Autumn Sonata (Herfstsonate)

Autumn Sonata (Herfstsonate)
Retrospectief Bergman

Details

Cast 
Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman
Regisseur 
Ingmar Bergman
Lengte 
1:33
Jaar 
1978
Genre 
Drama
Land van herkomst 
West-Duitsland
Gesproken taal 
Zweeds
Taal ondertitels 
Engels

Samenvatting

Ingrid Bergman speelt een van haar prachtigste rollen als concertpianiste Charlotte die haar carrière altijd voor haar gezin heeft laten gaan. Na elkaar zeven jaar niet gezien te hebben gaat zij logeren bij haar ongelukkig getrouwde dochter. Tot haar schrik blijkt Eva Charlotte’s andere dochter, de zwaar gehandicapte Helena, in huis te hebben gehaald. Tijdens een nachtelijk gesprek komen alle opgekropte verwijten los. De film kreeg in 1978 de Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Op zondag 9 september om 10:00 uur geeft Stine Jensen voorafgaand aan de film een inleiding. De entree voor deze korte lezing is gratis met een ticket voor de filmvoorstelling. De film start om 10.30 uur.

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Ze werd in Denemarken geboren als de helft van een eeneiige tweeling. Het gezin Jensen emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze studeerde literatuurwetenschap (cum laude) en filosofie in Groningen, waarna ze verder ging aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde op Waarom vrouwen van apen houden. In haar lezing die ongeveer 25 minuten duurt gaat zij in op familierelaties bij Bergman, met name op de relatie moeder-dochter in deze film. Stine was in 2011 lid van de vakjury van Film by the Sea.

Trailer

Mediagallery