Terug

De Awardwinnaars van 2022 zijn bekend

Zaterdag 17 september werden tijdens de Awards Ceremony de prijswinnaars van de diverse competities bekendgemaakt. De Film & Literatuur Award, de belangrijkste competitie van ons festival is gewonnen door Entre deux mondes. De Prix Vive le Cinéma! van de Franstalige competitie ging naar Les héroïques, terwijl de International Student Jury voor Mediterraneo: The Law of the Sea koos. De Jongerenjury tot slot riep de film Klondike uit als winnaar. Ook de Career Achievement Award werd uitgereikt. De eigenzinnige Mexicaanse scenarist, schrijver en regisseur Guillermo Arriaga nam de Award persoonlijk in ontvangst. Ten slotte werden er ook drie Zeeuwse filmprijzen uitgereikt in de categorieën Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Korte Fictiefilm.

Film & Literatuur Award: Entre deux mondes
De Film & Literatuur Award voor de ‘Beste Boekverfilming’ is dit jaar gewonnen door Entre deux mondes, een sociaal-realistisch portret van minimumloonwerkers in een kleine Franse havenstad. Regisseur Emmanuel Carrère schetst een liefdevol beeld van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. In de hoofdrollen zien we Juliette Binoche, Hélène Lambert en Léa Carne. Enter deux mondes is gebaseerd op het gelijknamige boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De film draait nog op 18 september en komt 22 september uit in de bioscoop. Juryverslag.
Meer info/tickets

Prix Vive le Cinéma: Les héroïques
Les héroïques won de Prix Vive le Cinéma! van de Franstalige competitie. In de debuutfilm van Maxime Roy met François Creton, Romeo Creton en Richard Bohringer volgen we de ex-verslaafde Michel, die maar niet volwassen wil worden en de hele dag rondhangt met zijn oudste zoon, dromend over motoren. Maar nu zijn vrouw hem heeft verlaten, probeert hij een nieuwe start te maken en neemt hij zowel de zorg op zich voor zijn vader als voor zijn pasgeboren kind. De verleiding zijn oude gewoontes weer op te pakken wordt almaar sterker, en aan zijn toekomst bouwen lijkt onmogelijk. Deze competitie wordt ondersteund door TV5Monde. De film heeft nog geen Nederlandse distributeur en is nog te zien op zondag 18 september. Juryrapport.
Meer info/tickets

International Student Jury: Mediterraneo: The Law of the Sea
De International Student Jury koos Mediterraneo: The Law of the Sea als winnaar. Deze Spaans/Griekse film van Marcel Barrena vertelt een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal dat helaas nog maar al te actueel is zolang vluchtelingen per boot Europese grond proberen te bereiken. Oscar Camps, hoofd van een reddingsbrigade uit Barcelona, wordt zo geraakt door het beeld van een verdronken Syrisch kindje dat hij naar Lesbos vertrekt om hulp te bieden. Oscar, stuit op de nodige weerstand, van lokale autoriteiten tot zijn rechterhand Gerard, die hem voorhoudt dat je in je eentje geen humanitaire crisis kan oplossen. Deze film heeft ook nog geen Nederlandse distributeur.
Meer info

Jongerenjury: Klondike
Klondike werd door de Jongerenjury uitgeroepen tot winnaar. Regisseur Maryna er Gorbach portretteert in deze Oekraïens/Turkse film de aanstaande ouders Irka en Tolik die in Donetsk, het betwiste grensgebied tussen Rusland en Oekraïne, wonen. Wanneer Rusland Oekraïne officieel de oorlog verklaart door zijn leger te sturen en pro-Russische separatisten te helpen in de strijd, wordt het leven van het koppel wreed verstoord door de crash van de MH17 nabij hun huis. Terwijl het Russische leger geleidelijk aan het dorp inneemt, weigert de hoogzwangere Irka te vertrekken. Klondike is dit jaar de officiële Oekraïense inzending voor de Oscars en wordt in Nederland in 2023 uitgebracht door MOOOV. De film is nog te zien op ons festival op 18 september. Juryverslag.
Meer info/tickets

Zeeuwse films
Er werden drie Zeeuwse filmprijzen uitgereikt. Beste Korte Documentaire werd gewonnen door Remie Openeer met 5 uur en 35 minuten – Alles voor de Bocuse d’Or. Beste Korte Fictiefilm werd gewonnen door Rudi Brekelmans met Sex Sells. Beste Lange Documentaire werd gewonnen door de gebroeders Hoekman met Eindelienge.