GLM by the Sea

Programmering zaterdagochtend bekend

Het was je misschien al opgevallen dat de zaterdagochtend in het blokkenshema nog leeg was. Inmiddels is deze gevuld met een aantal films die je echt niet mag missen:

The Glass Castle  11.00 uur
The Glass Castle is een opmerkelijk verhaal over onvoorwaardelijke liefde. Jeannette is de oudste van vier kinderen in een gezin dat zonder vaste woonplaats door West-Amerika zwerft en in absolute armoede leeft. Haar alcoholistische vader wordt telkens weer ontslagen. Haar excentrieke moeder wil het land dat ze erft niet verkopen, ook al zou dat een einde maken aan hun financiële zorgen. Juist door de spannende ingevingen van haar volstrekt onverantwoorde maar liefhebbende ouders, vindt Jeannette voor zichzelf uit hoe ze uiteindelijk een succesvol leven kan leiden. Gebaseerd op de gelijknamige autobiografische bestseller van de Amerikaanse schrijfster Jeannette Walls (2005).

Deze film is geselecteerd voor de Film en Literatuur Competitie.

Maudie 11.15 uur 
De norse Everett Lewis die teruggetrokken leeft in een piepklein huisje, neemt in 1937 de
aan reumatische artritis lijdende Maudie als huishoudster aan. De pientere en kordate
Maudie verlangt naar onafhankelijkheid, ver weg van haar beschermende familie. Ondanks Everetts onaardige houding besluit ze bij hem in te trekken. Zolang Maudie haar werk maar goed doet, gedoogt hij dat zij langzamerhand het complete huisje gepassioneerd beschildert met kleurrijke motieven van bloemen, vlinders en vogels. Wat we vervolgens zien is Maudie’s diepe en blijvende liefde voor deze moeilijke man en haar opzienbarende bekendheid als Canadees volksschilderes. Prachtige rol van Sally Hawkins als Maudie.

In Blue 11.30 uur 
Wanneer de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin (40) tijdens een vlucht naar Boekarest moet helpen bij een bevalling, maakt dit emoties in haar los die ze lang niet onder ogen heeft durven komen. De volgende dag op weg naar het vliegveld rijdt Lins taxi de 15-jarige Nicu aan, een weesjongen die in de ondergrondse tunnels van stad leeft. Ze besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis. Vanaf dat moment ontstaat er een complexe verbondenheid tussen beiden.

In Blue is de openingsfilm van Film by the Sea 2017.

The Light between the Oceans 10.45 uur 
Vuurtorenwachter Tom en zijn vrouw Isabel wonen op een eiland in West-Australië en proberen al jaren zonder succes kinderen te krijgen. Wanneer ze op een dag een aangespoelde roeiboot vinden met een klein meisje erin, besluiten ze haar als hun eigen kind op te voeden. Ze zijn gelukkig en genieten met volle teugen van hun dochter Lucy, totdat ze na een aantal jaren een vrouw ontmoeten op het vaste land. Gebaseerd op de wereldwijde bestseller Het Licht van de Zee van M.L. Stedman. Genomineerd voor de Parel.

I Am Not Your Negro 11.00 uur
In 1979 stuurt schrijver James Baldwin een brief naar zijn literaire agent waarin hij zijn volgende project Remember This House beschrijft. Het zou een revolutionair persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King jr. Bij Baldwin’s dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar. In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over het rassenvraagstuk in Amerika waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L.Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt.  

Zoenoffer  12.00 uur 
Er is al veel over de Hedwigepolder geschreven en gesproken maar nog nooit heeft het publiek persoonlijk kennis kunnen maken met de direct betrokkenen. In gesprekken vertellen eigenaar Géry De Cloedt, diens juridisch adviseur Hans Mieras, schrijver-boer Chris de Stoop en polderbeheerder Karel Vergauwen over wat het met je doet om jarenlang te procederen tegen het Rijk. Om de kijker te laten ervaren hoe de polder er nu nog bij ligt - in het zicht van de ontpoldering - laat de film het gebied in al zijn schoonheid zien.

The Net 11.00 uur  
Namchulwoo is een arme Noord-Koreaanse visser die een simpel maar gelukkig leven leidt met zijn vrouw en dochter aan een rivier die Noord- en Zuid-Korea scheidt. Elke dag gaat hij vissen op de rivier. De grenswachten daar kennen Nam goed en ze vertrouwen hem dat hij niet de onzichtbare grens in het water overschrijdt. Maar op een dag raakt zijn visnet verstrikt in de motor en Nam kan niet voorkomen dat hij richting Zuid-Korea afdrijft.

Loveless 11.00 uur CCXL
Boris en Zhenya liggen in scheiding en bekommeren zich meer om hun nieuwe liefdes dan om hun twaalfjarige zoon Alyosha. Als de jongen zijn moeder tijdens een ruzie hoort zeggen dat ze hem naar een kostschool zal sturen, is hij de volgende dag verdwenen. Maar Boris en Zhenya hebben eerst 24 uur nodig om erachter te komen dat hun zoon weg is, zo druk zijn ze met hun eigen besognes. De politie doet niets. Het stel krijgt hulp van een organisatie van vrijwilligers die een zoektocht opzet, maar blijft elkaar ook tijdens dat speurwerk naar het leven staan. Eerder maakte Andrey Zvyagintsev indrukwekkende films als Elena en Leviathan. Met Loveless won hij dit jaar de Juryprijs in Cannes.

Cor & Henk, weervissers van de Oosterschelde  17.15 uur 
De 85-jarige Cor heeft zijn 70-jarig jubileum als visser al gevierd maar werkt door samen met zijn schoonzoon Henk die eenzelfde passie voor vis en natuur deelt. In het tien weken durende ansjovisseizoen maken zij dagen van 24 uur om te vissen en te waken. Voor en na deze periode is het buffelen in de bossen van Bergen op Zoom om de stammen voor de fuiken te zagen en het hout naar de zandbanken van de Oosterschelde te vervoeren. De film laat de Oosterschelde zien in al haar schoonheid, zit dicht op en midden in het werk van Cor en Henk en van de helpende handen van de vrijwilligers.

David Gilmour - Live at Pompeii 19.00 uur CCXL
45 jaar nadat Pink Floyds David Gilmour ‘Live at Pompeii’ filmde in het oudste Romeinse amfitheater, keerde hij tijdens zijn ‘Rattle That Lock’-tour terug naar die legendarische locatie voor twee nieuwe, spectaculaire concerten. De optredens waren de eerste rockconcerten voor publiek ooit binnen de stenen van het Romeinse amfitheater in Pompeii. Het was een waar unicum dat 2600 muziekliefhebbers die twee avonden precies op de plek stonden waar in de eerste eeuw voor Christus gladiatoren voor hun leven vochten.

'David Gilmour Live at Pompeii' is een audiovisueel spektakel met lasers, pyrotechniek, en een gigantisch scherm waarop speciaal gemaakte filmpjes de nummers aanvullen. Maar de grote glansrol is natuurlijk weggelegd voor de heerlijke muziek, die fantastisch wordt uitgevoerd door een band van wereldklasse. Er komen nummers uit Davids eigen carrière voorbij, maar ook Pink Floyd-klassiekers zoals ‘One Of These Days’, het enige nummer dat de band ook tijdens het concert in 1971 speelde.

Tijdens beide concerten was er ook een bijzondere uitvoering te zien van 'The Great Gig In The Sky' van 'The Dark Side Of The Moon’, welke David bijna nooit solo ten gehore brengt. De concertregistratie in de bioscoop bevat de hoogtepunten van beide voorstellingen, gefilmd in 4K door regisseur Gavin Elder. ‘David Gilmour Live at Pompeii’ toont een artiest op het hoogtepunt van zijn artistieke kunnen, die tijdens een exclusieve gelegenheid in een unieke setting een muzikale topprestatie neerzet.

De tracklist bevat o.m. de titelsongs van zijn twee meest recente nummer-1-solo-albums ‘Rattle That Lock’ en ‘On An Island’, andere solonummers en Pink Floyd-klassiekers zoals ‘Wish You Were Here’ en ‘Comfortably Numb’.

Let op: de concertfilm is Engelstalig gesproken en niet ondertiteld.