk van de communistenjacht in Amerika. Streisands carrière als filmactrice nam na haar Oscarwinnende rol in Funny Girl (1968, vorige week nog te zien bij de NPO) een hoge vlucht genomen. Ook voor deze film werd ze genomineerd als beste actrice, maar de Oscars ging naar de door haar gezongen titelsong en de muziek van Marvin Hamlisch

Bekijk hier de trailer.

The Way We Were
VS, 1973
Regie: Sydney Pollack
Met: Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman e.a.
Lengte: 118 min.

 

MISS PEREGRINE'S HOME FOR PECULIAR CHILDREN

Woensdag 17 juni, Pathé Thuis

Het kindertehuis van Miss Peregrine biedt liefdevol onderdak aan bijzondere kinderen, hetgeen de titel van deze film al doet vermoeden. Maar zoals altijd wanneer er speciale gaven in het spel zijn, is er een boze buitenwereld die daarop loert. Geen geschiktere filmmaker om de buitenissige gelijknamige roman van Ransom Riggs te verfilmen dan Tim Burton, bekend van o.a. Edward Scissorhands, Big Fish en Frankenweenie en een van zijn betere films van de laatste jaren. Eergisteren was deze te zien bij Net 5, maar hij kan ingehaald worden bij Pathé Thuis.

Bekijk Miss Peregrine bij Pathé Thuis.

Bekijk hier de trailer.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
VS / GB / België / Canada, 20
Regie: Tim Burton
Met: Eva Green (o.a. Proxima), Asa Butterfield, Samuel L. Jackson e.a.
Lengte: 127 min.

 

THE GIFT

Vrijdag 12 juni, Canvas, 21.20 uur

De Australische acteur Joel Edgerton (The Great Gatsby, Black Mass) maakt een geslaagd regiedebuut met deze hedendaagse variant op een Hitchcockiaanse thriller waarin niets is wat het lijkt te zijn. Simon en Robyn keren na jaren terug in hun oude woonplaats en ontmoeten daar Gordo (Edgerton), een oude schoolvriend van Simon, die zich al snel ontpopt tot een iets te opdringerige nieuwe huisvriend. Edgerton, die ook het scenario schreef, weet de spanning knap op te voeren. Als The Gift iets aantoont, dan is het wel dat drie uitstekende acteurs en een ijzersterk idee al voldoende kunnen zijn voor een prima film.

Bekijk hier de trailer.

The Gift
VS / Australië / China, 2015
Regie: Joel Edgerton
Met: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton e.a.
Lengte: 108 min.

 

FUNNY GIRL

Donderdag 11 juni, NPO 2, 14.00 uur

Alweer een must-see klassieker bij de NPO op de donderdagmiddag. Funny Girl vertelt het waargebeurde verhaal van Fanny Brice, een showgirl uit het begin van de 20ste eeuw die een ster werd bij de vermaarde Ziegfeld Follies. Ze trouwt met een charmante beroepsgokker die in de gevangenis belandt, maar blijft hem trouw. Barbra Streisand herhaalde haar Broadwayrol in haar debuut als filmactrice en won prompt een Oscar. Een filmmusical van topniveau onder regie van William Wyler (o.a. Ben-Hur), goed voor nog eens zeven Oscarnominaties die overigens niet verzilverd werden.

Bekijk hier de trailer.

Funny Girl
VS, 1968
Regie: William Wyler
Met: Barbra Streisand, Omar Sharif, Kay Medford e.a.
Lengte: 151 min.

 

THE OTHER LAMB

Woensdag 10 juni, Picl

Wegens gebrek aan interessant aanbod wijken we vandaag uit naar streamingdienst Picl voor The Other Lamb, een film die onlangs zijn Nederlands VOD-première beleefde. ‘Onze’ Michiel Huisman, die inmiddels een solide Amerikaanse carrière heeft opgebouwd, is de charismatische leider van een sekte die louter uit vrouwen bestaat. Maar zijn leiderschap vertoont dictatoriale trekjes en daartegen komt de jonge Selah in opstand. Religie en het patriarchaat worden aan de kaak gesteld in deze fraai gefotografeerde atmosferische horrorfilm, die past in de traditie van The Witch en Midsommar.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk The Other Lamb op Picl.

The Other Lamb
Ierland / België / VS, 2019
Regie: Malgorzata Szumowska
Met: Raffey Cassidy, Michiel Huisman, Mallory Adams e.a.
Lengte: 97 min.

 

PROXIMA

Dinsdag 9 juni, CineCity Vlissingen, 14.00, 14.20, 19.30 en 19.50 uur

Vandaag een tip voor bioscoopbezoekers. Wie aan ruimtevaart denkt, denkt aan de exploratie van verre sterrenstelsels. In Proxima blijven we dichter bij huis, letterlijk en figuurlijk. Hoofdpersoon is Sarah (Eva Green), een vrouw die heen en weer wordt geslingerd tussen haar ambitie en de liefde voor haar dochtertje Stella. Die ambitie is bijzonder: Sarah is een astronaute die zich voorbereidt op een verblijf van een jaar in de ruimte. In een film die gedraaid werd op echte locaties van de ESA (European Space Agency) smelten fictie en realiteit wonderwel samen.

Klik hier voor meer info en tickets.

Bekijk hier de trailer.

Proxima
Frankrijk, 2019
Regie: Alice Winocour
Met: Eva Green, Zélie Boulant-Lemesie, Matt Dillon, Lars Eidinger, Sandra Hüller, e.a.
Lengte: 107 min.

FOR A FEW DOLLARS MORE

Zaterdag 6 juni, RTL 7, 20.00 uur

In deel twee uit Sergio Leone’s ‘dollarstrilogie’, die begon met A Fistful of Dollars (1964) en eindigde met The Good, The Bad and the Ugly (1966), sluit premiejager The Man with No Name (Eastwood) een verbond met collega Van Cleef om psychopatische moordenaar Volonté te pakken te krijgen. Na drie virtuoze vingeroefeningen maakte Leone met Once Upon a Time in the West (1968) zo ongeveer de ultieme spaghettiwestern, maar alle succesingrediënten van die film zijn vandaag ook al ruimschoots aanwezig: van de weidse vergezichten tot de extreme close-ups en van de zwijgzame personages tot de meeslepende muziek van Ennio Morricone. Saillant detail: hoewel Eastwoods personages bekendstaat als The Man With No Name, heet hij volgens de credits in film 1 Joe, in film 2 Monco en in film 3 Blondie.

Bekijk hier de trailer. Trailer:

Per qualche dollaro in più
Italië / Spanje / West-Duitsland, 1965
Regie: Sergio Leone
Met: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volontè, Klaus Kinski e.a.
Lengte: 132 min.

 

IO SONO L’AMORE

Vrijdag 5 juni, NPO 2, 23.05 uur

Lastig kiezen vandaag tussen twee totaal verschillende films, het meesterlijke Whiplash (Canvas, 21.30 uur) en Io sono l’amore (‘Ik ben de liefde’). We gaan voor de tweede, een lyrisch Italiaans familiedrama van Luca Guadagnino (Call Me By Your Name, Suspiria) met een geweldige hoofdrol van Tilda Swinton. Zij speelt de Russische Anna, die gevangen zit in haar huwelijk met een aristocratische Italiaanse textielmagnaat en verliefd wordt op een veel jongere topkok. In de beste traditie van Luchino Visconti zet de affaire de toch al gespannen verhoudingen binnen de familie nog eens extra op scherp in deze visueel oogverblindende filmopera.

Bekijk hier de trailer.

Io sono l’amore
Italië, 2009
Regie: Luca Guadagnino
Met: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini, Alba Rohrwacher e.a.
Lengte: 120 min.

 

MURDER BY DEATH

Donderdag 4 juni, NPO 2, 14.50 uur

Een excentrieke miljonair (schrijver Truman Capote) nodigt vijf beroemde detectives uit in zijn landhuis, waar tijdens een nacht vol donder en bliksem een moord gepleegd zal worden. De speurneus die als eerste de dader ontmaskert ontvangt een miljoen dollar. Gebaseerd op een toneelstuk van Neil Simon, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door Agatha Christie. Het resultaat is een erg fijne misdaadkomedie met een all star cast die er duidelijk ook veel plezier in heeft. Het affiche werd getekend door Chas Addams, illustrator van o.a. The New Yorker en bekend van The Addams Family.

Bekijk hier de trailer.

Murder by Death
VS, 1976
Regie: Robert Moore
Met: Peter Falk, Alec Guinness, Peter Sellers, Truman Capote, Elsa Lanchester, David Niven, Maggie Smith e.a.
Lengte: 95 min.

 

AS GOOD AS IT GETS

Woensdag 3 juni, Net 5, 20.30 uur

Melvin is de grootste homofobe hufter die er bestaat, maar onder invloed van de serveerster Carol ontdooit hij en komt alles uiteindelijk toch nog goed. Het verhaal van As Good As It Gets is ongelofelijk voorspelbaar, maar dankzij de Oscarwinnende vertolkingen van Jack Nicholson en Helen Hunt is deze tragikomedie een absolute must see film. Dit was Nicholsons derde Oscar. Zijn eerste won hij voor Terms of Endearment, eveneens onder regie van James L. Brooks. Oh, en dan zouden we bijna vergeten te vermelden dat de onbetwiste derde ster van As Good As It Gets het hondje Verdell is.

Bekijk hier de trailer.

As Good As It Gets
VS, 1997
Regie: James L. Brooks
Met: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr. e.a.
Lengte: 139 min.

 

DAS VORSPIEL

Maandag 1 en dinsdag 2 juni, CineCity Terneuzen en Vlissingen

“Mama, ik wil een hond.” “Je hebt al een hond. Je viool is je hond”' Dit dialoogje uit Das Vorspiel spreekt boekdelen over de verhouding tussen moeder Anna Bronsky, viooldocente, en haar tienjarige zoon Jonas. Anna is vooral bezig haar niet eens zo uitzonderlijk getalenteerde pupil Alexander klaar te stomen voor het Berlijnse conservatrorium. Maar haar toewijding is krampachtig en eerder een symptoom van haar faalangst en neuroses dan iets anders. Het leverde de film al de eervolle vergelijking op met Michael Haneke's klassieke La pianiste (2001). De kracht van Das Vorspiel ligt allereerst in het spel van hoofdrolspeelster Nina Hoss, wier Anna afwisselend begrip en irritatie oproept. Regisseur Ina Weisse en co-scenariste Daphne Charizani hebben beiden een achtergrond in de uitvoerende klassieke muziek, wat Anna's lespraktijk vanzelfsprekend authenticiteit verleent. Maar Weisses thematiek is tegelijkertijd universeel. Haar film stelt namelijk ook pijnlijke vragen over de ongelijke machtsverhouding tussen volwassenen en kinderen, en de emotionele schade die daardoor kan worden aangericht.

Bekijk hier de trailer.

Klik hier voor meer info en tickets.

Das Vorspiel
Duitsland / Frankrijk, 2019
Regie: Ina Weisse
Met: Nina Hoss, Simon Abkarian, Jens Albinus, Ilja Monti e.a.
Lengte: 90 min.

 

KING KONG

Vrijdag 29 mei, BBC TWO, 15.50 uur

Hoera, King Kong op de buis! Een filmploeg reist naar een tropisch eiland voor opnamen met een blonde starlet en stuit aldaar op een reusachtige gorilla, die door de lokale inboorlingen als een godheid wordt vereerd. De filmproducent ruikt geld en ontvoert King Kong naar New York, maar intussen is de aap verliefd geworden op het meisje. Een onbetwiste klassieker met grensverleggende stop motion effecten van Willis O’Brien, die ook vandaag de dag nog goed overeind blijven. De finale, waarin King Kong het Empire State Building beklimt en een ongelijke strijd aangaat met dubbeldekkervliegtuigen, is hartverscheurend. Maar uiteindelijk “it was beauty killed the beast.”

Bekijk hier de trailer.

Ook te zien via YouTube met Engelse ondertiteling:

King Kong
VS, 1933
Regie: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack
Met: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher e.a.
Lengte: 100 min.

 

THE FORTUNE COOKIE

Donderdag 28 mei, NPO 2, 14.20 uur

Dubieuze advocaat Matthau overreedt zijn zwager Lemmon om een ernstig ongeval te veinzen, zodat hij een schadevergoeding van een miljoen dollar kan incasseren. Het resultaat is een hilarische zwarte komedie en een kolfje naar de hand van Billy Wilder. De samenwerking met Matthau, Lemmon en scenarioschrijver A.L. Diamond beviel zo goed dat hij in de loop der jaren nog tweemaal dunnetjes werd overgedaan met The Front Page (1974) en Buddy, Buddy (1981). Wilder, geboren in Oostenrijk en naar Amerika vertrokken nadat Hitler aan de macht was gekomen, maakte furore als een van de beste Hollywoodregisseurs aller tijden. Tot zijn bekendste films behoren Irma La Douce (vorige week nog bij de NPO), Sunset Blvd., The Seven Year Itch en Some Like It Hot.

Bekijk hier de trailer.

The Fortune Cookie
VS, 1966
Regie: Billy Wilder
Met: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ron Rich, Judi West e.a.
Lengte: 125 min.

 

OP HOOP VAN ZEGEN

Woensdag 27, RTL 8, 20.31 uur

Een fijne Hollandse klassieker vandaag. Twee jaar na (en mede dankzij) de bioscoophit Ciske de rat, kregen producent Matthijs van Heijningen en regisseur Guido Pieters het voor elkaar dit droomproject te realiseren. Ondanks de aanwezigheid van Danny de Munk en diens succesnummer Ratsmodee, bleef het grote succes dit keer achterwege. Jammer, want Op hoop van zegen is, mede dankzij een all-star cast en hoge production value, een prima, zij het vrije bewerking van Herman Heijermans’ gelijknamige toneelstuk. Aan Kitty Courbois als Kniertje de eervolle taak om, nadat de gammele vissersboot ‘Op hoop van zegen’ met man en muis vergaan is, de legendarische woorden ‘De vis wordt duur betaald’ te declameren.

Bekijk hier de trailer.

Op hoop van zegen
Nederland, 1986
Regie: Guido Pieters
Met: Kitty Courbois, Danny de Munk, Renée Soutendijk, Huub Stape, Rijk de Gooyer, Willeke van Ammelrooy, Tamar van den Dop, Lex Goudsmit, Albert Mol, Ramses Shaffy, Dorijn Curvers, Leen Jongewaard e.a.
Lengte: 93 min.

 

AN UNEXPECTED LOVE

Dinsdag 26 mei, Omroep Zeeland, 20.30 uur

Vanavond bij Omroep Zeeland voorlopig de laatste van een drietal arthousefilms voordat de bioscopen weer opengaan, met dank aan Mooov Film Distribution.

Nadat hun zoon voor zijn studie naar Spanje is vertrokken, besluit het echtpaar Ana en Marcos te scheiden en op zoek te gaan naar dat euforische gevoel van vroeger: vlinders in de buik. Het Argentijnse An Unexpected Love biedt scènes uit een huwelijk à la Woody Allen: herkenbaar, geestig en gedragen door superieur acteerwerk. Net als bij Allen draait het in An Unexpected Love niet om een verrassende uitkomst van de plot, maar om de vele hobbels onderweg. Debuterend regisseur Juan Vera is open over zijn inspiratiebronnen: “Bewust of niet, Woody Allen is bij mij altijd op de radar.” Ook huwelijkskomedies uit de golden age van Hollywood werden uitvoerig bestudeerd.

Bekijk hier de trailer.

An Unexpected Love
Argentinië, 2018
Regie: Juan Vera
Met: Mercedes Morán, Ricardo Darín, Claudia Fontán, Luis Rubio, Andrea Pietra, e.a.
Lengte: 136 min.

 

JAWS

Maandag 25 mei, Pathé Thuis of YouTube

Jan Doense’s filmtip van de dag. Omdat ik vandaag jarig ben, tip ik één van mijn all-time favorites. Jaws zag ik voor het eerst op 18 december 1975, de dag van zijn Nederlandse première. Het was de allereerste middagvoorstelling bij het Rembrandtpleintheater in Amsterdam en ik moest ervoor spijbelen, zó graag wilde ik hem zien. De trailer had zijn werk goed gedaan. Eenmaal gewend aan de duisternis van de bioscoopzaal, bleek ik pal naast mijn biologieleraar te zitten. Hij was even nieuwsgierig als ik, dus het was oké. Jaws hakte erin. En hoe: het heeft jaren geduurd voordat ik weer echt in de zee durfde te zwemmen. Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard. Een absoluut meesterwerk.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Jaws via Pathé Thuis.

Jaws
VS, 1975
Regie: Steven Spielberg
Met: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary e.a.
Lengte: 124 min.

 

GREAT EXPECTATIONS

Zondag 24 mei, BBC TWO, 11.35 uur

Vroeg aan de bak voor deze Britse filmklassieker van David Lean, of neem 'm op voor vanavond: het klassieke verhaal van Charles Dickens over de arme weesjongen Pip, die onverwachts een vermogen erft en het zich vervolgens kan veroorloven om Grootse Verwachtingen van het leven te koesteren. Dit tijdloze verhaal is vele malen verfilmd, te beginnen in 1917, maar dit is de must see versie die alle andere overbodig maakt: één van de beste boekverfilmingen aller tijden en ook nog eens het officiële filmdebuut van Alec Guinness. Twee jaar later zou David Lean ook Dickens’ Oliver Twist verfilmen, ook een klassieker.

Bekijk hier de trailer.

Great Expectations
GB, 1946
Regie: David Lean
Met: John Mills, Tony Wager, Valerie Hobson, Jean Simmons, Alec Guinness e.a.
Lengte: 118 min.

 

TEL AVIV ON FIRE

Zaterdag 23 mei, Omroep Zeeland, 20.30 uur

Afgelopen dinsdag ging er iets mis. Daarom vandaag in het kader van Film by the Sea door het jaar de herkansing van Tel Aviv on Fire bij Omroep Zeeland, met dank aan Mooov Film Distribution.

Bij toeval wordt de in Israël wonende Palestijn Salam ineens schrijver bij de populaire televisiesoap ‘Tel Aviv on Fire’, die ondanks zijn anti-Israëlische strekking een kijkcijferkanon is aan beide zijden van de grens. Bij het dagelijkse passeren van een checkpoint komt Salam in contact met de Israëlische commandant Assi, wiens vrouw een grote fan van de soap is. Om indruk op haar te maken gaat Assi zich er ook mee bemoeien, met alle hilarische gevolgen van dien. Een komedie over het Israëlisch-Palestijnse conflict? Het pakt verrassend goed uit in Tel Aviv on Fire.

Bekijk hier de trailer.

Tel Aviv On Fire
Luxemburg / Frankrijk / Israël / België, 2018
Regie: Sameh Zoabi
Met: Kais Nashef, Lubna Azabal, Yaniv Biton,Nadim Sawalha, Maïsa Abd Elhadi, e.a.
Lengte: 97 min.

 

THE SAPPHIRES

Vrijdag 22 mei, Eén, 23.00 uur

Onze zuiderburen snappen het: niks fijners in deze bizarre tijden om het weekend mee te beginnen dan een lekkere feelgood movie. Het Australische The Sapphires vertelt het waargebeurde verhaal van een Aboriginal meidengroep die anno 1968 de Amerikaanse troepen in Vietnam komt entertainen, nadat ze op aanraden van een aan lager wal geraakte muzikant die zich opwerpt als manager hun country & western repertoire hebben ingeruild voor swingende soul. Een film met een lach en een traan en vooral heel veel lekkere muziek uit de catalogi van Stax en Motown.

Bekijk hier de trailer.

The Sapphires
Australië, 2010
Regie: Wayne Blair
Met: Chris O'Dowd, Deborah Mailman, Jessica Mauboy, Shari Sebbens e.a.
Lengte: 103 min.

 

GOUD

Vanaf donderdag 21 mei te zien via Picl

Deze week had het speelfilmdebuut van de jonge Nederlandse filmmaker Rogier Hesp zijn landelijke bioscooppremière zullen beleven. Het pakte anders uit en nu is Goud, dat eerder dit jaar goed ontvangen werd op het IFFR, te zien via streamingdienst Picl. Goud vertelt het verhaal van de 17-jarige turner Timo, die samen met zijn gehandicapte vader/trainer Ward droomt van Olympisch goud maar emotioneel in de verdrukking raakt. De kennismaking met de alleenstaande fysiotherapeute Irene en haar dochtertje brengt daar verandering in. Een kleine maar fijne Nederlandse arthousefilm.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Goud via Picl.

Goud
Nederland, 2020
Regie: Rogier Hesp
Met: David Wristers, Loes Haverkort, Marcel Hensema, Anna Tenta e.a.
Lengte: 90 min.

 

IRMA LA DOUCE

Woensdag 20 mei, 14.05 uur, NPO 2

Een onbetwiste klassieker vandaag bij de NPO, ook weer op een wat merkwaardig tijdstip maar vooruit. Lemmon is een naïeve Parijse politieman, die verliefd wordt op prostituee MacLaine. Zijn jaloezie brengt hem ertoe al haar tijd te kopen, zodat hij haar helemaal voor zichzelf kan hebben. Sexy en gewaagd, zeker voor zijn tijd, en goed voor een Golden Globe en een Oscarnominatie voor MacLaine. Regisseur Billy Wilder (Some Like It Hot, The Apartment) bewijst eens te meer zijn reputatie als een van Hollywoods beste regisseurs met een speciaal talent voor ‘screwball comedies’.

Bekijk hier de trailer.

Irma La Douce
VS, 1963
Regie: Billy Wilder
Met: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Lou Jacobi, Bruce Yarnell e.a.
Lengte: 147 min.

 

PAPILLON

Dinsdag 19 mei, 20.30 uur, RTL 7

In 1953 wordt de Franse crimineel Henri Charrière alias Papillon (‘Vlinder’) veroordeeld tot levenslange dwangarbeid op het beruchte Duivelseiland, voor een moord waaraan hij naar eigen zeggen onschuldig is. Charrière schreef een deels autobiografische roman over zijn wederwaardigheden, die als basis diende voor deze door veteraan Franklin J. Schaffner (Patton, Planet of the Apes) geregisseerde verfilming met Steve McQueen in de titelrol. Mede dankzij scenarioschrijvers Dalton Trumbo en Lorenzo Semple jr., die uit het deprimerende basismateriaal een opwindende avonturenfilm creëerden, werd Papillon een van de beroemdste gevangenisfilms ooit gemaakt. In 2017 verscheen er een goed ontvangen remake, maar RTL 7 zendt vanavond de originele versie uit.

Bekijk hier de trailer.

Papillon
Frankrijk / VS, 1973
Regie: Franklin J. Schaffner
Met: Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon e.a.
Lengte: 151 min.

 

DER STAAT GEGEN FRITZ BAUER

Maandag 18 mei of een andere dag, NPO Start

Het reguliere filmaanbod op TV is magertjes vandaag, dus wijken we uit naar NPO Start, de (min of meer) gratis video-on-demand-service van de publieke omroep. Daar valt voor de cinefiel veel moois te vinden aan gemiste speelfilms en documentaires. Vandaag tippen we Der Staat gegen Fritz Bauer, het waargebeurde verhaal van de openbaar aanklager die Adolf Eichmann wist op te sporen. Wat deze fraai geproduceerde film naast een sterke hoofdrol van Burghart Klaußner extra indrukwekkend maakt, is het besef dat in het naoorlogse Duitsland nazi’s en hun sympathisanten nog steeds veel touwtjes in handen hadden. Dat maakte het werk van Bauer, van Joodse komaf, er bepaald niet eenvoudiger op.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Der Staat gegen Fritz Bauer via NPO Start.

Der Staat gegen Fritz Bauer
Duitsland, 2015
Regie: Lars Kraume
Met: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Lilith Stangenberg, Jörg Schüttauf e.a.
Lengte: 105 min.

 

PAINT YOUR WAGON

Zondag 17 mei, BBC 2, 15.50 uur

Een kruising tussen een ouderwetse western en een musical met een zingende Clint Eastwood, dat is natuurlijk de televisietip van de dag. Veteraan Joshua Logan (Fanny, South Pacific, Bus Stop) regisseerde deze bewerking van de Broadwayhit over de avonturen van twee goudzoekers die tijdens de Californische goldrush van 1848 dezelfde vrouw delen. Eerder een curiosum dan echt een goede film, maar Paint Your Wagon is een lust voor het oog en markeert het einde van een tijdperk, namelijk dat van de ouderwetse Hollywoodwestern. Ga er maar goed voor zitten of neem hem op, want hij duurt wel bijna drie uur.

Paint Your Wagon is (voor 2,99 euro) ook met Nederlandse ondertiteling te zien op YouTube.

Bekijk hier de trailer.

Paint Your Wagon
VS, 1968
Regie: Joshua Logan
Met: Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg, Harve Presnell e.a.
Lengte: 164 min.

 

TIMBUKTU

Zaterdag 16 mei, Canvas, 23.10 uur

De Malinese herder Kidane en zijn gezin, die wonen in de duinen bij Timboektoe, krijgen te maken met oprukkend jihadisme waardoor hun vrijheden steeds meer aan banden worden gelegd. Muziek, sigaretten, voetbal en zelfs lachen zijn verboden. Kidane weet de strenge regels van de sharia lang te omzeilen, maar daar komt verandering in door een noodlottig ongeval. Op ingetogen wijze protesteert Abderrahmane Sissako met Timbuktu niet alleen tegen het jihadisme maar tegen elke vorm van extremisme. De film won zeven Césars en werd genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Bekijk hier de trailer.

Timbuktu
Mauretanië / Frankrijk / Qatar, 2014
Regie: Abderrahmane Sissako
Met: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki, Fatoumata Diawara e.a.
Lengte: 96 min.

 

THE STRANGE SOUND OF HAPPINESS

Tot en met zondag 17 mei gratis te zien op het YouTubekanaal van In-Edit NL

Een van de persoonlijke favorieten van festivaldirecteur Jan Doense tijdens de afgelopen editie van Film by the Sea 2019 was deze wonderlijke, hoogstpersoonlijke documentaire van filmmaker en muzikant Diego Pascal Panarello. Hierin volgen we de sympathieke Siciliaan op een pelgrimage naar de voormalige sovjetrepubliek Jakutië, een land dat bij velen hoogstens bekend is van het spel Risk, in de hoop een gepersonaliseerde mondharp van de legendarische instrumentenmaker Chemchoev te bemachtigen. En passant wordt hij daar een nationale beroemdheid na een optreden tijdens een concours voor mondharpspelers. Ongehinderd door regels en voorschriften maakte autodidact Panarello een hartverwarmende, bij vlagen hallucinante en met niets te vergelijken egodocument.

Bekijk hier The Strange Sound of Happiness.

Bekijk hier de trailer.

The Strange Sound of Happiness
Italië, 2017
Regie: Diego Pascal Panarello
Met: Diego Pascal Panarello, Nicolai Shishigin, Spiridon Shishigin, Master Chemchoev e.a.
Lengte: 91 min.

 

SO HELP ME GOD

Woensdag 6 mei, NPO 2, 22.50 uur

De Belgische onderzoeksrechter Anne Gruwez is een ‘character’, zoals dat heet. In haar blauwe lelijke eendje tuft ze door Brussel, terwijl ze aan het werk is klautert een tamme rat vrolijk over haar heen en regelmatig leest ze de kleine criminelen die aan haar bureau verschijnen in niet mis te verstane bewoordingen de les. Intussen probeert ze ook nog een twintig jaar oude ‘cold case’ op te lossen. Drie jaar lang volgden de makers Gruwez op de voet en dat leverde materiaal op waarvan je je soms afvraagt hoe de betrokkenen er ooit mee akkoord konden gaan dat het in de film kwam. Maar het is toch vooral de narkante Anne Gruwez zelf die de show steelt in deze geweldige documentaire.

Bekijk hier de trailer.

So Help Me God
België / Frankrijk, 2017
Regie: Yves Hinant, Jean Libon
Met: Anne Gruwez, David Derumier, Serge Graide, Marc Slavic e.a.
Lengte: 100 min.

 

THE PARTY

Donderdag 14 mei, NPO 2, 14.50 uur

Na het succes van de eerste Pink Pantherfilms werkten Peter Sellers en regisseur Blake Edwards samen aan The Party, een (zoals dat destijds heette) doldwaze komedie waarin Sellers in de huid kruipt van Hrundi V. Bakhsi, een stuntelende Bollywoodacteur die verzeild raakt op een Hollywood jetsetfeestje – met desastreuze gevolgen. Vandaag de dag kan het natuurlijk niet meer, een blanke acteur met een bruin geschminkt gezicht, maar los daarvan is The Party een hilarische film in de beste traditie van de vooroorlogse slapstick comedies van Laurel & Hardy, Buster Keaton en Charlie Chaplin.

Bekijk hier de trailer.

The Party
VS, 1968
Regie: Blake Edwards
Met: Peter Sellers, Claudine Longet, Michele Monet, Natalia Borisova, Jean Carson e.a.
Lengte: 99 min.

 

LOCKDOWN

Woensdag 13 mei, te zien via Picl

Vandaag is er werkelijk geen bal op de TV, dus wijken we uit naar streamingdienst Picl voor Lockdown, de in ijltempo gemaakte ‘toneelfilm’ van Toneelgroep Maastricht en regisseur Pieter Kuijpers (Riphagen, TBS, Offscreen). Het verhaal is actueel: Toneelgroep Maastricht moet de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Artistiek leider en hypochonder Michel maakt zich zorgen over het voortbestaan van zijn gezelschap en over zijn eigen gezondheid, want hij is astmapatiënt. Compagnon Servé stelt voor hun nieuwe productie Oresteia online te presenteren. Tussen de repetities door spelen er huwelijksperikelen en uiteindelijk ontaardt Lockdown zowaar in een thriller met Hitchcockiaanse elementen. Deze vrij korte (62 minuten) film werd gemaakt met smartphones en laptops en moet het hebben van een puntig scenario van Luuk van Bemmelen, sterk acteerwerk van de compacte cast en een trefzekere regie van Pieter Kuijpers. Zeer vermakelijk in deze toch niet al te vermakelijke tijden.

Bekijk hier de trailer.

Bekijk Lockdown via Picl

Lockdown
Nederland, 2020
Regie: Pieter Kuijpers
Met: Lore Dijkman, Servé Hermans, Lore Dijkman, Romy Roelofsen, en Huub Stapel
Lengte: 62 min.

 

A BRIDGE TOO FAR

Dinsdag 5 mei, RTL 7, 20.30 uur

A Bridge Too Far past in het rijtje van The Longest Day en The Great Escape: epische Tweede Wereldoorlogfilms met ‘all star casts’. De film beschrijft de aanloop naar Operatie Market Garden en meer bepaald de Slag om Arnhem. Het plan was de Duitsers een beslissende nederlaag toe te brengen door de inname van een aantal strategisch gelegen bruggen in het oosten van Nederland. Op basis van de gelijknamige historische roman van Cornelius Ryan wordt minutieus in kaart gebracht hoe deze operatie uiteindelijk op een mislukking uitdraaide, die mede leidde tot de Hongerwinter van 1944. Zoals A Bridge Too Far worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt: een groot deel van de film werd opgenomen op locatie in Nederland, waarbij kosten noch moeite werden gespaard. Belangrijke Nederlandse bijrollen zijn weggelegd voor Peter Faber, Siem Vroom, Marlies van Alcmaer en Eric van ’t Wout.

Bekijk hier de trailer.

A Bridge Too Far
VS, 1977
Regie: Richard Attenborough
Met: Sean Connery, Ryan O'Neal, Michael Caine, Dirk Bogarde, Gene Hackman, Peter Faber e.a.
Lengte: 175 min.

 

FRANKENSTEIN

Tot en met 8 mei te zien op YouTube

National Theatre Live is een dienst die toneeluitvoeringen van de Londense West End streamt in bioscopen over de hele wereld. Vanwege de coronacrisis zijn diverse voorstellingen nu tijdelijk gratis te zien via YouTube. Zo ook Frankenstein onder regie van Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting), een voorstelling uit 2011 en een absolute aanrader. Schrijver Nick Dear ging terug naar de basis, Mary Shelley’s roman “Frankenstein, or the Modern Prometheus’ over de overmoedige geleerde Victor Frankenstein die in de voetsporen van God treedt en leven uit dode materie creëert, en vertelt het verhaal voor de verandering vanuit het point of view van ‘The Creature’. Het resultaat is niet alleen de beste en meest ontroerende bewerking van dit verhaal ooit, maar tevens een spectaculair geregisseerde en geregistreerde voorstelling. Als extra attractie vertolkten Benedict Cumberbatch en Jonny Lee Miller om beurten de rollen van Het Wezen en Victor Frankentein. Beide voorstellingen zijn tot respectievelijk 7 en 8 mei met Engelse ondertitels te zien op YouTube. Wij hebben een lichte voorkeur voor Miller als Het Wezen en Cumberbatch als Victor, maar ze allebei bekijken is bepaald geen straf.

Bekijk hier tot en met 7 mei de versie met Benedict Cumberbatch als Het Wezen en Jonny Lee Miller als Victor Frankenstein.

Bekijk hier tot en met 8 mei de versie met Jonny Lee Miller als Het Wezen en Benedict Cumberbatch als Victor Frankenstein.

Bekijk hier de trailer.

Frankenstein
GB, 2011
Regie: Danny Boyle
Met: Benedict Cumberbatch, Jonny Lee Miller, Daniel Millar, Naomie Harris e.a.
Lengte: 130 min.

 

I NOSTRI RAGAZZI

Dinsdag 12 mei, Omroep Zeeland, 20.30 uur

Vanaf vanavond zendt Omroep Zeeland elke dinsdagvond in samenwerking met Film by the Sea een arthousefilm uit. Het spits wordt afbeten door I nostri ragazzi, de Italiaanse versie van ‘Het diner’, met dank aan Arti Film.

Twee broers en hun echtgenotes hebben een wekelijkse eetafspraak in een chic restaurant. De ene broer mag geslaagder zijn in het leven dan de andere, wat al een natuurlijke spanning aan tafel met zich meebrengt, er is iets dat beiden nóg zwaarder op de maag ligt. Twee van hun kinderen hebben een misdrijf begaan. Alleen al in Nederland gingen er van Kochs roman 650.000 exemplaren over de toonbank, maar ook internationaal groeide het boek uit tot een bestseller, o.a. in Italië. Hoewel niet bekend is wat de schrijver zelf van de Italiaanse verfilming vond, zijn de critici het na drie verfilmingen van Kochs boek met elkaar eens: I nostri ragazzi is, door zijn afwijkende keuzes, interessanter dan de getrouwere Nederlandstalige versie uit 2013.

Bekijk hier de trailer.

I nostri ragazzi
Italië, 2014
Regie: Ivano De Matteo
Met: Luigi Lo Cascio, Giovanna Mezzogiorno, Alessandro Gassmann, Barbora Bobul'ová e.a.
Lengte: 92 min.

 

ROCKY

Maandag 11 mei, RTL 7, 20.30 uur

Rocky Balboa is een matige bokser uit Philadelphia die de kans krijgt het op te nemen tegen wereldkampioen Apollo Creed, een kans die hij met beide handen aangrijpt. Het verhaal van Rocky is het verhaal van Sylvester Stallone is het verhaal van de American Dream in optima forma. Vanuit het niets werd de onbekende Stallone in 1976 een wereldster dankzij deze zelfgeschreven film die goed was voor drie Oscars, waaronder beste regie en beste film. Volkomen terecht, want Rocky is in de trefzeker regie van John G. Avildsen (Joe, The Karate Kid) een prima film en een typische exponent van de ‘American New Wave’, de gouden periode van de Hollywood-auteursfilm van de jaren 70.

Bekijk hier de trailer.

Rocky
VS, 1976
Regie: John G. Avildsen
Met: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith e.a.
Lengte: 120 min.

 

THE KING’S SPEECH

Zondag 3 mei, BBC 1, 23.35 uur

Alweer een latertje helaas, maar wel met afstand de beste film die vandaag te zien is op de televisie. Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog bestijgt Koning George VI de Britse troon, maar hij kampt met een ernstige handicap: hij stottert enorm, vooral wanneer hij moet speechen. Zijn vrouw schakelt een excentrieke Australische logopedist in, die de onzekere George langzaam maar zeker zijn zelfvertrouwen laat herwinnen. Colin Firth is fantastisch als de stotterende koning en won een Oscar voor zijn rol. Ook de regie, het scenario en de film zelf werden bekroond, terwijl er ook nog eens acht Oscarnominaties niet verzilverd werden. Een aanrader dus.

The King’s Speech is op elk gewenst tijdstip ook te zien via YouTube, maar dan wel tegen betaling.

Bekijk hier de trailer.

The King’s Speech
GB / VS / Australië, 2010
Regie: Tom Hooper
Met: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Robert Portal e.a.
Lengte: 118 min.

 

NOURA’S DREAM

Te zien via Picl

NPO 2 heeft om 14.50 uur Revenge of the Pink Panther, maar liever attenderen we u op Noura’s Dream, die onlangs zijn online première beleefde op streamingdienst Picl. De hardwerkende Noura, een Tunesische moeder van drie kinderen, houdt zo goed en zo kwaad als het gaat het hoofd boven water terwijl haar dominante man Jamel een gevangenisstraf uitzit. Ze is in afwachting van een echtscheiding zodat ze een nieuw leven kan beginnen met Lassaad, maar dan komt Jamel vervroegd vrij en zijn de poppen aan het dansen. In haar speelfilmdebuut stelt de Tunesisch-Belgische documentairemaakster Hinde Boujemaa het patriarchaat aan de kaak. Het resultaat is een bij vlagen zeer ongemakkelijke maar altijd integere en uiteindelijk hoopvolle film, waarin de Tunesische steractrice én advocate Hind Sabri de show steelt.

Bekijk Noura’s Dream via Picl.

Bekijk hier de trailer.

Noura’s Dream
Tunesië / Frankrijk / België / Qatar, 2019
Regie: Hinde Boujemaa
Met: Hind Sabri, Lotfi Abdelli, Hakim Boumsaoudi, Imen Cherif e.a.
Lengte: 92 min.

 

SCHINDLER’S LIST

Zaterdag 2 mei, SBS 9, 20.30 uur

Lastig kiezen vandaag tussen The Fault in Our Stars (Eén, 21.30 uur) en Schindler’s List, maar met het oog op de naderende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wordt het de tweede. Schindler’s List vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler (1908-1974), een Duitse ondernemer die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen een potten- en pannenfabriek opent en daar goedkope (want gedeporteerde) Joodse arbeidskrachten inzet. Aanvankelijk is Schindler niet op de hoogte van de ‘Endlösung’ waarmee de nazi’s bezig zijn, maar als de gruwelen daarvan tot hem doordringen gaat hij zich inzetten om zoveel mogelijk Joodse levens te redden. Thomas Keally’s historische roman ‘Schindler’s Ark’ verscheen in 1982 en werd door Steven Spielberg verfilmd in sober zwart/wit. Het resultaat maakt diepe indruk.

Bekijk hier de trailer.

Schindler’s List
VS, 1993
Regie: Steven Spielberg
Met: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall e.a.
Lengte: 195 min.

 

DARKEST HOUR

Zaterdag 9 mei, BBC 1, 20.30 uur

Lastig kiezen vandaag: om 00:10 uur heeft NPO 2 Der Staat gegen Fritz Bauer, over de man die Adolf Eichmann voor de rechter bracht, maar we opteren toch maar voor Darkest Hour op een gunstiger tijdstip. In mei 1940, als hij nog maar een paar dagen premier is, staat Winston Churchill voor een enorm dilemma: onderhandelen met Adolf Hitler, of de strijd aangaan in de wetenschap dat dat het einde van het Verenigd Koninkrijk kan betekenen. Het volk is sceptisch en de koning twijfelt. De strijd van Churchill wordt in eerste instantie gevoerd aan het thuisfront. Gary Oldman is magistraal en larger than life als Churchill. De rol lever de hem o.a. een Oscar, een BAFTA en een Golden Globe op.

Darkest Hour is, met ondertitels maar tegen betaling, ook te zien bij Pathé Thuis en op YouTube.

Bekijk hier de trailer.

Darkest Hour
GB / VS, 2017
Regie: Joe Wright
Met: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James e.a.
Lengte: 125 min.

 

THE FOUNDER

Vrijdag 8 mei, NPO 2, 23.30 uur

De NPO heeft weer eens een fijne film op een onmogelijk tijdstip, dus zet de recorders maar klaar. The Founder vertelt het bizarre maar waargebeurde verhaal achter het ontstaan van het fast-foodimperium McDonald’s. Wat in de jaren 50 begon als een succesvol Californisch hamburgerrestaurant van de broers Mac en Dick McDonald, werd door Kroc met vooruitziende blik voor een habbekrats overgenomen en getransformeerd tot een wereldwijd imperium. De boers McDonald hadden het nakijken. The Founder gaat over het beste en het slechtste van de American Dream. Een ontluisterende maar fascinerende film.

Bekijk hier de trailer.

The Founder
VS, 2016
Regie: John Lee Hancock
Met: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Linda Cardellini e.a.
Lengte: 115 min.

 

A PERFECTLY NORMAL FAMILY

Maandag 29 juni, CineCity Terneuzen; dinsdag 30 juni, CineCity Vlissingen

Bij Emma, de jongste dochter van een 'heel gewoon' Deens gezin, komt het hard aan wanneer vader Thomas aankondigt voortaan als vrouw door het leven te willen gaan. Voor moeder Jessica is het reden een scheiding aan te vragen. Alleen oudste dochter Caroline lijkt met vaders geslachts- en naamsverandering - Thomas wordt Agnete - geen moeite te hebben. Het perspectief dat de film kiest is dat van tomboy Emma, die liever voetbalt dan meisjesdingen doet en op aandoenlijke en soms tragikomische wijze met de grote veranderingen in haar leven leert om te gaan.

Toen debuterend regisseuse Malou Reymann elf jaar oud was, ging haar eigen vader 'in transitie'. Ze mag dus met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. In een interview met de website van het IFFR, waar de film eerder dit jaar in première ging, benadrukt Reymann dat haar film niet om de transitie zelf draait, 'maar meer om hoe een familie omgaat met verandering.' Hoewel niet strikt autobiografisch, spelen de gebeurtenissen zich wel af in de periode waarin Reymann zelf opgroeide, de jaren 90, toen het begrip transgender nog lang niet was ingeburgerd.

In Rotterdam riep de publieksjury de film tot winnaar uit van de Big Screen-competitie, juist om zijn universeel herkenbare thematiek. Lof was er ook voor de 12-jarige Kaya Toft Loholt als Emma. De jury: “Terwijl de onvoorwaardelijke liefde tussen vader en dochter door de transitie van de vader op de proef wordt gesteld, legt de film tot in het kleinste en intiemste detail alle verschillende fases vast die het jonge meisje hierbij moet doorlopen.”

Bekijk hier de trailer.

Klik hier voor meer info en tickets.

Denemarken, 2020
Regie: Malou Reymann
Met: Kaya Toft Loholt, Mikkel Boe Følsgaard, Rigmor Ranthe, Neel Rønholt,
Hadewych Minis, e.a.
Lengte: 93 min.