Romy Louise Lauwers wint Sylvia Kristel Award 2017

Actrice Romy Louise Lauwers, die de rol van Panda speelt in de film HET LEVEN IS VURRUKKULUK van Frans Weisz, wint de vierde editie van de Sylvia Kristel Award tijdens Film by the Sea. 

De prijs, die ter nagedachtenis van Sylvia Kristel in het leven is geroepen door Kristels goede vriend Bessel Kok, wordt uitgereikt aan aanstormend talent dat, net als Sylvia, in het bezit is van een uitzonderlijke persoonlijkheid, die schoonheid combineert met allure, denkkracht en lichtvoetigheid en grensoverschrijdend te werk gaat. Kortom: iemand die de gedachte aan Sylvia Kristel als cultureel fenomeen doet voortleven.

Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro gebonden, ter aanmoediging van het talent. De eerste laureaat Sylvia Hoeks liet onlangs weten het bedrag te hebben gebruikt voor haar casting trip naar LA. Hoeks maakt op dit moment furore in Hollywood met haar rol in de film Blade Runner 2049 naast Ryan Gosling en Harrison Ford, die 5 oktober uitkomt in Nederland. Andere laureaten waren Genevieve Gaunt (2015) en Nina de la Parra (2016).

Sylvia Kristel verpersoonlijkte in Nederland en Vlaanderen de verbinding van film met literatuur. Met haar vertolking van het iconische literaire personage Panda uit de roman HET LEVEN IS VURRUKKULUK van Remco Campert uit 1961 en daarbij het bezit van al bovengenoemde kwaliteiten, treedt Romy Louise Lauwers in de voetsporen van Sylvia Kristel. Romy Louise Lauwers (1994) is actrice, danseres en theatermaakster en medeoprichter van het theatercollectief Kuiperskaai. Ze speelde eerder in My first Highway (2016) en Little Black Spiders (2012) en de tv-serie Chaussée d’Amour (2016). Romy Louise Lauwers is de dochter van de Belgische kunstenaar Jan Lauwers en choreografe, actrice en danseres Grace Ellen Barkey, die in 1986 kunstenaarshuis en internationaal performancegezelschap Needcompany hebben opgericht.

De uitreiking van de Sylvia Kristel Award 2017 zal op zaterdagmiddag 16 september vanaf 16.00 uur plaatsvinden tijdens Film by the Sea, in aanwezigheid van regisseur Frans Weisz. Ook wordt de film My first Highway vertoond, net als een compilatie van de eerste beelden van HET LEVEN IS VURRUKKULUK. De film komt uit op 25 januari 2018.

 

Foto: Dinand van der Wal